„Mums svarbu, ką dedame į burną, tad valgant mieste mūsų dažnai tikrai neišvysite“, – patikina savo stiliaus pojūčiu sekėjus žavinti moteris.
Nauja meilė atnešė ir naujus įpročius
Kardinalus pokytis Ievos mityboje įvyko prieš penkerius metus, kuomet susipažino su būsimu vyru, mitybos ir sporto specialistu Artūru Swan. Jis paaiškino į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis maisto produktus ir gaminant pamėgtus patiekalus. „Kartu su Artūru mano gyvenime atsirado sveikesni receptai, maisto planavimas į priekį bei tam tikrų produktų, kurie neleido man jaustis puikiai, atsisakymas. Dabar labai džiaugiuosi, kad tuomet nesispyriojau ir kardinaliai pakeičiau gyvenimo būdą“, – prisipažįsta moteris.
Dažnai patiekalais su savo sekėjais besidalinanti tinklaraštininkė pažymi, kad maisto raciono planavimas ne tik padeda sveikiau maitintis, bet ir leidžia sutaupyti: „Kuomet išsivysto įprotis nuspėti, ką norėsite valgyti ateinančias dienas, galima išvengti ne tik nereikalingų kalorijų ar nesveiko maisto vartojimo, bet ir produktų bei finansų švaistymo. Nepamenu, kada paskutinį kartą būčiau kažką nesunaudoto ar sugedusio išmetusi į šiukšlių dėžę. Tai labai džiugina ir skatina dalytis gerąja praktika.“
Planavimas – nuobodus tik iš šono
Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad kelioms dienoms pagamintas maistas greitai atsibosta ar ilgiau stovėdamas šaldytuve lieka be skonio, Ieva tikina, jog viskas priklauso nuo patiekalų pasirinkimo ir meniu sudarymo. „Vieną savaitę mes valgome jautieną, kitą – žuvį, dar kitą – paukštieną. Prie jų deriname šviežias salotas ir skirtingus angliavandenius, kuriais varijuojant kasdien gaunasi kone vis kitas patiekalas. Tikrai nevartojame to pačio maisto kasdien ir stengiamės žiūrėti į maisto gaminimą kūrybingai“, – pasakoja Ieva, per karantiną pradėjusi dar griežčiau planuoti savo pirkinius.
„Prasidėjus karantinui džiaugėmės savo ilgamečiais maisto planavimo įgūdžiais. Kartą per savaitę užsisakydavome maisto produktų internetinėje parduotuvėje Rimi.lt ir atvykdavome jų tiesiog atsiimti taip ne tik apsisaugodami nuo rizikos užsikrėsti koronavirusu parduotuvėje, bet ir išvengdami pagundų išslysti iš sveikos mitybos kelio, – džiaugėsi tinklaraštininkė, akcentuojanti sveiko požiūrio į mitybą svarbą. – Niekada nebuvau iš tų radikalių sveikuolių, neleidžiančių nusižengti savo sveikai mitybai – pasilepinu ir desertais, ir keptomis bulvėmis. Vertinu sveiką požiūrį ir nemanau, kad žmonės turėtų save riboti per prievartą. Jeigu galite, rinkitės sveikesnes produktų alternatyvas, pasilengvinkite rutiną ir sutaupykite laiko planuodami patiekalus, bet tikrai nebauskite savęs visiškai uždrausdami sau pasidžiaugti gardžiomis akimirkomis, kurias suteikia skanus maistas.“
Pietų gaminimui – vos keturios valandos savaitėje
Ieva savaitės maisto gaminimui skiria apie keturias valandas. Dvi savaitės pradžioje ir dvi – viduryje: „Labai aiškaus grafiko nusistačiusi nesu, tad gaminu tada, kuomet jau tikrai reikia. Dažniausiai vienas gaminimas būna savaitės pradžioje, o kitas – savaitės viduryje. Į priekį gaminu pietus ir kokius nors užkandžius. Lengvus pusryčius ir vakarienes dažniausiai gaminame kasdien, tad pasiliekame progą ir improvizacijai.“
Turinio kūrėja nesistengia visada gyventi tik pagal planą, tad įvairios išvykos ar susitikimai su draugais jos neišbalansuoja. „Man patinka improvizuoti visose gyvenime srityse – tiek gaminant maistą, tiek ieškant naujų stiliaus derinių. Taigi, valgome tai, ką turime pagaminto arba šviežio šaldytuve, kurdami naujus patiekalus, kad maisto nereikėtų išmesti. Įkvėpta kartais sukuriu šešių ar daugiau skirtingų ingredientų patiekalus. Mano mėgstamiausi – jautienos troškinys su daržovėmis, orkaitėje keptos vištienos blauzdelės ir kalakutienos kepsniai. Derinant skirtingus angliavandenius šie patiekalai mums neatsibosta jau keli metai“, – džiaugėsi Ieva Swan, sutikusi pasidalinti savo mėgstamiausio jautienos troškinio su daržovėmis receptu.
Ievos jautienos troškinio su daržovėmis receptas
Jums reikės:
500 g malto jautienos kumpio
½ saldžiosios paprikos
6 vidutinio dydžio pievagrybiai
1 raudonasis svogūnas
½ poro
10 g konservuotų Jalapeno paprikų
1 didelė sauja „Iceberg“ salotų
300 g pomidorų tyrės
Maltos saldžiosios paprikos
Druskos, pipirų
Raudonėlių, bazilikų
Eiga:
1. Pirmiausia keptuvėje pakepinkite smulkintą saldžiąją papriką, pievagrybius, raudonąjį svogūną, porą. Tuomet įdėkite Jalapeno paprikų, supjaustytų salotų lapų.
2. Kai visos daržovės suminkštės, sudėkite maltą jautieną, supilkite pomidorų tyre, įberkite prieskonių. Viską gerai sumaišykite ir troškinkite 20-30 min.
3. Troškinį galite valgyti su ryžiais, bulvių piure ar kukurūzų traškučiais.