Vasara ir jūra - du neatskiriami dalykai. Tačiau tai nereiškia, kad žiemą negalime mėgautis jūros gėrybėmis. Atvirkščiai, vasariškas vėjelis "nuo jūros" jūsų virtuvėje padės susikaupti ir kaip nors ištverti iki pavasario. O sulaukus pavasario - vasara jau nebetoli.
Tautiečiai keliauja po įvairias šalis, ragauja tenykštės virtuvės patiekalus, o grįžę namo taiko, ką išmokę. Plečiame savo meniu ir pietų jūrų žvejų patiekalais, pasitelkiame ir kaimynų iš šiaurės patirtį. Ne visada paprasta tarp tų naujovių nepasiklysti. Todėl siūlau išbandytą ir nesudėtingą būdą paruošti sepijas arba mažus aštuonkojus, kurių jau seniai siūlo mūsiškės didžiosios maisto parduotuvės.
Nenorintiems aukoti brangaus laiko pirmiausia patarčiau pasižiūrėti, ar jūsų pasirinkti jūros gyviai paruošti gaminimui, t.y. ar jie išdarinėti, nes traukyti sepijų snapus įdomu tik susipažįstant su šių gyvūnų anatomine sandara. Pomidorų padažui reikės dviejų mažų arba vienos didelės skardinės (iš viso 750-900 g) konservuotų pomidorų (geriau gabalėliais, bet tinka ir nesmulkinti), saliero stiebo, petražolių, česnako skiltelės, vienos mažos karčiosios paprikos (it. peperoncino), druskos, cukraus, alyvuogių aliejaus.
Plieniniame puode pakaitinkime aliejų, įspauskime česnako skiltelę ir nelaukę, kol česnakas pradės gruzdėti, supilkime konservuotus pomidorus. Pamaišykime ir sudėkime susmulkintą saliero stiebą. Kartkartėmis pamaišydami kaitinkime padažą apie 20 minučių. Pagardinkime jį paprika, druska, cukrumi. Tuo pat metu paruoškime sepijas arba aštuonkojus. Suprantama, jie jau turi būti atitirpę. Iš pradžių “dėl viso pikto” sudėkime juos į kiaurasamtį ir perplaukime šaltu vandeniu. Palikime, kad nuvarvėtų. Pjaustykime žiedais arba kvadratėliais. Gabaliukai turi būti tokio dydžio, kad valgant nereikėtų peilio. Supjaustytus jūros gyvius sumeskime į puodą su padažu. Troškinkime dar apie 15 minučių. Kai užgesinsite liepsną, užberkite ant patiekalo viršaus smulkiai sukapotas petražoles, uždenkite dangtį ir palikite “bręsti” apie 10 minučių. Per tą laiką galėsite ramiai padengti stalą, suraikyti duoną (ypač tinka vadinamoji pynutė arba, tiksliau, “chala”), atkimšti atšaldytą baltą vyną. Serviravimui labiau tiks pusiau gilios lėkštės. Valgymui reikės ne tik šakutės, bet ir šaukšto, nors skaniausia padažą “išdažyti” mirkant jame duonos gabalėlius!