Už savo mitybą atsakingi esame tik mes patys
Su sveika gyvensena ir mityba susijusių patarimų – begalė, tačiau tiesa ta, kad aklai jų sekti nederėtų. Tai – tik orientacinė informacija, o maisto produktus turėtume rinktis atsižvelgdami į savo organizmo poreikius.
Su tuo sutinka ir žymi dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė: „Rūpinimasis mityba mūsų šeimai tapo įpročiu, susidedančiu iš daug įvairių taisyklių. Pirmiausia – vaikams stengiamės duoti kuo daugiau daržovių ir vaisių, vengiame užkandžiavimo, o jeigu užkandžiaujame - renkamės sveikus, mano pačios gamintus užkandžius. Dar vienas svarbus aspektas – atsižvelgiame į vaikų organizmo reakcijas į tam tikrus maisto produktus“.
Maisto netoleravimas ir alergija – ne tas pats
AND klinikos alergologė Ana Kozlovskaja pastebi, kad visuomenėje neretai painiojamos maisto netoleravimo ir alergijos sąvokos: „Pagrindinis skirtumas tas, kad alergija yra sustiprėjęs imuninės sistemos atsakas į alergines medžiagas, o maisto netoleravimas yra reakcija į maistą, kurioje imuninė sistema nedalyvauja“. Specialistės teigimu, maisto netoleravimas pasitaiko kur kas dažniau negu maisto produktų sukelta alergija.
Tai, jog alergija ir maisto netoleravimas yra du skirtingi reiškiniai, įrodo ir R. Ščiogolevaitės-Damijonaitienės patirtis: „Vaikams atlikome alerginius tyrimus ir atsisakėme nustatytų alergenų, tačiau kai kurie simptomai visgi išliko“. Tuomet moteris teigia supratusi, jog privalu ieškoti kitų problemos sprendimo būdų, todėl pasiryžo sau ir savo vaikams atlikti maisto netoleravimo testą.
Kaip įveikti maisto netoleravimą
Maisto netoleravimas pasireiškia įvairiais simptomais. Kai kurie pacientai skundžiasi virškinamojo trakto sutrikimais, kitiems organizmo netoleruojamų produktų vartojimas skatina odos problemų atsiradimą ar paūmėjimą, dar kiti junta sąnarių skausmus, lėtinį nuovargį ar kenčia dėl antsvorio. Įtariant, kad susiduriate nepageidaujamomis organizmo reakcijomis, patariama kreiptis į specialistą ir atlikti maisto netoleravimo testą, kuris tinkamas tiek suaugusiems, tiek vaikams nuo 2 metų.
Šio tyrimo metu greitai ir paprastai atliekama išsami imunoglobinų G analizė, leidžianti nustatyti, kokius produktus derėtų eliminuoti iš savo mitybos raciono. Tai patvirtina ir išsamų EUROIMMUN technologijomis pagrįstą testą pasirinkusi R. Ščiogolevaitė-Damijonaitienė: „Procedūra labai paprasta – mes atvykome duoti kraujo. Aš ir trys mano vaikai užtrukome vos 15 minučių. Tai man itin aktualu, nes aš turiu labai mažai laiko“. AND klinikoje maisto netoleravimo testą atlikusi moteris taip pat pabrėžia, kad ją labai nustebino paprasta rezultatų pateikimo forma. Kadangi AND klinika bendradarbiauja su IN VITRO Laboratorija, kiekvieno kliento tyrimų ataskaitos sugeneruojamos ir pateikiamos aiškioje elektroninėje formoje.
Maisto netoleravimo tyrimai – ne vien tik mada
Maisto netoleravimą galima laikyti populiaria sveikatingumo tendencija, tad natūralu, jog atsiranda manančių, jog tai tėra tik dar vienas neveiksmingas mitybos koregavimo būdas.
Tiesa ta, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus, tad produktai, kurie tinka vienam, kito organizmą gali veikti neigiamai. Su tuo, jog maisto netoleravimo testas yra veiksmingas sveikatos saugojimo būdas, sutinka ir R. Ščiogolevaitė-Damijonaitienė: „Pažįstu ne vieną šeimą, kuri pasinaudojo maisto netoleravimo testų teikiama nauda ir pajuto teigiamą efektą. Pritaikius naujuosius mitybos principus man ir mano vaikams taip pat pavyko atsikratyti nepageidaujamų organizmo reakcijų. Taigi, manau, kad tai yra itin reikšminga investicija į savo ir savo šeimos sveikatą“.