Izraelio Ben Guriono universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad laikantis dietos daugiau svorio numetama, kai vartojama daugiau kalcio ir kai organizmas turi sukaupęs daugiau vitamino D. Nepriklausomai nuo pasirinktosios dietos, daugiausia kalcio su maistu gaudavę tiriamieji per dvejus metus numetė maždaug 6 kilogramus svorio, o tie, kas kalcio gaudavo mažiausiai – vidutiniškai 3,5 kilogramų.
Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, praneša sciencedaily.com.
Mokslininkai taip pat nustatė, kad svorio mažėjimas buvo susijęs ir su vitaminu D – daugiau svorio numetusių tiriamųjų kraujyje vitamino D buvo daugiau.
Dvejų metų trukmės tyrime dalyvavo daugiau kaip 300 antsvorį turinčių vyrų ir moterų, kurių amžius svyravo nuo 40 iki 65 metų. Tyrimo dalyviai laikėsi mažo riebalų kiekio, Viduržemio jūros regiono arba mažai angliavandenių turinčios dietos.
Pasak tyrimo autorių, jau ir anksčiau buvo žinoma, kad antsvorį turinčių žmonių organizme vitamino D yra mažiau, tačiau pirmą kartą nustatyta, kad svorio numetusių žmonių organizme vitamino D padaugėjo.
Yra žinoma, kad vitaminas D padeda organizmui įsisavinti kalcį. Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresniojo amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus, kad sukauptų pakankamą vitamino D kiekį. Jo trūkstant, didėja pavojus sveikatai.
Vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys kaip lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai ir kiaušinio trynys.
Pagrindiniai maistiniai kalcio šaltiniai yra pienas ir jo produktai (ypač fermentinis sūris), mineralinis vanduo, grūdai, jautiena, žuvis, soja, riešutai, saulėgrąžos, kopūstai, brokoliai, žemuogės, kriaušės, slyvos.