Elementariausios chemijos ir medicinos žinios praverstų kiekvienai atsakingai virėjai - būtent jomis grindžiamos produktų derinimo taisyklės, o jas pritaikius maistas, kurį valgote, bus dar skanesnis ir naudingesnis. Pasirodo, nuo to, kaip derinsite tam tikrus ingredientus, priklauso ne tik patiekalo skonis, bet ir jo nauda arba žala sveikatai. Taigi ką su kuo reikėtų valgyti, o ko - ne?
Tinka
Kepenėles - su bulvėmis
Galvijų ir kiaulių kepenys yra geriausias natūralus geležies šaltinis. Ši mineralinė medžiaga yra būtina normaliai kraujodarai, taip pat išnešioti deguonį po visą organizmą. Bet būtent geležies mums dažniausiai ir trūksta, nes, pirma, su valgiu jos gauname itin mažai, o antra, tik apie 8 proc. gautosios geležies organizmas pasisavina. Todėl geležies turinčių produktų suderinamumui reikia skirti didžiausią dėmesį. Geležį padeda pasisavinti vitaminas C, o jo gausu citrusiniuose vaisiuose, uogose, pomidoruose ir bulvėse. Patys rinkitės, kas iš jų labiausiai tinka su patiekalais iš kepenų, bet pomidorai ir bulvės yra paprasčiausias ir prieinamiausias variantas.
Kiaušinienę - su svogūnais ir pomidorais
Tai ne tik skanu ir sotu: svogūnai ir pomidorai yra vieni iš nedaugelio seleno šaltinių. Ši mineralinė medžiaga yra svarbi lytinei sveikatai, ypač - vyrų. Selenas geriausiai pasisavinamas kartu su vitaminu E. Kiaušiniai, žalumynai ir augalinis aliejus yra puikūs vitamino E šaltiniai, todėl į kiaušinienę pridėkite minėtųjų ingredientų. Tik turėkite omeny, kad pomidorų ir svogūnų negalima iš anksto pakepinti, o kiaušinius reikia kepti ne ilgiau kaip 1-2 minutes. Pernelyg ilgai kaitinant suyra ir vitaminas E, ir selenas.
Keptą mėsą - su brokoliais
Šio derinio naudingumo aritmetika labai paprasta. Kepta mėsa yra vienas iš pagrindinių kancerogenų ant mūsų stalo, daug kartų didinantis skrandžio ir žarnyno vėžio riziką. O brokoliai šią riziką mažina ir dar pasižymi savybe iš organizmo šalinti kenksmingas kancerogenines medžiagas.
Keptą žuvį - marinuotą
Marinuojant taip pat galima žuvies ir mėsos patiekalus apsaugoti nuo kancerogenų susidarymo. Mėsą ir paukštieną geriausia marinuoti acte, pomidorų padaže ir prieskonių mišinyje pusvalandį arba valandą iki kepimo, o žuvį - paprasčiausiai aplaistyti sojų padažu arba gatavu marinatu kepant.
Saldžiuosius pipirus - su augaliniu aliejumi
Vitaminas A, kurio gausu geltonuose ir oranžiniuose vaisiuose bei daržovėse, tirpsta riebaluose, tai yra organizmas jį pasisavina kartu su riebalais. Būtent todėl morkų sultis patariama gerti su trupučiu grietinėlės. Yra ir kitų paprastų ir skanių būdų gauti vitamino A dozę, pavyzdžiui, sutarkuoti morką, įdėti truputį razinų ir suvalgyti su šaukštu grietinės. Arba plonai supjaustyti saldų pipirą, kopūstą ir svogūną, juos pagardinti druska, cukrumi ir augaliniu aliejumi.
Netinka
Kotletai - su alyvuogių aliejumi
Daugelis šeimininkių paskubėjo saulėgrąžų aliejų pakeisti alyvuogių, mat pastarajame atseit nėra cholesterolio ir jis netgi mažina jo kiekį kraujyje. Nė viename augaliniame aliejuje cholesterolio iš esmės būti negali, o naudingosios alyvuogių aliejaus savybės dingsta vos tik jam patekus ant keptuvės. Todėl nemėtykite pinigų ir alyvuogių aliejų pilkite tik į salotas. O kotletus geriau kepti orkaitėje arba troškinti, nes kepant aliejuje susidaro kancerogenų.
Ruginė duona - su kava
Sumuštinis su rugine duona arba rupių miltų paplotėliu - puikūs pusryčiai. O ir kavos puodelyje gausu antioksidantų, kurie apsaugo nuo vėžio ir ankstyvo senėjimo. Bėda ta, kad kofeinas trukdo pasisavinti daugelį naudingų medžiagų, vadinasi, visos jūsų pastangos maitintis tinkamai nueis perniek.
Kiviai - su pienu ir jogurtu
Atrodytų, kad šis tropikų vaisius yra puikus priedas prie javainių, košių, pieno kokteilių arba jogurto. Neretai kivių griežinėliais puošiami tortai, tai kodėl jais nepapuošti ir grietininio kremo? Atsakymas paprastas: pati gamta šį kulinarinį derinį padarė neįmanomą. Pasirodo, kiviuose yra ypatingo fermento, kuriam veikiant pieno baltymai suyra ir tampa labai kartūs. Jie nėra kenksmingi, bet patiekalas, aišku, bus beviltiškai sugadintas.