• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Kalėdoms, ne vienas suka galvą, kokiais gardėsiais reikės pamaloninti šeimos narius ir artimuosius. Kaip tai padaryti geriausiai žino vaikų, tėvų ir senelių numylėtinis Gustavas, kurį įkūnija Audrius Rakauskas.

Artėjant Kalėdoms, ne vienas suka galvą, kokiais gardėsiais reikės pamaloninti šeimos narius ir artimuosius. Kaip tai padaryti geriausiai žino vaikų, tėvų ir senelių numylėtinis Gustavas, kurį įkūnija Audrius Rakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš paprasčiausių produktų, kuriuos kiekvienas galime atrasti savo šaldytuve, televizijos laidos „Gustavo enciklopedija“ personažas sugeba patiekti originalius ir kiekvieno gomurį pamaloninančius patiekalus.

REKLAMA

Ketvirtadienį oranžine virėjo kepurėle ir tokios pat spalvos prijuoste pasipuošęs Gustavas griebė stalo įrankius ir ėmė ant miltais pabarstyto stalo kočioti tešlą. Gustavas pamokė, kaip paruošti „Šventines bandas", karštus sumuštinius bei meduolių tortą, o jam padėjo ištikimi bičiuliai ir kolegos Edita Mildažytė, Ugnė Galadauskaitė bei Audrius Giržadas.

REKLAMA
REKLAMA

Gustavui gaminti padėjusi žurnalistė Edita Mildažytė pasinaudojo mobiliąja Gustavo receptų programėle. Šioje programėlėje galima rasti visus Gustavo receptus, pagamintų patiekalų nuotraukas ir gaminimo proceso vaizdo medžiagą. Socialiniais tinklais besinaudojantiems žmonėms suteikta galimybė savo gaminius nufotografuoti ir patalpinti juos savo „Facebook“ paskyroje. Ruošiant maistą taip pat galima užstatyti laikmatį, kuris suskambės kai bus metas valgį ištraukti iš orkaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Audrius Rakauskas gamino kaliniams ir kareiviams

Daugelį metų Gustavo personažą įkūnijantis A. Rakauskas maisto meną išmano puikiai, mat turi virėjo kvalifikaciją. Nors dabar gamina žiūrovams ir vaikams, kažkada jam teko armijoje virti kareivišką košę, o vėliau virti ir kaliniams.

REKLAMA

„Turiu virėjo kvalifikaciją. Esu ketvirtos kategorijos virėjas. Diplomą gavau dar sovietiniais laikais. Daugiau nei metus gaminau šimtui kareivių. Reikėdavo paruošti pusryčius, pietus ir vakarienę. Vėliau, kai mane perkėlė, teko gaminti ir kaliniams“, – sakė A. Rakauskas.

Vaikų numylėtinis anais laikais dažniausiai gamindavo iš kruopų. Apie tokias „Šventines bandas“, kurias patiekė šiandien, buvo galima tik pasvajoti. Neretai pagrindiniai produktai būdavo grikiai, soros ar avižos.

REKLAMA

„Jei gaudavome mėsos, dažnai tekdavo tiekti guliašą. Šventinėmis progomis netgi kotletus pagamindavome. Tačiau tos mėsos nebūdavo daug, tad visiems nelabai užtekdavo. Salotos dažniausiai būdavo gaminamos iš raugintų ar marinuotų daržovių“, – prisiminė Gustavas.

Pasak A. Rakausko, iš ano meto maisto raciono jis beveik nieko negamina, tačiau visgi kai kuriuos receptus prisimena ir šiandien.

„Kai kuriuos receptus man kariuomenėje pasakė kareiviai ar kiti virėjai. Plovą dar ir dabar išsiverdu“, – sakė televizijos laidos „Gustavo enciklopedija“ vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų