Šventės praėjo, o problemos liko, tiesa? Ne vienam lėbautojui per šventes teko išgyventi pragaro kančias, pamiršus geriausią patarimą: jei nori išvengti pagirių, prieš guldamas miegoti išsiblaivyk...
Jau senovės egiptiečiai žinojo, ką reiškia ryte skaudanti galva, todėl gerdavo tik jūros vandeniu skiestą vyną. Senovės graikai puotaudavo pasipuošę petražolių vėriniais, o Romos aukštuomenė gėrė virto kopūsto nuovirą. Ryte pagiringas Haičio gyventojas nepamiršta vudu tradicijų - susiranda vakar ištuštintą romo butelį ir į jo kamštį suvaro 13 smeigtukų juodomis galvutėmis, kad pagirios iš jo kūno pereitų į tuščią butelį... Šiaurės Amerikoje jėgas susigrąžinti padeda specialus kokteilis (alyvų aliejus, pomidorų padažas, kiaušinis, druska, pipirai, Tobasco ir Vorčesterio padažai, vynuogių arba citrinų sultys).
Graikai
Jie po pusryčių suvalgo štai tokį patiekalą: stiklinę natūralaus jogurto sumaišo su smulkiai pjaustytu agurku ir česnako skiltele, įpila šaukštą alyvuogių aliejaus, įberia po žiupsnį džiovintų mėtų ir aitriosios paprikos. Jogurtas nuramins iškankintą skrandį, česnakas ir pipiriukai pagerins kraujo apytaką, padės organizmui greičiau pašalinti toksinus.
Indai
Juos gelbsti gėrimas, kuris ruošiamas taip: užvirkite pusę litro vandens su keliais smulkiai supjaustytais šviežios imbiero šaknies gabaliukais, šviežiu baziliku ir anyžiumi. Mišinį 5 min. kaitinkite ant mažos ugnies, paskui įpilkite stiklinę pieno, įmeskite kelis gabaliukus cukraus ir porą šaukštelių arbatžolių. Vėl užvirinkite ir dar porą minučių palaikykite ant silpnos ugnies. Imbieras pašalina toksinus, pienas ir cukrus - puikus reikalingų kalorijų šaltinis, neverčiantis organizmo įsitempti.
Vokiečiai
Ši tauta nuo pagirių gelbstisi silke su garstyčiomis. O joje - ne tik gausu baltymų, bet ir druskų, kurios vakar buvo negailestingai išplautos, lakstant į tualetą. Garstyčios savo ruožtu veikia kaip lengvi nuskausminamieji, o tai irgi ne pro šalį. Svarbiausia - išvengti pagundos viską užgerti, kaip mėgsta tie patys vokiečiai, keliais bokalais alaus.
Dar receptų
Amerikiečiai pagirių rytą išgeria apie 2 litrus greipfrutų sulčių ir trumpam prigula. Prancūzai geria stiprią kavą su druska ir ieško svogūnų sriubos. Lenkijoje “koviniai girtuokliai” gydosi kefyru arba raugintų daržovių sultimis. Rusijos profesionalai tiki raugintų kopūstų ar agurkų sultimis (kai kada ir su degtinaite) arba duonos gira.
Pagiringi norvegai išmaukia puodelį riebios grietinėlės. Olandai gydosi silke su svogūnais ir vynuogių sidru, sumaišytu su medumi, šveicarai - šlakeliu brendžio, pagardinto mėta, italai - stipria kava su citrina ir spagečiais su pomidorų padažu. Anglai siūlo begalę būdų įveikti pagirias - pradedant nuo “kruvinosios Merės” ir skrebučio baigiant lėkšte avižų košės. O mongolų receptas gali ir į abstinenciją pastūmėti - ten čiabuviai gaivinasi pomidorų sultimis, kuriose plaukioja... marinuotos avino akys.
Pagirių atmintinė
Pabudus per pirmąsias 2 valandas išgerti iki 1,5 l skysčių; per pirmąsias pora valandų išgerti vandenyje ištirpintus 3-5 g geriamosios sodos; visą dieną gerti daug skysčių, labai gerai - šarmingas mineralinis vanduo; visą dieną cukrų pakeisti medumi - padidins gliukozės kiekį kraujyje; sočiai papusryčiauti; 1-2 valandas numigti; šaltas dušas; suvalgyti bananą (nuramina skrandį ir organizme atkuria kalio pusiausvyrą).
Lietuviškas indėlis
Rytas be lašo
Grupės ŽAS lyderis Marijus Berenis-Tru Sabaka perspėja, kad joks receptas nepalengvins pagirių, jeigu į to recepto sudėtį įeina bent lašas alkoholio, ir visai nesvarbu, tai degtinė ar tik lengvas gėrimas. “Antrą dieną po baliaus reikia gerti daug skysčių, priklausomai nuo žmogaus tai gali būti arbata, vanduo su citrina, marinatas ar dar kas nors, tačiau geriau porą dienų atidrebėti, nei bandyti atsipagirioti toliau geriant alkoholį, nes pasak liaudies išminties, trumputis atsipagiriojimas yra ilgo girtavimo priežastis”, - išminties perlais žarstėsi dainininkas.
Šypsena pro dantis
Aktorius Kirilas Glušajevas pagirių efektą bandė aiškinti moksliškai: “Kartu su išgertu alkoholiu iš žmogaus organizmo pasišalina vitaminas B, todėl, norint palengvinti savo pagirias, reikia vartoti daug šio vitamino turinčių produktų - pieną, ryžius, nepakenktų ir angliukai su vandeniu”, - kaip tikras ekspertas pasakojo jis. Anot aktoriaus, jeigu pagirios labai sunkios, lūpas suvilgyti galima ir lašeliu alkoholio, nes jis praplečia kraujagysles, pakelia tonusą, tačiau tam turėtų ryžtis tik labai savimi pasitikintys žmonės, mat priešingu atveju galima ir užsikabinti ilgesniam laikui. “O šiaip pats geriausias vaistas nuo pagirių yra šypsena, kad ir pro sukąstus dantis”, - optimizmu tryško A.Glušajevas.
Lėkštė kopūstienės
O štai fotografo Algimanto Aleksandravičiaus receptas visiškai prieštarauja Marijaus žodžiams. “Kuom susirgai, tuom ir gydykis, - lakoniškas buvo fotografas, kuris nemano, jog tai gresia alkoholizmu. - Svarbiausia kitai dienai alkoholio pasilikti vos vos - tik ant butelio dugno - ir tuomet viskas bus gerai”. Vis dėlto jeigu ant šventinio stalo liko daugiau, A.Aleksandravičius atskleidė kitą receptą: “Pati nuostabiausia yra raugintų kopūstų sriuba, lėkštė šios sriubos išgydo net ir pagiringiausią žmogų, patikėkite, už ją nieko nėra stebuklingesnio”, - įtikinėjo fotografas.
Skaičiai ir faktai
- Tikimybė kentėti nuo pagirių sumažės, jei alkoholinius gėrimus užsigersite šviežiomis, ką tik išspaustomis apelsinų ar greipfrutų sultimis.
- Burnos ertmėje pasisavinama iki 5 proc. alkoholio, dar apie 5 proc. rezorbuojama skrandyje, likęs patenka į kraują iš žarnyno. Taigi gerai užkandžiaujantis žmogus paprastai mažiau apgirsta.
- Kitą rytą po vakarėlio organizme gali trūkti 1,3-1,5 litro skysčių, todėl gydytojai rekomenduoja pabudus per pirmąsias dvi valandas išgerti iki pusantro litro skysčių (tik jokiu būdu ne sintetinių gazuotų gėrimų).
- Yra dar vienas šiuolaikinio pagirių sindromo gydymo būdas - suleisti į veną druskų tirpalų. Tai atkuria vandens ir mineralų balansą ir padeda greičiau pašalinti iš organizmo etilo spirito irimo produktus.
- Skonį gerinantys alkoholinio gėrimo priedai tik apsunkina pagirias.
- Škotijos mokslininkai įrodė, kad žmonės, kurių IQ didesnis nei 130, daug rečiau kenčia nuo pagirių.
- Pačios veiksmingiausios iš liaudiškų priemonių: pienas, rauginti kopūstai ir agurkai, sūrymas, gira, pomidorų sultys ir kefyras.
- Daugelį priemonių nuo pagirių sudaro acetilsalicilo, askorbo ir gintaro rūgštys su įvairiais priedais, pavyzdžiui, kofeinu. Bet toks kokteilis nerekomenduojamas sergantiems gastritu ir opalige.