Ali pasiūlys vieną tradiciškiausių Velykų desertų – romo bobą. Šis receptas atsirado Lenkijoje, vėliau buvo pervežtas į Prancūziją ir taip po truputį paplito Europoje. Kepinys yra minkštas, sodrus, tirpstantis burnoje. Galima kepti tiek mažas romo bobas, tiek vieną didelę, bet kokiu atveju, šis desertas puikiai papuoš šventinį stalą.
Šefas Gian Luca gamins jo pačio šeimoje šventėms dažnai gaminamą patiekalą – ėriuko šonkauliukus. Jau vien tai skamba šventiškai, tačiau jie dar bus paskaninti pistacijų plutele ir patiekti su vienu nuostabiausių garnyrų – polenta.
Ne tik idėjos šventiniam stalui, bet ir linksmi pokalbiai, šeštadienį 9.00 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
Ėrienos šonkauliukai su pistacijomis
Ėrienos šonkauliukams reikės: • 1.5 kg ėrienos nugarinės su šonkauliukais • 2 skiltelių česnako • 2 šaukštų pistacijų riešutų • 2 šaukštų džiuvėsėlių • 2 šakelių petražolių • 2 šaukštų parmezano sūrio • 1 kiaušinio • Alyvuogių aliejaus • Sviesto • Persilade prieskonių • Druskos • Pipirų Polentai reikės: • 1 l pieno • 250 g kukurūzų miltų Polenta • 80 g gorgonzolos sūrio • Šlakelio rūkyto aliejaus
Ėrienos nugarinę su šonkauliukais apskrudinti iš visų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ir šiek tiek sviesto. Kepant pagardinti duska ir pipirais.
Česnaką, pistacijų riešutus, džiūvėsėlius, petražoles sumalti smulkintuvo pagalba ir šiek tiek apskrudinti keptuvėje. Nukėlus nuo kaitros sumaišyti su parmezano sūriu.
Išplakti kiaušinį ir juo ištepti visą mėsos paviršių. Tuomet gerai apvolioti pistacijų džiūvėsėliuose, kad padengtų visą mėsos paviršių. Pabarstyti Persilade prieskoniais. Šonkauliukus dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Du gabalus atremti vienas į kitą, kad kauliukai būtų viršuje, ir juos sunerti. Kepti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min. Jei kepate su kepimo zondu, kepti, kol mėsos temperatūra pasieks 65°C.
Polentai užvirti pieną, nukelti nuo kaitros ir maišant šluotele supilti kukurūzų miltus. Įdėti gorgonzolos sūrį ir toliau maišyti, kol ištirps. Prikaistuvį grąžinti ant kaitros ir maišant kaitinti, kol pradės burbuliuoti ir polenta taps tvirta. Užpilti šlakelį rūkyto aliejaus, permaišyti ir išpilti į didelę lėkšę. Ant polentos dėti iškeptus ėrienos šonkauliukus ir šventinis patiekalas paruoštas.
Romo bobos
Mielinei tešlai reikės: • 30 g šviežių mielių • 100 ml šilto vandens • 1 šaukšto cukraus • 500 g miltų • 1 arbatinio šaukštelio druskos • 6 kiaušinių • 150 g išlydyto sviesto Sirupui reikės: • 750 g vandens • 340 g cukraus • 1 apelsino • 1 citrinos • Šlakelio vanilės ekstrakto • 100 ml romo • 50 g apelsinų džemo
Kremui reikės: • 350 g grietinėlės • 50 g maskarponės sūrio • 80 g cukraus pudros
Mieles sumaišyti su šiltu vandeniu ir cukrumi.
Į katiliuką supilti miltus, druską ir išmaišyti, kad druska pasiskirstytų tolygiai. Įmušti kiaušinius, supilti vandenį su mielėmis ir maišyti, kol tešla taps tolygi. Supilti išlydytą sviestą ir dar maišyti iki vientisos masės. Jei tešla per šlapia, galima dar pridėti miltų. Tešla turi būti minkšta, tampri, tačiau nelipti prie rankų.
Tešlą paskirstyti į mažus gabaliukus (apie 40 g) ir susukti kamuoliukus. Juos dėti į keksiukų ar kitas norimas formeles. Palikti valandai pakilti. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-min. konvekciniu režimu.
Užvirinti vandenį su cukrumi. Įtarkuoti apelsino ir citrinos žievelės. Įpilti šlakelį vanilės ekstrakto. Kai sirupas pradeda burbuliuoti, galima nukelti nuo kaitros ir supilti romą.
Tik iškeptas bandeles sudėti ant grotelių ir apipilti sirupu. Bandelės turi gausiai įsigerti sirupo ir jau turime romo bobas. Kad jos būtų skanesnės, gausiai apšlakstyti apelsinų džemu, sumaišytu su keliais šaukštais sirupo.
Kremui išplakti grietinėlę, maskarponės sūrį ir cukraus pudrą iki purumo. Konditerinio maišelio ir žvaigždutės formos antgaliu ant romo bobų suformuoti „kepurėles“. Galima puošti braškėmis ar avietėmis.
Skanaus!