Kompanija sėdo į seną, nedidelį automobilį ir dešimtyje apskričių keliavo po pilis, dvarus bei domėjosi kulinariniu paveldu.
Pirmą kartą kartu su Martynu ir Vytaru į kelionę leidosi ir moteris. Neringa Dambrauskaitė – dvarų kultūros tyrinėtoja ir heraldikos žinovė. „Man buvo itin įdomu susipažinti su Lietuvos paveldu kartu su pasaulio pažinimo asais ir savo akimis įsitikinti, kiek įdomybių gali rasti kelionių mėgėjai keliaudami po Lietuvą. Kompanija buvo labai smagi, o patirtys tik teigiamos“, – sakė istorikė.
„Ieškojome nuotykių danguje, žemėje ir po vandeniu“, – į klausimą, ką veikė pastaruoju metu, trumpai atsakė M. Starkus. Ir dar pridūrė: „Taip pat po filmavimų bijau svertis, nes kiekvienas filmavimas dar baigdavosi ir senovinių ar etnografinių patiekalų ragavimais. Patiekalus kartu su vietiniais šefais gamino Vytaras“.
M. Starkus ir V. Radzevičius vardijo situacijas, kuriose jie atsidūrė keliaudami po Lietuvą: filmavimas kamine Žemaitijoje, vėlyvo rudens nėrimas į Platelių ežero dugną, žiobrių kepimas ant vytelių prie Nemuno, arabų kalba Dzūkijoje, actekų gėrimas Šiauliuose, bebro troškinimas Liškiavoje, XIII a. Kernavės patiekalo atkūrimas, o Suvalkijoje viename iš muziejų Martynas ekspozicijoje atrado savo giminaitį! Ir tai tik dalis žiūrovų laukiančių pasakojimų.
„Mums labai pasisekė, kad šį projektą rengė keliautojai, kurie taip myli Lietuvą. Jau mačiau pirmąją laidą ir galiu pasakyti, kad ji labai kokybiška ir įdomi. Žiūrovai sužinos daug naudingų faktų apie mūsų šalį. Laidų ciklas „Aplink Lietuvą“ skirtas visai šeimai – tiek mažiausiems, tiek vyriausiems žiūrovams. Laidos metu galėsite išvysti nuostabius Lietuvos dvarus, leistis į gastronomines keliones, grožėtis Lietuvos gamta“, – pristatyme kalbėjo laikinai Valstybinio turizmo departamento direktoriaus pareigas einanti Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
Moteris džiaugėsi, kad lietuviai vis dažniau numoja ranka į neva prastą orą ir leidžiasi į keliones po gimtąją šalį ir rudenį ar žiemą. Pasak I. Trakimaitės-Šeškuvienės, viską, ką patyrė Vytaras ir Martynas, galės patirti kiekvienas norintis. „Visi aplankyti dvarai yra atviri lankytojams. Lietuvoje keliauti yra labai lengva, įspūdžiai nepamirštami. O idėjų, kur vykti, pasufleruos laida „Aplink Lietuvą“, – šypsojosi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Restorane surengtą laidos pristatymą vainikavo V. Radzevičiaus gaminta alaus sriuba. Keliautojas pasakojo, kad senais laikais tai buvo itin populiarus patiekalas, kurį pusryčiams patiekdavo smuklėse. Beje, sriuboje nėra alkoholio, todėl ją valgyti gali ir vaikai.
Laida „Aplink Lietuvą“ finansuojama pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.