Alyvuoges galima kramsnoti ir vienas. Iš tiesų – jos universalus vaisius, derantis su įvairiais užkandžiais, karštaisiais patiekalais ir gėrimais. Nustatyta, kad vartojant alyvuoges kasdien sumažėja rizika susirgti širdies, kraujotakos sistemos ligomis, mažesnė infarkto, vėžio tikimybė. Medžiagos, kurių gausu alyvuogėse, stabdo organizmo senėjimą.
Alyvuogių dedama į salotas, mišraines, jomis puošiami miniatiūriniai sumuštinukai su pikantiškais varškės bei lydyto sūrio, kumpio aptepais. Juodosios alyvuogės labiau tinka prie mėsos, žaliosios – prie šaltų žuvų patiekalų. Žinoma, vienos ir kitos yra puikus užkandis.
Į salotų lapą susukusi gabalėlį fermentinio sūrio, įkiškite ir kelias alyvuoges. Arba karštai rūkyto kumpio griežinėlį plonai aptepkite majonezu, apibarstykite tarkuotu parmezanu, susukite voleliu ir susmeikite konditeriniu pagaliuku, ant kurio užmaukite po žaliąją ir juodąją alyvuogę.
Skanu alyvuogių puselėmis bei smulkinti kiaušiniu įdaryti pomidorai. Apetitą žadina įvairūs sūrio, kumpio, daržovių ir alyvuogių vėrinukai. Šiuos delikatesus galite patiekti atskirame indelyje ir ragauti su pelėsiniu sūriu gurkšnodami sausą raudonąjį ar baltąjį vyną.
Alyvuogės taip pat tinka kaip garnyras. Žuvies, mėsos, daržovių patiekalams, troškiniams ir sriuboms jos suteikia pikantiško skonio. Labai populiarūs kokteiliai su alyvuogėmis. Gerai visiems žinomas receptas: 40 mililitrų džino, 20 mililitrų vermuto, 2 žaliosios alyvuogės. Viską sumaišyti, į kokteilį įmesti alyvuoges ir tiekti taurėje su šiaudeliu.
Siūlome pasigaminti keletą gardžių ir sveikų patiekalų.
Apelsinų ir alyvuogių salotos
2 apelsinai,
1 vidutinio dydžio raudonasis svogūnas,
½ stiklinės žaliųjų alyvuogių,
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus.
Apelsinus kruopščiai nulupti, supjaustyti plonomis riekelėmis. Svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Alyvuoges supjaustyti. Dubenyje sudėti sluoksniais apelsinus, svogūnus, alyvuoges. Pašlakstyti aliejumi.
Graikiškos salotos
Lėkštę išklojame salotų lapais, ant jų dedame supjaustytus pomidorus, agurkus, saldžiąją papriką, alyvuoges, kubeliais pjaustytą sūrį bei susmulkintą svogūną. Aliejų sumaišome su actu česnaku ir mairūnu. Šiuo padažu užpilame daržoves. Galime įdėti smulkintų graikiškų riešutų.