Nors virtuvės šefo šaknys – maždaug 15 tūkstančių gyventojų turinčiame Volpiano miestelyje netoli Turino miesto, visas jo gyvenimas jau daugiau negu dešimtmetį verda Lietuvoje. Gian Luca yra vedęs lietuvę Eglę ir turi tris vaikus: Magdą (8), Beną (7) ir Martiną (2), rašo pranešime spaudai.
Italijos IFSE kulinarijos institutą baigęs bei įvairiuose „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose Šiaurės Italijoje praktikavęsis Gian Luca trykšta energija – Vilniuje įkūrė savo kulinarijos studiją, veda televizijos laidą apie maistą, o praėjusį rudenį dalyvavo ir muzikiniame projekte „X Faktorius. Žvaigždės“, kuriame nukeliavo iki pat finalo.
Dėl esamos situacijos Gian Luca savo kulinarinėje studijoje negali vykdyti praktinių užsiėmimų, todėl, artėjančių Šv. Velykų proga, kovo 30 dieną nutarė su žmonėmis susitikti virtualiai, kur ne tik pasidalins ypatingu savo mamos šventiniu receptu, bet ir gyvai atsakinės į žiūrovų klausimus.
Apie artėjantį virtualų renginį, Velykų tradicijas Lietuvoje ir Italijoje bei kodėl italams maistas yra toks svarbus – trumpai pakalbintas ir pats Gian Luca Demarco.
Esate sakęs, kad Velykos kai kurioms italų šeimoms yra net svarbiau už Kalėdas. Kodėl?
Istoriškai ir kultūriškai taip susiklostė, jog katalikų Bažnyčia turėjo labai didelę įtaką Italijoje. Katalikybėje per Kalėdas gimsta Jėzus Kristus, o per Velykas yra paminimas jo atsidavimas, auka, mirtis ir prisikėlimas. Todėl Velykos nemažai italų šeimų yra laikomos svarbesne švente netgi už Kalėdas.
Ar italai, kaip lietuviai, dažo kiaušinius?
Savo krašte tokios tradicijos neturime. Valgome šokoladinius kiaušinius, tai taip pat yra puiki dovana.
Ką italai veikia per Velykas? Kokių dar Velykų tradicijų laikomasi Italijoje?
Daug valgyti, valgyti, valgyti ir gaminti. Visą savaitę Italijoje vyksta įvairios procesijos, mišios ir apeigos. Per Velykas švenčiame patį Jėzaus Kristaus prisikėlimą, todėl sėdame valgyti kartu su šeima ir kartu leidžiame laiką. Pirmadienis po Velykų yra vadinamas Pasquetta, arba mažosiomis Velykomis. Šią dieną leidžiame kartu su šeima ar draugais lauke, parkuose kepdami mėsą.
Jau 12 metų gyvenate Lietuvoje. Ką manote apie lietuviškas Velykas?
Labai patinka! Mūsų šeima Lietuvoje švenčiant Velykas, prieš ridenant kiaušinius, juos palaiminame. Didelių skirtumų tarp Lietuvos ir Italijos nėra – abejose šalyse Velykos yra labai svarbi šeimos šventė.
Italų virtuvė – viena geriausių pasaulyje. Kodėl maistas ten taip svarbu?
Maistas Italijoje sujungia šeimą ir draugus, tai mūsų kultūros dalis. Pasigaminame daug maisto ir sėdime kartu ilgai, mėgaujamės viskuo lėtai – kartais net daugiau negu 4 valandas! Maistas Italijoje yra taip svarbu,
kad vykdant bet kokias derybas su italu vertėtų pavaišinti jį vakariene. Tuomet jis atsipalaiduos ir bus įmanoma su juo dirbti.
Kokie patiekalai privalo būti ant itališko Velykinio stalo?
Italijoje per Velykas ant stalo privalo būti du patiekalai – ėriukas ir pyragas Colomba (pilnas pavadinimas „Colomba di Pasqua“, reiškiantis velykinį balandį, todėl šio paukščio formos ir pats pyragas – aut. past.). Ėriuką rasite pas kiekvieną italą per Velykas, nes tai yra benedizione (palaiminimas – aut. past.).
Kovo 30 dieną ketinate surengti virtualų renginį „Itališkos Velykos“. Papasakokite plačiau?
Taip, kartu juokausime ir gaminsime. Pasidalinsiu ir papasakosiu plačiau apie Itališkas tradicijas, turiu žiūrovams juokingų istorijų, patarimų. Gyvai atsakinėsiu į klausimus. Bus labai smagu, kviečiu visus prisijungti! Bilietus į mūsų virtualų susitikimą galite įsigyti Tiketa.lt
Kokius patiekalus ten gaminsite?
Ėriuko kumpį su nealkoholiniu baltu vynu ir keptomis bulvėmis, nes, kaip sakiau, itališkos Velykos neįsivaizduojamos be ėriuko. Su žiūrovais pasidalinsiu savo mamos receptu, todėl ėriuką gaminsime taip, kaip jis ruošiamas mano šeimoje. Labai laukdavau to kiekvienais metais!