Jubiliejaus progą dienos šviesą išvydo video, kuriame žinomi kauniečiai, tokie kaip Viktorija Mauručaitė, Natalija Martinavičienė, grupės „16Hz“ nariai ir kitos žvaigždės bei ištikimiausi restorano svečiai pasidalino gražiais prisiminimais bei mintimis apie šią miesto simboliu jau tapusią vietą.
Lygiai prieš du dešimtmečius, 1999 metais, kuomet net nebuvo susiformavusi restoranų lankymo tradicija, Laisvės alėjoje, šalia Kauno valstybinio muzikinio teatro parkelio, duris atvėrė šis restoranas.
Ilgainiui jis tapo tikru Kauno simboliu, kurį ir tada, ir šiandien žino kone kiekvienas miestietis bei miesto svečias. Restorano savininkas Gintautas Ruminas, paklaustas kokia gi ilgaamžio restorano sėkmės paslaptis, nedvejodamas atsakė, kad viskas slypi stabilume.
„Mūsų vizija yra paprasta – skonis, stilius ir, svarbiausia, stabilumas. Nuo pat pirmos dienos, kuomet prieš 20 metų atvėrėme duris, orientavomės į šiuolaikinę europietišką virtuvę ir to stabiliai laikomės iki šiol. Nesimėtom ir nedvejojam. Du kartus per metus atnaujiname meniu, derinamės prie lankytojų skonio ir poreikių bei vyraujančių madų“,- teigia jo savininkas G. Ruminas.
G. Ruminas prisimena, kad ilgai sukti galvos dėl restorano pavadinimo neteko – nuostabi miesto vieta tarsi padiktavo vardą naujai maitinimo įstaigai.
„Restorano pavadinimą sugalvojome tapatindami jį su geografine vieta – šalia Kauno muzikinio teatro esantis parkas nuo seno miestiečių yra vadinamas miesto sodu, todėl toks pavadinimas neklaidina, o kaip tik padeda suprasti, kur mūsų ieškoti. Dar projektuodami restoraną įrengėme dideles stiklines vitrinas, pro kurias galima stebėti miesto šurmulį bei gamtos harmoniją“, - apie net du dešimtmečius išlaikytą restorano viziją pasakojo jo savininkas.
Tačiau ne tik vieta žavi restorano lankytojus, o ir, žinoma, jame siūlomi patiekalai. Nors anot savininko, meniu yra atnaujinamas du kartus per metus, kai kurie patiekalai, tokie kaip „Cezario“ salotos, „Kijevo“ ir „Astros“ kotletai, nesikeičia jau du dešimtmečius.
„Ši vieta turi dvasią, kas yra svarbiausia. Mes sakom ne meniu, o programa. Vartai, vartai penkias minutes, kol ateina padavėjas ir vis tiek užsisakai tai ką visada – „Cezario“ salotas su vištiena. Kartais net namie tingisi gaminti, nes gali ateit čia ir gaut geriau“, - juokavo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė Kristina Siurbytė.
Naujovėms atviri restorano šeimininkai anuomet pirmieji įrengė atvirą virtuvę, leisdami stebėti, kaip yra gaminamas maistas bei visus lankytojus nustebino fenomenaliu salotų baru, kas buvo tikras traukos objektas išradingiems studentams.
„Jie buvo patys pirmieji, kurie įrengė tokį švedišką stalą. Reikėdavo mokėti 3 arba 5 litus, priklausomai nuo lėkštės dydžio, ir ten vystydavosi studentų kūrybiškumas, kaip prisidėti daugiau tų salotų“, - prisiminimais dalinosi K. Siurbytė.
Legendinis salotų baras skatino net rungtynes, kas taps „Salotų karaliumi“ ir „Salotų karaliene“. Varžytuvių nugalėtojai anuomet visą mėnesį galėjo mėgautis nemokamai kirsdami mišraines ir salotas net iš personalinių nugalėtojų lėkščių.
„Kai išeini iš teatro, tai kur daugiau eiti, jei ne į „Miesto sodą“. Yra tekę ir nuo paskaitų kai kurių nusiplauti, jog atvažiuoti čia salotų“, - prisiminimais dalinosi dainininkė Viktorija Mauručaitė.
Būtent su restoranu ir čia, restorano rūsyje, kadaise veikusiu naktiniu klubu „Siena“, kauniečius sieja nostalgiški prisiminimai, kur vyko jų pirmieji pasimatymai, šventės bei smagiausi susitikimai su draugais.
„Ir pasimatymai čia vykdavo, ir diskotekos, ir gimtadienius kadaise švenčiau čia su draugais. Ši vieta pilna įvairiausių prisiminimų, tačiau net dabar sugrįžus į šį restoraną, jis išlikęs toks pats kaip ir prieš 20 metų – jaukus, šiltas ir labai džiaugiuosi, kad tokia vieta yra Kaune“, - pasakojo papuošalų kūrėja, verslininkė Natalija Martinavičienė.
Tuometinis vienas didžiausių muzikinių klubų Kaune traukė visus miestiečius, o jaunimui tai buvo vieta, į kurią jie žūtbūt norėdavo patekti.
„Manau, jog „Siena“ buvo vienas iš simbolių, kur tikrai kiekvienas save gerbiantis studentas turėjo ateiti, sudalyvauti, kur pasilinksminti, „pasitūsinti“. Mes ten apačioje, underground‘ą varėm“, - video filme pasakojo muzikos grupės „16hz“ narys Petras Jucevičius.
Buvusias klubo patalpas pavertę į kūrybines kulinarines dirbtuves „Gastro siena“ šiandien restorano šeimininkai svečiams siūlo aktyvias, edukacines ir naujų potyrių suteikiančias veiklas: gastronomijos mokymus, paskaitas, degustacijas ar savo veiklos ir produktų pristatymus.
Restoranas taip pat gali didžiuotis didele banketų patirtimi, konditerijos gaminių ir vieno kąsnio užkandžių užsakymais šventėms. Savaitgaliais restorane visada groja gyva muzika, o šiltuoju metų sezonu miestiečius traukia didelė lauko terasa.
„Pirmiausia, manau, jog viskas priklauso nuo žmonių, nuo kolektyvo, personalo, dirbančio čia. Linkiu dar tris kartus tiek gyvuoti, stebinti, džiuginti“, - gražiais žodžiais dalinosi TV laidų vedėja, kulinarė Ilona Juciūtė-Čibirkienė.