• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sumuštinis – tai patiekalas, kuris turi ne tik galybę skonio variacijų, bet ir laisvę kurti žaismingas ir įdomias formas. Būtent dėl šios priežasties smagūs vieno kąsnio sumuštinukai, spalvingi vėrinukai ar linksmi veidukai – tai tik keletas idėjų, kurios leis vaikams atrasti sumuštinius iš naujo, o tėvams padės į vaikų mitybą įtraukti daugiau maistingų medžiagų.

44

Sumuštinis – tai patiekalas, kuris turi ne tik galybę skonio variacijų, bet ir laisvę kurti žaismingas ir įdomias formas. Būtent dėl šios priežasties smagūs vieno kąsnio sumuštinukai, spalvingi vėrinukai ar linksmi veidukai – tai tik keletas idėjų, kurios leis vaikams atrasti sumuštinius iš naujo, o tėvams padės į vaikų mitybą įtraukti daugiau maistingų medžiagų.

REKLAMA

Tad žymios mamos ir tinklaraščių autorės dalinasi savo sumuštinių receptų ir gaminimo idėjomis, kurios ne tik patrauks vaikų akį, bet ir praturtins mažųjų mitybą, rašoma pranešime spaudai.

Prieš pradedant konstruoti sumuštinį, žymios tinklaraštininkės Berta Garuckė, Indrė Trusovė, Sandra Ubartienė ir Toma Dambrauskė vieningai sutaria – viskas prasideda nuo duonos pasirinkimo. Čia susiduriama su dažna dilema – vaikai kur kas mieliau renkasi batoną, o ne rupią duoną. Tačiau mamos tikina, kad jeigu pasirenkama tinkama kvietinės duonos rūšis su papildomais ingredientais, pavyzdžiui, kefyru, šviesioje duonoje bus gausu ne tik angliavandenių, skaidulinių medžiagų, bet ir baltymų, o kartu ir kalcio.

REKLAMA
REKLAMA

Spalvingi sumuštinių vėrinukai pagal „Cukrinis Avinėlis“ autorę

Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorės Bertos Garuckės teigimu, svarbiausia „gudrybė“, norint, kad vaikas valgytų sumuštinį su sveikatai palankiais priedais – įdomi jo forma ir ryškios spalvos.

REKLAMA

„Vaikams greitai pabosta įprastos formos sumuštiniai, tad siūlau improvizuoti – ruoškite ryškiaspalvius sumuštinių vėrinukus, kuriuose integruokite ryškiaspalves daržoves ir užtepėles, taip sumaniai paslėpdami maistingus ingredientus „kitokiame“ sumuštinyje. Kaskart sumuštinius pagardinkite vis kitomis daržovėmis, žaiskite skirtingomis jų spalvomis bei formomis, taip pat įdėkite kelis žalumynų lapelius. Galbūt įprastai vaikas špinato nevalgytų, bet kai jis gražiai dera su gabalėliu kumpio ir spalvota užtepėle – daug labiau traukia akį“, – teigia maisto tinklaraštininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot B. Garuckės, norėdami suteikti vėrinukams daugiau spalvų, naudokite humusą. Galite jį pagardinti burokėliais, morkomis, paprikomis, saldžiąja bulve ar kitomis daržovėmis – taip jis taps spalvingesnis, patrauklesnis bei dar maistingesnis. Kaskart improvizuokite – vieną kartą paragavus vaikui skonis gali nepatikti, tačiau po keleto kartų vaikas tikrai pamėgs valgyti ir kiek neįprastus jam skonius.

„Vėrinukus konstruoti pradėkite nuo duonos. Kuo ši minkštesnė, tuo didesnė tikimybė, kad vaikui ji patiks. Nors duonos pasirinkimas yra išties nemažas, tačiau vis dar be konkurencijos vaikų mėgstamiausia išlieka balta duona. Paprastai vėrinukams naudojame „Gardėsio” forminę duoną su kefyru, nes ji turi naudingų baltymų ir kalcio, kuris ypač svarbus vaikams. Kiekvieną duonos riekelę gardinkite norima užtepėle, pjaukite į keturias dalis ir ant medinio pagaliuko verkite skirtingus duonos bei norimų daržovių ar vaisių vėrinukus“, – pataria tinklaraštininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maistingi suvožtiniai pagal „Sveika ir Gardu“ autorę

Anot sveikos mitybos konsultantės Indrės Trusovės, maistingas sumuštinis – tai puikus patiekalas kiekvienam vaikui, ypač po aktyvios veiklos lauke ar sporto būrelyje. Duonoje esantys angliavandeniai atstatys prarastas energijos atsargas ir padės greitai pasisotinti. I. Trusovė dalinasi receptu, kuris galėtų tapti puikiu patiekalu tiek vaikui, tiek ir bet kuriam išalkusiam suaugusiam šeimos nariui.

REKLAMA

„Renkantis šviesią duoną, atkreipkite dėmesį, kad jos sudėtis būtų kuo vertingesnė, pavyzdžiui, daug skaidulinių medžiagų ar baltymų. Tuomet ruoškite maistingą įdarą: aš siūlyčiau išbandyti vištienos ir avokado sumuštinį. Virtus vištienos kumpelius susmulkinkite ir sumaišykite su graikišku jogurtu. Įdėkite truputį druskos. Tepkite šią masę ant duonos riekės, dėkite svogūnų laiškus, krapus, salotos lapą, sultenę ir avokado riekeles. Pabarstykite sezamo sėklomis. Ant viršaus kita riekelė duonos. Labai skanu dar prisikąsti agurkėliais. Mano dukra tokius sumuštinius itin mėgsta“, – teigia I. Trusovė.

REKLAMA

Jauna mama pabrėžia, kad tokį sumuštinį nesudėtinga supakuoti į priešpiečių dėžutę, pasiimti su savimi pasivaikščiojimui lauke. Jis neturi daug drėgnų daržovių, todėl nesušlampa ir išlaiko savo formą.

Linksmi veideliai pagal „Kur mano raktai“ autorę

Dažna mama susiduria su vaiko nevalgumo problema, todėl griebiasi įvairiausių gudrybių, viena iš jų – įdomūs ir žaismingi sumuštinio pateikimo būdai. Tinklaraštininkė Sandra Ubartienė dalinasi ypač lengvu receptu, kurio pagrindinis akcentas – žaismingas pateikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš visada šaldytuve turiu savo firminės varškės užtepėlės – paprastą liesą varškę maišau su graikišku jogurtu, smulkintomis datulėmis ir trupučiu medaus. Belieka išsitraukti iš šaldytuvo, tepti ant „Gardėsio“ forminės duonos skrebučio ir pusė darbo padaryta. Kita pusė – iš įvairių vaisių ir uogų išdėlioti veidukus ar šypsenėles. Tai neatima daug laiko, tačiau kur kas labiau patraukia mažųjų dėmesį“, – sako S. Ubartienė.

REKLAMA

Tinklaraštininkė teigia, kad varškės užtepėlę gali pakeisti ir riešutų sviestas ar natūralios uogienės, o veidelių puošybai galite rinktis ir įvairius riešutus bei sėklas.

Smagūs vieno kąsnio užkandukai pagal „Twinstory“ autorę

Tinklaraštininkė Toma Dambrauskė teigia, kad tiek didesnėse kelionėse po pasaulį, tiek mažesnėse po miestą, su savimi visada reikia turėti užkandžių vaikams. Kartais bananų ar trapučių nepakanka, todėl tokiems atvejams patogu pasiruošti mažų formelių vieno kąsnio sumuštinukus.

REKLAMA

„Tokie maži sumuštinukai – tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitai, bet sočiai pavalgyti. Kad viskas geriau laikytųsi, norimus birius produktus patrinkite šakute ir tepkite, o ne dėliokite atskirai, kad neišsilakstytų. Norint mažų sumuštinukų arba ypatingų formų, jas išpjaukite jau susluoksniavus dvigubą sumuštinį, nes taip „kerpant“ duoną į keturias dalis, krašteliai prisispaudžia ir prilaiko formą“, – teigia T. Dambrauskė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jauna mama sako, kad tokie vieno kąsnio sumuštinukai turi galybes variacijų, todėl gali būti tiek desertiniai ir saldūs, tiek ir sūresni bei labai sotūs.

„Savo vaikams aš pertepu riekeles varške, uždedu šiek tiek sutrinto banano, uogų, kurias taip pat galima šakute šiek tiek sutrinti, tada visa masė geriau susilipina. Užvertusi kita riekele duonos, supjaustau norimomis formelėmis. Saldžiam variantui dėl savo lipnumo ir konsistencijos puikiai tinka kriaušė, melionas ir bananas. Jei norisi sočiau, tepkite duonos riekeles varške bei storesniu sluoksniu sutrinto avokado, apšlakstykite citrinų sultimis. Taip pat puikus derinys: sluoksnis sutrinto avokado ir virtas kiaušinis arba omletas“, – teigia tinklaraštininkė.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų