Paaugliams berniukams valgant daugiau riebios žuvies, kaip skumbrė, lašiša ar sardinė, jie gali dažniau būti geresnės nuotaikos, rodo Japonijoje atliktas tyrimas.Tačiau to nepasakysi apie mergaites, praneša „Reuters Health“.
Tokijo universiteto mokslininkai ištyrė daugiau kaip 6500 moksleivių, kurių amžius buvo nuo 12 iki 15 metų, siekdami nustatyti mitybos ir depresijos tikimybės priklausomybę.
Apskritai, 23 procentai berniukų ir 31 procentas mergaičių turėjo depresijos simptomų, įskaitant nereikalingumo jausmą, beviltiškumą ir miego sutrikimus.
Išnagrinėję mitybos įpročius ir atsižvelgę į kitus faktorius kaip tiriamųjų amžius ir tėvų išsilavinimas, mokslininkai nustatė, kad daugiausia žuvies vartojusiems berniukams tikimybė patirti depresiją buvo 27 procentais mažesnė nei tiems, kad žuvis vartojo mažiausiai. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Pediatrics“.
Mokslininkai negali paaiškinti, kodėl toks ryšys nepastebėtas tarp mergaičių, tačiau be kita mano, kad moterims didesnės įtakos depresijai pasireikšti turi genai.
Jie taip pat daro išlygą, kad tyrimas nepateikė pakankamai duomenų, kad būtent žuvų taukai sumažina depresijos tikimybę – gali būti ir taip, kad labiau į depresiją linkę vaikai valgo mažiau žuvies.
Tačiau mokslininkai daro išvadą, kad žuvies suvartojimo didinimas „gali būti svarbus strateginis sprendimas depresijos prevencijai“.
Riebiosios šaltuosiuose vandenyse gyvenančios žuvys turi omega-3 polinesočiųjų rūgščių, kurios be kita ko turi įtakos smegenų veiklai.