Kadangi kava yra „rūgščios prigimties“, šis gėrimas gali „ėsti dantų emalį, ko pasekoje gali išsivystyti dantų jautrumas ir kariesas“.
„Kava turi diuretinių savybių, kurios gali skatinti burnos džiuvimą ir sumažinti išskiriamų seilių kiekį, tad taip išauga dantų karieso rizika“, – pridūrė P. Bhalla.
Odontologijos ekspertė paaiškino: „Seilės užima svarbų vaidmenį palaikant tinkamą burnos higieną, nes neutralizuoja rūgštis ir nuplauna maisto gabalėlius bei pavojingas bakterijas. Burnos sausumas gali padidinti dantų karieso ir blogo burnos kvapo riziką.“
Jei kavą siurbčiojate ilgą laiką, tai gali kelti dar didesnį pavojų dėl ilgesnio sąlyčio su joje esančiais kenksmingais komponentais, rašo express.co.uk.
„Taninai suteikia kavai tamsią spalvą ir gali prilipti prie emalio, dėl ko ant dantų gali atsirasti spalvos pakitimų ir dėmių“, – aiškino odontologė.
Kaip jau minėta anksčiau, kava yra rūgštinė medžiaga, tad „kuo ilgiau ji kontaktuoja su dantimis, tuo daugiau laiko turi naikinti dantų emalį“.
Dar viena blogybė, kenkianti dantims – į kavą dedamas cukrus ar kiti saldikliai
P. Bhalla sakė: „Siurbčiojant kavą lėtai, dantys ilgesnį laiką yra veikiami kavoje esančio cukraus. Tai suteikia daugiau laiko burnoje esančioms bakterijoms misti cukrumi ir išskirti rūgštis, kurios gali naikinti emalį.“
Tiems, kurie nėra pasiruošę visiškai atsisakyti kavos, odontologė P. Bhalla turi keletą naudingų patarimų.
„Galite sumažinti laiką, kai dantys turi tiesioginį sąlytį su kava, gerdami ją greičiau“, – kavos mėgėjams patarė ekspertė.
Kita rekomendacija yra gerti kavą naudojant šiaudelį, kad būtų sumažintis tiesioginis sąlytis su dantimis.
P. Bhalla pridūrė: „Skalaukite burną su vandeniu po kavos gėrimo, kad neutralizuotumėte rūgštis ir nuplautumėte medžiagas, kurios gali pakeisti dantų spalvą.
Laikykitės tinkamos burnos higienos – reguliariai valykitės dantis, naudokite tarpdančių siūlą ir nepamirškite apsilankyti pas odontologą, kad jis patikrintų jūsų dantų būklę.“