Velykos – viena gražiausių metų švenčių, tad nieko keisto, jog Seilių šeima joms įprastai ruošiasi itin atsakingai. Ne kartą jų namai virto šventiniu centru, į kurį sugužėdavo gausus artimųjų būrys. Vis dėlto, kaip portalui tv3.lt pasakojo Kristina, šiemet Velykos jų namuose – neįprastai ramios.
„Mūsų mažoji prieš pat Velykas grįžo iš reabilitacijos sanatorijos. Šiemet ji ilgai sirgo peršalimo ligomis, tad pagalvojome, kad reikia laiko atsistatymui. Nusprendėme šventes sutikti tik artimiausiame šeimos rate“, – portalui tv3.lt sakė ji.

Visgi, rodos, net ir kiek pakoreguotos tradicijos šventinės dvasios Seilių namuose nė kiek nesutrikdė. Kristina šypteli – jų dukros Barbora ir Elžbieta visuomet su nekantrumu laukė margučių dažymo akimirkos, tad nepajausti velykinės nuotaikos būtų tiesiog neįmanoma.
„Tos tradicijos nė už ką nelaužytume. Smagu matyti, kiek džiaugsmo dukroms margučių dažymas suteikia, tad kasmet stengiamės sugalvoti ką nors naujo. Esame marginę ir vašku, ir šilku, ir net mėlynaisiais kopūstais – kaip tik sugalvojame! Šiemet iš anksto prisirinkome svogūnų lukštų, įvairiausių žolelių ir kibome į darbus“, – šyptelėjo pašnekovė.
Velykos – itin tradicinės!
Kristina pasakoja, kad jųdviejų su Edmundu namuose Velykos – itin tradicinės. Pasak pašnekovės, jų šeimoje šventės sutinkamos taip, kaip būdavo tėvų namuose.
„Mūsų tradicijos labai gražiai susipynė. Šventę sutinkame turbūt kaip dauguma – susėdame prie stalo, kalbamės, dalijamės prisiminimais. Vaikai labai mėgsta vieną žaidimą – kiaušinių daužymą. Kas stipriausias – tas nugalėtojas! Kartą net diedukas paslėpė medinį kiaušinį ir visus apgavo. Buvo daug juoko“, – kvatojo ji.
„Iš tiesų tokias tradicijas labai vertiname ir metams bėgant suprantame, kad tiek ir tereikia – artimųjų šalia, kartu nukeliauti į mišias… Man labai patinka per Velykas dalyvauti mišiose, būti toje bendrystėje… Tikiu, kad kai su Edmundu jau mažiau dirbsime, dar aktyviau puoselėsime ir mėgausimės šiomis tradicijomis“– pridūrė Kristina.
Ant stalo – firminis patiekalas
O kaip šventiniai patiekalai? Išgirdusi tokį klausimą, K. Zmailaitė nusijuokė – jiedu su Edmundu tikrai nėra iš tų, kurie mėgsta ilgai suktis virtuvėje. Vis dėlto firminį patiekalą, kurį beveik kasmet ruošia Velykoms, jie tikrai turi. jį patieks ir šiemet.
„Visada stengiamės paruošti ką nors ypatingo, ne kasdieninio. Dažniausiai gaminame ėriuką – jį ilgai troškiname su rozmarinu, česnaku, medumi… Kepame žemoje temperatūroje – tada mėsa tiesiog tirpsta. Gal ir ne Michelin restoranas, bet visiems labai patinka“, – nusijuokė K. Zmailaitė, o norintiems pasigaminti tokį patiekalą, ji atskleidė ir receptą.
„Reikia ėriuko mėsos, daug česnako, druskos, pipirų, rozmarino. Mėsą ištrinti prieskoniais, česnaku, druska, patepti šiek tiek medumi. Tuomet kepti apie 3 valandas, 150–160 laipsnių temperatūroje.
Jeigu norisi įdomiau – galima troškinti moliūge: į jį dėti mėsą su prieskoniais ir taip pat apie tris valandas troškinti“, – dalijosi ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!