„Šiuo laikotarpiu mums ypatingai reikalingas chlorofilas, jis stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos, stimuliuoja kraujo gamybą ir turi dar daugybę kitų mums naudingų savybių. Taigi, būtent todėl pirmiausia atėjus pavasariui reikia valgyti, kaip aš vadinu, „maistažoles“: kiaulpienes, garšvas, dilgėles, krūminį builį. Augalus reikėtų rinkti miške, parke, kur nėra daug teršalų, kuo toliau nuo kelių, tada būsite užtikrinti didele šių augalų verte“, – pataria K. Vaištarienė.
Vitaminų užtaisas
Prisirinkus kelioms dienoms šių augalų sveikuolė tvirtina, kad geriausia iš jų kasdien išsispausti po šaukštą sulčių ir praskiestas su vandeniu ar grynas tiesiog išgerti.
„Taip pat žoles galima dėti į salotas, jas įpjaustant į tas, kurias jau esate įpratę gamintis. Įberkite šviežių svogūnų laiškų, įpjaustykite garšvų ir turėsite tikrą vitaminų užtaisą. Tai labai tinka atstatant nusilpusį organizmą, iškarto gausite gausybę veikliųjų medžiagų ir padėsite organizmui atsigauti“, – sako moteris.
Pavasarį kamuojantis nuovargis
Atėjus pavasariui tikimės, kad tapsime daug produktyvesni, geresnės nuotaikos, tačiau dažnai atsitinka atvirkščiai.
„Nuovargis su medžiagų trūkumu organizme labai siejasi. Taip pat nuovargį gali lemti ir tai, kad per žiemą mūsų organizmas tampa labai užrūgštintas, kadangi valgome mažai šviežių daržovių, kadangi nepasitikime pirktinėmis, su chemikalais užaugintomis, todėl renkamės beveik vien baltyminį maistą.Varškė, mėsa, baltų miltų produktai, kiaušiniai, sūris, pienas – šie produktai itin rūgština mūsų organizmą, prie jų pamirštame valgyti daržoves, todėl suvartojame per daug baltymų. Deja, tačiau įvardinti maisto produktai žiemą tampa mūsų pagrindiniu maistu, baltymus imame valgyti net tris kartus per diena, o tai jau vėliau gali peraugti ir į ligą“, – tvirtina Ksavera Vaištarienė.
Pasak sveikuolės, norint kuo greičiau sustiprinti imunitetą, dar vienas veiksmingas būdas – namuose ant palangės sudaiginti įvairiausiais sėklas, lęšius, žirnius ir tik išdygus mažiems daigams juos suvalgyti. Kol sulauksime šviežių daržovių, šis būdas sveikatai gerinti itin veiksmingas.