• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šie šakniavaisiai vitamino C turi beveik tris kartus daugiau (iki 200 mg) nei citrinos. Tai gerokai pranoksta žmogui rekomenduojamą paros normą, kuri yra 50–100 mg.

REKLAMA
REKLAMA

Krienų šaknyse ir lapuose gausu baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, natrio, fosforo, magnio, vario, mangano, geležies), glikozido sinigrino, kuris turi eterinio garstyčių aliejaus, fitoncidų. Garstyčių aliejus suteikia aštrų, dirginantį skonį. Šį krienų šaknies aštrumą įvairios tautos sušvelnina skirtingai: vienos deda riešutų ir tarkuotų obuolių, kitos – maišo su citrinos sultimis, medumi arba grietinėle, grietine. Garstyčių aliejus aktyvina kepenų fermentų veiklą ir priverčia organizmą greičiau pašalinti nuodingas medžiagas, padeda pasisavinti geležį, gerina apetitą, skatina virškinimą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą.

REKLAMA

Krienų sultys geriamos sergant gastritu (kai sumažėjęs rūgštingumas). Jomis tinka skalauti burną, gerklę sergant angina ar stomatitu. 150 g krienų tyrės sumaišius su dviejų ar trijų citrinų sultimis naudinga vartoti porą kartų per dieną po pusę šaukštelio prieš valgį, kad iš organizmo pasišalintų gleivės.

Tarkuoti krienai gali pakeisti garstyčių lapus. Tarkiais įtrinami raumenys sergant radikulitu, gydomos pūlinės žaizdos, atgaivinama nušalusi oda. Krienų tarkius reikia 0,5–1 cm storio sluoksniu sukrėsti ant keliais sluoksniais sulankstytos marlės ar drobės ir dėti ant pažeistos vietos. Po 1,5–2 val. tvarstis pakeičiamas, o nakčiai visai nededamas.

REKLAMA
REKLAMA

Norint išnaikinti odos pigmentines dėmes, šlakus, reikėtų odą tepti krienų tarkiais, skiestais vandeniu ar degtine, arba 50 g tarkių užpilti 250 g stalo actu, palaikyti sandariame inde tamsioje, vėsioje vietoje porą savaičių, nukošus įpilti 1,5 l švaraus vandens.

Liaudies medicinoje nuo seno paplitęs receptas sąnarių druskoms išvalyti. Kilogramas salierų šakniavaisių gerai nuplovus sutarkuojama su visa odele. Įmaišoma krienų šak­nų, medaus, pusę kilogramo citrinų. Krienai ir citrinos trinamos taip pat su odele. Viskas gerai išmaišoma ir 10 dienų laikoma šaltai (geriausia šaldytuve) stiklainyje. Paskui užgeriant gurkšniu vandens vartojama po nedidelį šaukštą tris kartus per dieną. Sąnarių skausmai išnyksta pamažu, suvartojus 2–3 litrus vaisto. Kojų, rankų ar peties sąnariai liaujasi girgždėję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų