Šefas Gian Luca siūlo tobulą pikantiškų su itališku kumpiu bei rūkytu mocarelos sūriu spurgų receptą. Valgyti dar šiltas – tikras malonumas. O profesionalus konditeris Ali siūlo labai paprastą būdą, kaip tuo pačiu išsikepti ir saldžių, minkštutėlių bei purių spurgų. Iškepus jas pakanka apvolioti cukruje ir saldus gabalėlis dangaus jau jūsų rankose. O jei šalia dar bus šokolado padažo, tai spurgos dings akimirksniu. Gaminkite bet kokiai progai – gimtadieniams, piknikams ar tiesiog savaitgalio pasilepinimui.
Spurgos su kumpiu ir mocarelos sūriu
Tešlai reikės:
600 g miltų; 3 kiaušinių; 200 ml šilto pieno; 100 g sviesto; 1 valg.š. cukraus; 15 g šviežių mielių
Įdarui reikės:
50 g parmezano sūrio; 70-80 g rūkytos mocarelos; 3-4 griežinėlių virto kumpio; persilade prieskonių
Mieles ištirpinti šiltame piene su cukrumi. Jos turi aktyvuotis ir pradėti putoti.
Miltus supilti į didelį dubenį arba katiliuką, jei minkysite mikseriu. Maišant po truputį pilti pieną su mielėmis ir šiek tiek perplaktus kiaušinius. Galiausiai pilti lydytą sviestą ir minkyti, kol nelips prie rankų. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką, dėti į indą, uždengti maistine plėvele ar drėgnu rankšluosčiu ir kildinti kambario temperatūroje 2 valandas. Galima kildinti šaldytuve, taip tešla bus dar elastingesnė. Tokiu atveju reiktų palikti bent 4 valandoms arba geriausia – per naktį.
Pakildintą tešlą iškočioti iki maždaug 0,5 cm storio.
Tuomet supjaustyti 5 cm pločio ir maždaug 10-12 cm ilgio juostelėmis.
Rūkytą mocarelą ir virtą kumpį supjaustyti smulkiais kubeliais. Tarkuotą parmezano sūrį sumaišyti su žiupsneliu Persilade prieskonių.
Ant tešlos juostelės dėti visus ingredientus. Jų reikia tiek, kad galima būtų tešlą perlenkti pusiau išilgai ir užspausti. Sūris su kumpiu turi būti viduje. Tuomet sujungti kraštus ir gerai užspausti. Turi pavykti apvali spurga. Kad būtų patogiau, prieš dedant įdarą, tešlą galima pakočioti į plotį.
Paruoštas spurgas dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir pakildinti šiltoje vietoje apie 30 min.
Spurgas kepti karštame aliejuje, bet ne verdančiame. Kepti maždaug po 2 min kiekvieną pusę, kol įgaus auksinę spalvą.
Saldžios spurgos su šokolado kremu
Tešlai reikės:
600 g miltų; 3 kiaušinių; 200 ml šilto pieno; 100 g sviesto; 1 valg.š. cukraus; 15 g šviežių mielių
Apvoliojimui reikės:
Apie 200 g cukraus
Šokoladiniam kremui reikės:
200 g grietinėlės; 250 g juodo šokolado; 150 g pieniško šokolado
Mieles ištirpinti šiltame piene su cukrumi. Jos turi aktyvuotis ir pradėti putoti.
Miltus supilti į didelį dubenį arba katiliuką, jei rinksitės mikserį. Maišant po truputį pilti pieną su mielėmis ir šiek tiek perplaktus kiaušinius. Galiausiai pilti lydytą sviestą ir minkyti, kol nelips prie rankų. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką, dėti į indą, uždengti maistine plėvele ar drėgnu rankšluosčiu ir kildinti kambario temperatūroje 2 valandas. Galima kildinti šaldytuve – taip tešla bus dar elastingesnė. Tokiu atveju reiktų palikti bent 4 valandoms arba geriausia – per naktį.
Tešlą iškočioti iki 1-1,5 cm storio. Su maždaug 8 cm skersmens žiedu ar paprasčiausiai stikline išspausti iš tešlos rutulius. Juos dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir pakildinti šiltoje vietoje apie 30 min.
Prieš kepant į didesnį indą įpilti cukraus, kuriame reikės apvolioti tik ką iškeptas spurgas.
Spurgas kepti karštame aliejuje, bet ne verdančiame. Kepti maždaug po 2-3 min kiekvieną pusę, kol įgaus tamsesnę auksinę spalvą. Iš aliejaus traukti su kiaurasamčiu, iš karto dėti į cukrų ir gerai apvolioti, kad cukraus priliptų pakankamai.
Kol spurgos vėsta, labai greitai pasiruošite šokoladinį kremą. Tereikia pakaitinti grietinėlę iki virimo, nukėlus nuo kaitros supilti visą šokoladą ir gerai išmaišyti, kol šokoladas ištirps ir kremas taps vientisas ir blizgus.
Ir viskas. Imate spurgą, dažote į šokoladinį kremą ir ragaujate.
Skanaus!
Visas gaminimo procesas ir naudingi patarimai „Gardu Gardu“ laidoje – šeštadienį 9.00 val. per žiūrimiausią televiziją TV3!