markas postas
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „markas postas“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „markas postas“.
Ateities maisto revoliucija – mėsa, užauginta mėgintuvėlyje
Mėgintuvėlyje užauginta mėsa – gal ir skamba neįtikėtinai, bet būtent tokią alternatyvą 2013 m. pristatė Mastrichto universiteto mokslininkas Markas Postas. Šis jo atradimas buvo pirmasis toks pasaulyje, o iš mėgintuvėlyje užauginto maltinuko pagamintas mėsainis iki šiol yra brangiausias pasaulyje – 325 tūkst. dolerių. Konferencijoje LOGIN 2015 pranešimą skaitysiantis M. Postas įsitikinęs, jog dirbtinėmis sąlygomis užauginta mėsa po dešimtmečio pakeis ir net visai iš rinkos išstums tikrą mėsą.
Pristatoma laboratorijoje išauginta dirbtinė mėsa
Mokslininkai pirmadienį ketina pristatyti pirmąjį pasaulyje maltinuką iš laboratorijoje užaugintos jautienos - jis bus iškeptas ir suvalgytas poros savanorių Londone, tikintis pradėti maisto revoliuciją. 140 gramų maltos mėsos gabalėlis, kurį pagaminti kainavo daugiau nei 250 tūkst. eurų (863,2 tūkst. litų), buvo užaugintas iš raumenų ląstelių, paimtų iš gyvos karvės.
Mokslininkai mėgintuvėlyje išaugino mėsą
Nyderlandų mokslininkai panaudojo kamienines ląsteles ir laboratorijoje išaugino raumens audinį, iš kurio šiais metais planuojama pagaminti pirmąjį laboratorijoje sukurtą mėsainį, skelbia BBC.
Tyrimo tikslas – atrasti efektyvesnį mėsos gavimo būdą nei gyvulių auginimas.
Profesorius Markas Postas sakė, kad sintetinė mėsa gali net iki 60 proc. sumažinti neigiamą mėsos gamybos poveikį aplinkai. Pasak jo, mėsą auginant laboratorijose, būtų daug efektyviau naudojami ištekliai.
Maisto pramonės ateitis – dirbtinė mėsa
Mokslininkai sako, kad norint išmaitinti augančią žmonių populiaciją ir nesunaikinti visų žemės išteklių, dabartinei maisto pramonei prireikės alternatyvų.
Prognozuojama, kad po kelių dešimtmečių mėsos poreikis pasaulyje išaugs dvigubai. Viena jų jau dabar įgyvendinama laboratorijose – dirbtinai iš ląstelių auginama mėsa.
Ką valgysime ateityje, kokios įtakos naujos maisto technologijos turės aplinkai ir žmogaus sveikatai?
„Mes paimame kamienines ląsteles iš gyvūnų.
Maisto pramonės ateitis – dirbtinė mėsa
Prognozuojama, kad po kelių dešimtmečių mėsos poreikis pasaulyje išaugs dvigubai. Mokslininkai sako, kad jeigu norėsime išmaitinti augančią žmonių populiaciją ir nesunaikinti visų žemės išteklių, dabartinei maisto pramonei reikės sugalvoti alternatyvų. Viena jų jau dabar įgyvendinama laboratorijose – dirbtinai iš ląstelių auginama mėsa.
Ką valgysime ateityje, kokios įtakos naujos maisto technologijos turės aplinkai ir žmogaus sveikatai?
„Mes paimame kamienines ląsteles iš gyvūnų.
Sintetinė mėsa – pasaulinės maisto krizės sprendimas?
Artėja revoliucija maisto srityje. Jau po kelių mėnesių prasidės sintetinės mėsos auginimas, o pirmosios „dirbtinės“ dešrelės pasirodys jau kitų metų pavasarį. Taip teigia mokslininkai iš Mastrichto universiteto Olandijoje, praneša savaitraštis New Scientist.
„Visas pasaulis pačiu artimiausiu metu išvys mėsą, užaugintą laboratorijoje“, – pareiškė universiteto darbuotojas Markas Postas. Tiesa, vienos tokios dešrelės kaina sieks 300 tūkstančių dolerių.
Ateityje valgysime mėgintuvėlyje užaugintą mėsą?
Mokslininkai teigia, kad mėgintuvėlyje užaugintas jautienos kotletas jau po metų taps tikrove.
Anot jų, šis produktas, iš kamieninių ląstelių išaugintas jautienos faršas, leis valgyti mėsą neskerdžiant gyvūnų, rašo britų „Daily Mail“.
Olandų mokslininkai prognozuoja, kad per artimiausius dešimtmečius pasaulio gyventojų skaičius ta ip sparčiai padidės, kad nebeužteks galvijų visiems jiems pamaitinti. Tad, anot jų, įprastu dalyku taps laboratorijoje auginta jautiena, vištiena ar ėriena.