Gian Luca šį kartą gamins tradicinę naminę pastą pagal šiaurės rytų Italijos regioną Emiliją – Romaniją. Ali iš karto susidomi, kodėl italai sako „pasta“, o lietuviai vadina makaronais? Vietoj atsakymo Gian Luca pasidalina anekdotine patirtimi iš savo pirmojo darbo viename iš Lietuvos restoranų ir papasakoja, kokią traumą patyrė, kai po dviejų mėnesių sužinojo, kad lietuviai visą pastą vadina makaronais.
Gian Luca tikina, kad jeigu pats taip vadintų, iš jo greičiausiai atimtų Italijos piliečio pasą. Ali susizgrimba ir žada, kad daugiau pastos parduotuvėje nebepirks, o gamins pats.
Nors Ali yra daugiau prancūziškos konditerijos atstovas, jau ne pirmą kartą jis mielai gamina itališkus desertus. Šį kartą jis nustebins iš pirmo žvilgsnio sudėtingu, tačiau, kaip paaiškės laidos metu, labai lengvai pagaminamu ir nei akims, nei gomuriui nepamirštamu desertu: „Semifreddo“ – ledais su šokoladiniu pyragu ir šviežiomis uogomis.
Taigi, jei norite sužinoti, kokį virtuvės prietaisą galima rasti kiekvienoje itališkoje šeimoje, ar Italijoje priimta pastą valgyti šaukštu, ir kiek ledų rūšių turi italai, nepraleiskite televizijos laidos „Gardu Gardu“ šį šeštadienį 9.30 val. per TV3.
Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?
Naminė pasta su šviežių pomidorų padažu
• 200 g kvietinių miltų • 100 g kiaušinių masės (2 kiaušiniai) • 200 g šviežių vyšninių pomidoriukų • 1 didesnė ančiuvio filė • 1 skiltelė česnako • Alyvuogių aliejaus kepimui • Tarkuoto parmezano sūrio • Šviežio baziliko lapelių
Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, įmesti nesmulkintą česnako skiltelę ir pakepinti ančiuvio filė, kol ji pilnai suirs. Tada sudėti per pusę supjaustytus pomidoriukus ir kepti, kol jie suminkštės. Su medine mentele paspausti, kad paleistų sultis.
Padažą nukelti nuo ugnies. Ant darbastalio pasidaryti miltų kauburėlį su duobute, į jį supilti kiaušinių masę arba įmušti kiaušinius. Gerai išminkyti tešlą. Jei neturite pastos gaminimo mašinėlės, labai plonai (1 mm) iškočioti tešlą, gerai išmiltuoti, susukti į ritinėlį ir supjaustyti norimo storio juostelėmis. Virti 2–3 min.
Išvirtą pastą nukošti, padažo keptuvę padėti ant ugnies, suversti į ją pastą ir gerai išmaišyti. Patiekti apibarsčius parmezano sūriu ir šviežio baziliko lapeliais. Skanaus!
„Semifreddo“ ledai su šokoladiniu pyragu ir šviežiomis uogomis
Ledai:
• 250 g grietinėlės • 120 g kiaušinių trynių masės (6 tryniai) • 3 v. š. cukraus • 2 a. š. vanilinės cukraus pudros
Pyragas:
• 80 g sviesto • 180 g juodojo šokolado • 150 g kiaušinių masės (3 kiaušiniai) • 110 g miltų • 250 g farino cukraus • 0,5 a. š. kepimo miltelių • 100 g šaldytų aviečių
Papuošimas:
• Šviežių uogų: šilauogių, aviečių, gervuogių • Šviežios mėtos lapelių • Žiupsnelis cukraus pudros
Grietinėlę išplakti su cukrumi iki kreminės, bėgančios konsistencijos, neperplakti iki standumo. Trynius išplakti su vaniline cukraus pudra iki tokios pačios konsistencijos. Abu plakinius sujungti ir gerai išmaišyti. Išpilstyti į norimus indelius ir įdėti į šaldiklį 1,5 val.
Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo ugnies ir suberti šokoladą. Gerai išmaišyti, kol šokoladas ištirps. Supilti kambario temperatūros trynius ir vėl gerai išmaišyti. Atskirame inde sumaišyti birius produktus: miltus, kepimo miltelius ir farino cukrų. Tada suberti juos į šokolado masę ir gerai išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo indą, įspausti šaldytas avietes ir kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Ledų indelius įmerkti į karštą vandenį 20 sekundžių, kad galima būtų juos išimti ant lėkštės. Prie ledų serviruoti šokoladinį pyragą, papuošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais, apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!