stinta
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „stinta“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „stinta“.
Gyventojai plūstelėjo į Palangą: prasidėjo tradicinė Stintų šventė
Palangą jau nuo penktadienio užkariauja mažoji žuvelė stinta. Tradicinis žvejiškas, beje, jubiliejinis dvidešimtasis festivalis jau prasidėjo ir tęsis visą savaitgalį, rašoma savivaldybės pranešime spaudai.
Organizatoriai žada, jog šiais metais šventė „Palangos stinta“ bus tikrai išskirtinė, juk visgi jubiliejinė, tad pramogų ir linksmybių kurorte nestigs.
Klaipėdiečiai būriais traukia į turgų ieškodami stintų – vos keli kilogramai dingsta per porą minučių
Klaipėdiečiai būriais traukia į miesto žuvies turgų ieškodami stintų. Tačiau prekystaliai tušti. Prekeivės sako, kad prieš savaitę pasirodžiusios šviežiais agurkais kvepiančios žuvelės užsuko tik trumpam, dabar jų neliko.
Vos kelis jų kilogramus nuo prekystalių pirkėjai nušluoja per porą minučių. Tačiau žvejai gerų žinių neturi. Žvejys iš Klaipėdos Mindaugas ropščiasi į savo laivą. Sako, krantinės taip jau suprojektuotos, kad tik tokiu būdu galima ant denio nusileisti.
Receptas. Keptos stintos
INGREDIENTAI: 0.5 stiklinės kvietinių miltų 1 kilogramas stintų šiek tiek druskos 0.5 stiklinės aliejaus PARUOŠIMO BŪDAS: Žuvis nuvalome ir nuplauname vandeniu. Tada pavoliojame kvietiniuose miltuose ir dedame į keptuvę, į įkaitintą aliejų. Stinta apkepama iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškepus pabarstyti druska.
Receptas. Kepta stinta su krapais
INGREDIENTAI: šiek tiek krapų 0.5 stiklinės kvietinių miltų 1 kilogramas stintų šiek tiek druskos 6 valgomieji šaukštai aliejaus PARUOŠIMO BŪDAS: Nuvalytos žuvys nuplaunamos, apdžiovinamos ir pasūdomos. Įsisūrėjusios žuvys pavoliojamos miltuose ir iškepamos aliejuje. Iš žuvų galvų, pelekų ir smulkių žuvelių išverdamas sultinys, nukošiamas, pridedama krapų stiebų ir, pavirinus 15 minučių, vėl nukošiamas. Karštu sultiniu apipilamos žuvys ir padedamos šaltai.
Receptas. Margas pavasario stalas
INGREDIENTAI: 1 gūželė salotų ( lapinės) 3 vienetai kiaušinių ((kietai virti)) 40 gramų sviesto 4 vienetai stintų ( keptos) 25 gramai sūris (rokforo ) 1 valgomasis šaukštas krapų (smulkinti) 5 vienetai ridikėlių 25 gramai ikrų 150 gramų jogurto ( natūralus) 2 arbatiniai šaukšteliai citrinų sultys 1 žiupsnelis druskos 1 žiupsnelis pipirai (malti ) Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Receptas. Marinuota stinta
INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas cukraus šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas laurų lapų (lapelis) šiek tiek morkų 50 gramų petražolių šiek tiek svogūnų 0.5 stiklinės kvietinių miltų 1 kilogramas stintų 1 stiklinė acto 2 stiklinės vandens šiek tiek druskos 5 valgomieji šaukštai aliejaus PARUOŠIMO BŪDAS: Nuvalytos žuvelės apdžiovinamos, pasūdomos, pavoliojamos miltuose ir iškepamos aliejuje.
Receptas. Vytintos stintos
INGREDIENTAI: 200 gramų stintų 5 valgomieji šaukštai druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Šviežią stintą nuplaukite, bet neišdarinėkite. Dėkite į indą ir negailėdami druskos sluoksniuokite. Sluoksnis druskos, sluoksnis stintų. Indą uždenkite, palaikykite 5 val. Po to stintas nuplaukite ir sukabinkite per akį ant siūlo. Džiovinkite 4-7 dienas ir valgykite. Džiovinti žiemą galima prie radijatoriaus, o vasarą žuvis geriausia pakabinti gerai vėdinamoje patalpoje, kur nors ant skersvėjo.
Receptas. Keptos stintos
INGREDIENTAI: 2 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų 150 gramų kvietinių miltų 1 kilogramas stintų 1 valgomasis šaukštas druskos šiek tiek aliejaus (kepimui) 1 valgomasis šaukštas raudonėlių PARUOŠIMO BŪDAS: Stintas išdarinėti. Dubenyje sumaišyti miltus su prieskoniais. Stintas apšlakstyti citrinų sultimis ir kiekvieną apvoliojus miltų ir prieskonių mišinyje apkepti aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Skanaus! Patarimas.
Receptas. Įdaryti obuoliai
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas morkų 4 vienetai obuolių 1 vienetas porų 1 vienetas salierų 1 vienetas kiaušinių (virtas) 2 vienetai stintų (rūkytos) 3 valgomieji šaukštai majonezo šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Morkos, porai ir salierai supjaustomi kubeliais, patroškinami, nusunkiami. Stintos išvalomos, smulkiai supjaustomos ir sumaišomos su daržovėmis bei majonezu.
Stintų kaina pribloškė pirkėjus pajūryje: už kilogramą – 23 eurai
Palangoje atostogaujantys žmonės nustėro išgirdę, kiek tektų pakloti už kilogramą stintų. Žvejai už šią žuvį paprašė 23 eurų. Tuo patikėti negali turgaus atstovai. Esą prieš šventes stinta Palangoje kainavo apie 8 eurus. Tačiau patys žvejai tokia išaugusia žuvies kaina nesistebi. Anot jų, dabar pagauti stintą - tolygu sužvejoti auksinę žuvelę. „23 eurai. Pamaniau, gal ne taip išgirdau, perklausiau. Atsakė – 23 eurai,” - portalui tv3.lt pasakojo vilnietė Vita.
REKLAMA
REKLAMA
Lietuvoje baigėsi stintmetis
Asta Kažukauskienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt Pamaryje baigėsi stintmetis. Žvejai sako, kad stintų laimikiai šiemet buvę neblogi, tačiau uždarbis nuvylęs. Tinklus Rusnės žvejai šiemet pradėjo mesti kovo pradžioje – maždaug savaite anksčiau nei įprastai. Iš viso į juos papuolė apie 250 tonų tik pavasariais neršti į Nemuno žemupį suplaukiančių žuvų. Pernai pamaryje sugauta mažiau nei 70 tonų. Ir tai, pasak žvejų, buvę prasčiausi metai per pastaruosius tris dešimtmečius.
Šeštadienį vyks tradicinė šventė „Palangos stinta“
Kurorto savivaldybė pranešė, kad J.Basanavičiaus gatvė stintomis pakvips šeštadienio vidurdienį – norintieji galės paragauti įvairiais būdais paruoštos šios agurkais kvepiančios žuvies. „Be abejonės, populiarumu šią dieną nė vienas patiekalas neaplenkia keptos stintos, tačiau virtuvės meistrai labai rekomenduoja paskanauti ir marinuotos, vytintos, rūkytos bei kitais būdais paruoštos stintos“, - teigiama savivaldybės pranešime.
Jubiliejinė „Palangos stinta“ bus dar skanesnė, linksmesnė ir šoklesnė
Mažiau nei po mėnesio, Vasario 16-ąją, vyksiančiai jubiliejinei šventei "Palangos stinta" kurortas visiškai pasirengęs - specialiu dekretu konstatavo Stintų ordino kavalieriai.
Į Rusnę traukė švęsti Šaktarpio šventės
Rusnės sala šiandien kvepėjo stinta, žuviene, o į Šaktarpio šventę susirinkę gyventojai ir svečiai linksmai sukosi poromis ir traukė dainas.
„Nei ledu, nei bradu, bet žuvies – su kaupu“ – tai išskirtinės ir bene vienintelės šalyje Šaktarpio šventės, kurią prieš devynerius metus atgaivino Rusnės salos gyventojai, šūkis.
„Kažkada, senais laikais, mūsų krašto žmonės, tuo metu vokiečiai, Šaktarpiu vadindavo tą laiko metą, kai negalėdavo žmogus į kitą pusę papulti nei ledu, nei bradu.
Palangos šventėje pirmenybė teikiama vietiniams
Kurorto verslininkai sako, kad tai Palangos šventė, todėl pirmiausia pasirūpinta, kad užsidirbti per ją galėtų vietos kavinės ir barai.
Pastarųjų atstovai sako, kad uždarbis leidžia tik susimokėti per žiemą susidariusias skolas ir ramiau laukti pavasario, praneša „Panorama“.
Palangoje šiuo metu gausu tik sniego ir ančių, tačiau jau savaitgalį J. Basanavičiaus gatvėje, tikimasi, šurmuliuos apie 50 tūkst. žmonių.
Žvejai džiaugiasi rekordiniais laimikiais
Kuršių marių poledinės žūklės žvejai sako, kad tokių laimikių, kokiais džiaugiasi šią žiemą, nebuvę mažiausiai porą dešimtmečių.
Kuršių marias kaustantis ledas jau beveik savaitę, net ir darbo dienomis, mirguliuoja nuo poledinės žūklės mėgėjų gausybės, praneša LTV naujienų tarnyba.
Kol kas jų dar tik šimtai, tačiau kaip ir kasmet, savaitgaliais į Neringą suvažiuoja tūkstančiai žvejų.
Palangoje vėl vyks tradicinė stintų šventė
Palanga visus norinčius paskanauti jūros agurkėliais vadinamų žuvelių vėl pakvies į šventę „Palangos stinta“. Ji numatyta vasario 18 dieną.
Šventė rengiama jau devintą kartą, todėl drąsiai gali būti vadinama tradicine.
Jos metu miesto svečiai galės susipažinti su pajūrio krašto žvejų tradicijomis, istorija bei kulinariniu paveldu.
„Palangos stinta 2012“ prasidės penktą kartą organizuojamomis stintų meškeriojimo varžybomis nuo jūros tilto bei tradicinėmis magaryčiomis žvejams ir svečiams.
Mėgėjiška stintų žvejyba kartais virsta versline
Šiemet gan anksti prie Lietuvos krantų pasirodžiusi stinta į pajūrį mėgėjus traukia iš visos šalies, praneša LTV „Panorama“. Tačiau aplinkosaugininkai susirūpinę, kad ne visi žvejai laikosi taisyklių, o mėgėjiška žvejyba neretai virsta versline.
Tuo metu, kai dauguma žmonių po dienos darbų jau ruošiasi poilsiui, ant Palangos tilto gyvenimas tik prasideda.
Stintų laimikis žvejų šiemet nedžiugino
Penktadienis – paskutinė diena, kai Pamario krašto žvejai dar gali žvejoti stintas Nemuno žemupyje.
Tačiau žvejai sako vargu ar mesiantys tinklus, nes sunkiai pamena metus, kad stintų laimikiai būtų buvę tokie menki kaip šiemet.
Kada uždrausti specializuotą stintų žvejybą Nemuno žemupyje, kasmet rekomenduoja mokslininkai prieš pat šių žuvelių nerštą. Šiemet tokia žvejyba uždraudžiama nuo šeštadienio.