Ko tik žmonės nevalgo. Jei turėtumėte galimybę pakeliauti po pasaulį ir susipažinti su įvairių tautų ir šalių virtuvėmis, galime lažintis, ne kartą ir ne du susirauktumėte, o gal net pagalvotumėte, kad pats šito dalyko neragautumėte niekuomet gyvenime.
1. „Hakarl“. Islandų fermentuotas ryklys
„Hakarl“ – Islandijoje ypač populiarus užkandis. Milžiniški rykliai sugaunami ir keturis-penkis mėnesius vytinami sukabinti, fermentuojami. Maistui patiekiami ryklio mėsos kubeliai, susmaigstyti ant dantų krapštukų. Paprastai kubeliai būna tąsūs ir rausvi arba balti ir minkšti.
Hakarl (Oddee.com nuotr.)
2. Balut. Apvaisintas anties kiaušinis
„Balut“ – apvaistintas anties kiaušinis, su dalinai susiformavusiu vaisiumi viduje. Paprastai šis užkandis valgomas pradaužus lukštą ir išgėrus viduje esantį skystį. Tuomet vaisius yra pabarstomas druska ir pipirais bei valgomas žalias. Užkandis ypač populiarus Filipinuose ir dalyje Pietryčių Azijos šalių.
Balut (Oddee.com nuotr.)
3. Kanniko. Karamelizuoti krabai
Žvilgantys nuo lydyto cukraus ir pabarstyti prieskoniais karamelizuoti krabai primena ir saldumynus, ir žuvį. Šie užkandžiai yra ypač populiarūs Japonijoje.
Kanniko (Oddee.com nuotr.)
4. Casu Frazigu. Itališkas lervų sūris
Brandinant „Rotten“ sūrį, musė Piophila casei padeda savo kiaušinius į jį. Kai gimsta lervos, jos juda per sūrį, kartu su išmatomis gamina fermentus, kurie sūriui suteikia neapsakomai aštrų kvapą, bjaurų skonį ir kreminę, minkštą tekstūrą. Šis sūris kai kurių šeimų patiekiamas per vestuves.
Casu Frazigu (Oddee.com nuotr.)
5. Escamomes. Skruzdžių kiaušiniai
„Escamomes“ gaminamas iš juodųjų skruzdėlių kiaušinių, kurie renkami iš skruzdėlių kolonijų, apsigyvenusių agavų laukuose. Svarbu surinkti kiaušinius iki tol, kol iš jų dar neišsirito skruzdėlės, o rinkėjai turi saugotis įgėlimų. Escamomes skonis dažnai prilyginamas kukurūzams ir šis užkandis ypač dažnai patiekiamas su tako paplotėliais.
Escamomes (Oddee.com nuotr.)
6. Kalmarų rutuliukai
Tai populiarus kinų užkandis, apskrudęs ir kietesnis iš išorės, o minkštas viduje.
Kalmarų rutuliukai (Oddee.com nuotr.)
7. Džiovintos laukinės žuvelės
Tai kinų gaminamas užkandis, skirtas vaikams ir eksportuojamas į Rusiją. Kitoje pakelio pusėje esanti produkto sudėtis gąsdinančiai trumpa: užkandžio gamybai naudota tik žuvis ir druska.
Džiovintos laukinės žuvelės (Oddee.com nuotr.)
8. Žiogas ant pagaliuko
Jeigu gyvenate Pekine ar Bankoke, greičiausiai esate tikras žiogų ant pagaliukų mėgėjas. O galbūt jums labiau patinka mažyčiai žvirbliukai, pelės, gyvatės? O galbūt skorpionų sriuba?
Žiogas ant pagaliuko (Oddee.com nuotr.)
9. Juodasis česnakų šokoladas
Japonų juodasis česnakų šokoladas atrastas Takko Shoji, kuris ištyręs atrado, kad fermentuotas juodasis česnakas sumaišytas su juoduoju šokoladu gali suteikti energijos ir skatinti virškinimą, jei yra valgomas kelis mėnesius.
Juodasis česnakų šokoladas (Oddee.com nuotr.)
10. Kiaulės odelės
Kepta arba skrudinta kiaulės oda – gana dažnas užkandis daugelyje šalių. Šis užkandis dažnai patiekiamas džiovintas arba paskanintas čili pipirais, jį galima valgyti dar šiltą arba nusipirkti šaldyto.
Kiaulės oda (Oddee.com nuotr.)