Virtuvė – tai vieta, kur šeima praleidžia daugiausiai laiko. Ne paslaptis, kad dažniausiai ir į vyro širdį kelias veda būtent per čia. Todėl labai svarbu, kad virtuvė būtų ir patogi, ir jauki.
Geriau mažiau nei per daug
Idealiu atveju virtuvė turėtų būti labai erdvi. Tačiau realybėje, deja, dažniausiai teturime 6-10 kvadratinių metrų, į kuriuos reikia sugrūsti daugybę baldų ir buitinės technikos. Ką daryti, jei jūsų svajonių virtuvė paprasčiausiai neišsitenka tame plote, koks jai yra skirtas? Lieka tik viena išeitis – griežtai laikytis funkcionalumo principo. Tai reiškia, kad turėtumėte įsirengti patogią darbo erdvę ir neperkrauti virtuvės ne pirmo būtinumo daiktais.
• Rinkdamasi virtuvės spinteles daugiau dėmesio skirkite toms, kurios atsidaro žaliuzių principu arba kurių durelės atsidaro susistumdamos į armonikėlę. Tokia konstrukcija labiau taupo erdvę, suteiks daugiau judėjimo laisvės virtuvėje.
• Alternatyva tradiciniam virtuvės stalui mažoje virtuvėje gali tapti prie sienos tvirtinamas pakeliamasis staliukas arba sudedamas staliukas, kuris iš mažo baldo gali akimirksniu virsti standartinio dydžio stalu.
• Stumdomos arba armonikėle susilankstančios virtuvės durys taip pat leis sutaupyti keletą metrų erdvės. Galima apskritai atsisakyti durų, o virtuvę nuo kambario atskirti kabančiomis suveriamomis užuolaidėlėmis, kurios tuo pačiu suteiks jūsų interjerui žaismės ir spalvų.
• Renkantis šaldytuvą patartina dairytis ne platesnio, o aukštesnio – taip sutaupysite erdvės ne šaldytuvo talpos sąskaita.
• Taupant erdvę visus kasdien naudojamus buitinės technikos prietaisus, kaip, antai, kombainas, kavamalė, trintuvas ir pan., geriau išdėlioti ant prie sienos pritvirtintų lentynėlių – taip jums liks daugiau darbinės zonos erdvės ant spintelių.
• Pjaustymo lentutės, nedidelės keptuvės, ąsočiai ir kai kurie kiti virtuvės reikmenys gali atlikti ne tik praktinę, bet ir estetinę funkciją. Todėl indų spalvą, virtuvės reikmenis ir kt. rinkitės ne atsitiktinai, o derinkite prie savo virtuvės interjero. Tokiu atveju virtuvei jau nebereiks papildomų dekoro elementų, o kasdien naudojamų puodų ar įrankių nereikės slapstyti spintose, jie galės tiesiog stovėti savo vietoje.
Tebūnie šviesa!
Apšvietimas – vienas pagrindinių faktorių, ne tik sukuriančių jaukumą, bet ir lemiančių virtuvės patogumą.
• Kaip šviesos šaltinį galima naudoti tiek paprastas, tiek ir liuminescensines lemputes. Be įprasto šviestuvo palubėje galima įrengti keletą nedidelių šviestuvų pagal poreikius – prie virtuvės stalo, darbo zonoje, ties viršutinėmis virtuvės spintelėmis ir pan.
• Šviesa, krentanti ant virtuvės stalo, neturėtų būti pernelyg ryški. Jei stalas – virtuvės centre, puikiai tiks ant ilgos virvelės pakabinamas šviestuvas. Bet nepamirškite, kad virtuvės stalą ne prasčiau apšviestų ir stalinė lempa arba toršeras.
• Patogūs ir labai praktiški gnybtukais prikabinami šviestuvai. Jie neturi nuolatinės vietos, gali būti naudojami pagal poreikius.
Virtuvės gyvenimo smulkmenos
Kad virtuvė įgytų individualų „veidą“, pasirinkite tinkamus aksesuarus. Pasitelkus juos į pagalbą galima lengvai sukurti norimą nuotaiką, suteikti virtuvei naujų motyvų, spalvų.
• Užuolaidos efektyviai suminkština, švelnina griežtas virtuvės lango rėmo linijas, suteikia patalpai ypatingo šarmo, formuoja nuotaiką. Optimalus variantas virtuvei – lengvų medžiagų užuolaidėlės. Tiulis, kartūnas, linas – laiko patikrinta klasika. Svarbu kad medžiagos spalva harmoningai derintųsi su sienų ir virtuvės baldų spalvomis. Jei langas nedidelis, pro jį sklinda ne itin daug šviesos, geriau rinktis permatomas medžiagas arba užuolaidas nustumti į lango šonus, surišti juostelėmis. Kantri stiliaus virtuvei idealiai tiks lino ar kito grubaus audinio užuolaidos. O jei virtuvėje karaliauja „High-tech“ stilius – geriau rinktis žaliuzes, roletus, romanetes.
• Virtuvės medžiagos. Staltiesės, puodkėlės ir pirštinės, rankšluostėliai ir servetėlės – būtinas virtuvės jaukumo elementas, o kartu ir paprasčiausias būdas suteikti jai individualumo. Staltiesės forma turėtų pakartoti stalo formą. Jei stalas apvalus – stačiakampė staltiesė ant jo atrodys negražiai. Pageidautina virtuvėje turėti ne vieną, o bent jau dvi staltieses: vieną – padengtą teflonu, tinkamą kasdieniam naudojimui, ir kitą – šventiškesnę, ypatingoms progoms. Laikantis etiketo taisyklių, ilgis, kiek staltiesės kraštai turėtų karoti nuo stalo, turėtų būti didesnis nei 15-20 cm. Staltiesę būtina derinti ne tik su virtuvės interjeru, bet ir su indų spalva.
• Vaisių vazos, indai su gėlėmis, originalūs ryškiaspalviai prieskonių indeliai – jei tik tinkamai juos parinksite, pritaikysite, padės sukurti žavų, savitą virtuvės interjerą. Beje, jie suteiks geros nuotaikos ir maisto gaminimo procesui. O su nuotaika ir meile pagamintas maistas – tai jau didelė dalis šeimos gerovės!