Kuomet šalyje dar nebuvo antrą kartą įvesto karantino, TV3 televizijos laida „Virtuvės istorijos“ turėjo neeilinę progą į kulinarinę dvikovą, kurią žiūrovai išvys jau šį šeštadienį, pakviesti Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovę Rolandą Lingienę.
Atsižvelgiant į tai, jog abu laidos svečiai – sveikos gyvensenos šalininkai, laidos vedėjai jiems paruošė du receptus iš vienos sveikiausių mėsų – natūraliai brandintos jautienos „Feel The Beef“. Burtai lems, jog ministras kartu su Ilona Juciūte-Čibirkiene gamins žemės ir jūros gėrybių asorti, o Rolanda, padedama šrilankiečio Dilano Dampellos Gamage, keps jautienos nugarinę su grybų padažu. Tačiau prieš įdarbinant, Ilona svečius pavaišins gardžia kava, ruošta moderniu „Melitta“ kavos aparatu.
„Nėra čia ko jaudintis, visada pasirašau iššūkiams“, – atšaus ministras ir priims laidos vedėjų mestą kulinarinės dvikovos pirštinę.
Ko gero niekas negalvojo, jog šie 2020-ieji metai bus tokie ypatingi, jog įeis į viso pasaulio istoriją. Pavasarį užklupusi COVID-19 viruso pandemija iki šiol nesitraukia ir kelia didelį iššūkį ne tik medicinos pasauliui, bet ir šalis valdantiems politikams. Būtent Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir epidemiologė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė yra tie žmonės, esantys arčiausiai visų sprendimų koronaviruso situacijos valdyme.
„Jeigu norėsime vėl eiti linksmintis, švęsti, keliauti ir gyventi taip, kaip gyvenome anksčiau – turėsime sulaukti vakcinos. Būtent ji yra ta specifinė priemonė, kuri leidžia suvaldyti ligą“, – laidoje kalbės ministras A. Veryga.
Vis tik, kad ir kiek mokslininkai deda pastangų sukurti efektyvius skiepus, įveikiančius COVID-19 virusą, šis procesas neišvengiamai užtruks. Stebėdami naujai augančius susirgimų skaičius, vyriausybė nuo spalio 28-osios dienos įvedė karantino rėžimą maždaug trečdalyje šalies savivaldybių.
„Pagrindinė apsisaugojimo priemonė – atsisakymas eiti į darbą, mokyklą, universitetą jeigu tik pajaučiame kokius nors pirmuosius, tarsi peršalimo, simptomus. O jeigu jaučiamės sveiki,
reikia nepamiršti dažnai plauti rankas bei dėvėti apsaugines kaukes. Šios paprastos priemonės leidžia valdyti infekciją“, – laidoje pasakos Rolanda Lingienė.
Visą šį sudėtingą laikotarpį Sveikatos apsaugos ministras buvo kone labiausiai matomas žmogus spaudoje ir žiniasklaidoje. Galbūt turima psichiatrijos gydytojo profesija leido Aurelijui Verygai išlikti ramiam ir racionaliam, priimant sunkius, bet labai svarbius koronaviruso valdymo sprendimus, tačiau namuose ministras – paprastas šeimos žmogus, turintis žemiškų pomėgių.
„Aš labai mėgstu kažką konstruoti, tad namuose dažnai mane rastumėt tepaluotomis rankomis kokį tai dviratį remontuojantį. O šią vasarą turėjau ypatingą patyrimą: savaitę praleidau kareivinėse su uniforma ir mėgavausi tuo, jog man nereikia priiminėti jokių sprendimų. Visiems reikia rasti būdą, kaip „išjungti“ galvą ar „perjungti“ mintis, nes tai yra gyvybiškai svarbu ir be poilsio atlaikyti įtampą būtų be galo sudėtinga“, – laidoje atviraus A. Veryga.
Akistatoje su COVID-19 pandemija nemenkas iššūkis teko ir žurnalistams. Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos ir epidemiologės R. Lingienės kulinarinių sugebėjimų įvertinti atvykęs TV3 žinių žurnalistas Artūras Anužis pasakos, jog pirmoji viruso banga pareikalavo ne tik sunkių darbo sąlygų, bet ir bemiegių naktų.
„Pirmiausia, reikia užtikrinti komandos saugumą, nes jeigu vos vienas kolega susirgtų, izoliuotis tektų visiems, o žinių juk neatšauksi, jos privalo būti rodomos. Taip pat sudėtinga ir atsirinkti visą svarbią informaciją, ypač kai pradžioje visus buvo apėmusi savotiška isterija, dirbdavome nuo ankstyvo ryto iki išnaktų, tačiau dabar viskas šiek tiek lengviau“, – pasakos A. Anužis.
Kaip seksis ministrui kulinarinėje dvikovoje, ką svarbu žinoti, norint šiuo sudėtingu laikotarpiu apsaugoti save ir kitus bei kuris – Aurelijus Veryga ar Rolanda Lingienė – namo grįš su nugalėtojo karūna – sužinosime jau šį šeštadienį, 8:30 val. per TV3 televiziją!
Kulinarinė pokalbių laida „Virtuvės istorijos“ sėkmingai tęsia 12-ąjį sezoną, kuriame dar daugiau azartiškų kovų, unikalių receptų bei įtraukiančių pokalbių ir atvirų istorijų su garsiausiais šalies žmonėmis. Į dvikovą stos ne tik laidos herojai, bet ir jos vedėjai – šefai Ilona Juciūtė-Čibirkienė ir šrilankietis Dilanas Dampela Gamage. Geriausi pokalbiai mezgasi virtuvėje, todėl kaskart patiekalų gamybą lydi atviros, nuoširdžios istorijos, o galiausiai į studiją atvykęs trečiasis laidos svečias turi ne tik išrinkti skanesnį patiekalą, bet ir atspėti, kuris kulinaras jį pagamino.
Dvyliktasis „Virtuvės istorijų“ sezonas – šeštadieniais, 8:30 val. per TV3!