Jei jau mūsų maisto gamintojai ryžosi stambiau malti kviečius ir pardavinėti ne tik manų kruopas, bet ir kuskuso, tai mūsų patriotinė pareiga paremti jų iniciatyvą ir plačiau taikyti savo virtuvėje šį naują produktą.
Kaip? Tiesą sakant, variantų nėra daug. Karšto kuskuso receptą jau esu siūliusi. Tačiau šiuo metų laiku tinkamesnės yra kuskuso salotos - tabulė.
Šį maistingą ir sveiką patiekalą rekomenduoja visų šalių dietologai. Jis turi ir kitų privalumų. Tabulė gamyba atima nedaug laiko, nereikalauja nei ypatingų įgūdžių, nei didelių finansinių sąnaudų. Be to, “klasikinį” receptą galima visaip keisti ir išradinėti naujus variantus.
“Klasikiniam” tabulė (4-6 porcijoms) reikės 300 g kuskuso, 250 ml šilto virinto vandens, 3-4 citrinų, 3-4 pomidorų, nedidelio žalio agurko, paprikos, daug petražolių, druskos, pipirų ir aliejaus. Labai tiktų kalendros ir mėtos lapai, taip pat sezamo sėklos, kuriomis prekiaujama didžiųjų maisto parduotuvių džiovintų vaisių skyriuose.
Išspauskime citrinas, sumaišykime jų sultis su ketvirčiu litro šilto virinto vandens ir užpilkime šiuo skysčiu kuskuso, subertą ant plataus dubens dugno. Palikime brinkti. Tada galime pjaustyti daržoves. Kartkartėmis pamaišykime kruopas, kad jos nesušoktų į gumuliukus.
Geriausia pradėti nuo prieskoninių žolių: petražolių, kalendros ir mėtų. Jų lapelius būtų gerai sukapoti kiek įmanoma smulkiau ir nieko nelaukus sumaišyti su kruopomis. Paskui paeiliui susmulkinkime pomidorus, papriką, agurkus (juos geriau nulupti). Sumaišykime su kuskuso, pasūdykime, pridėkime maltų pipirų. Kai skonis tenkins, dubenį uždenkime ir dėkime į šaldytuvą trims valandoms. Prieš patiekiant į stalą, reikėtų patikrinti, ar netrūksta prieskonių: druskos, pipirų, mėtų. Jei mėgstate, užsipilkite aliejaus.
Klasikinis tabulė valgomas kaip atskiras patiekalas, bet gali būti panaudotas ir kaip garnyras įvairiems mėsos patiekalams. Tinka ir paprasčiausias kietai virtas kiaušinis. Jei norite eksperimentuoti, išmėginkite graikišką versiją su konservuotu tunu ir “Fetos” sūriu arba libanietišką - su razinomis bei pinijų riešutėliais, arba prancūzišką - su jūros moliuskais ir krevetėmis.
Moliuskus prieš dedant į salotas reikia apdoroti termiškai, t. y. pakepti ant aliejaus su česnaku, petražolėmis ir vynu. Tuos, kurie atsidarys, išimkite iš geldelių ir dėkite į tabulė dubenį. Kai kurie, gaminantys tabulė su moliuskais, siūlo citrinos naudoti mažiau ir maišyti jos sultis su majonezu.