Siūlome jums pasigaminti gruziniškus paplotėlius su sūriu „Chachapuri“, jautienos sriubą „Charčo“ bei vištienos „Čachochbili“. Patiekalai nėra labai sudėtingi, tad kviečiame juos išbandyti.
Vištienos „Čachochbili“ (Čakobili)
(Troškinta vištiena)
Produktai:
• 1 višta (viščiukas)
• 2 svogūnų galvos
• 2 valgomi šaukštai pomidorų tyrės
• Mėsos sultinio
• 2 arba 3 valgomi šaukštai lydyto sviesto
• Druskos ir pipirų pagal skonį
• Aitriųjų paprikų (galima dribsnių)
• Džiovintų bazilikų
• Pomidorų (nuvalytų ir supjaustytų skiltelėmis)
• Kapotų žalumynų (petražolių, kalendrų)
Gaminimas:
Paruoškite vištą: nuplaukite ir padalinkite ją į vidutinio dydžio gabaliukus, pakepkite ant lydyto sviesto kartu su svogūnais.
Sudėkite į troškintuvą, užpilkite sultiniu ir troškinkite ant mažos ugnies 15 – 20 min.
Sudėkite pomidorų tyrę ir patroškinkite dar 15 – 20 min., įberkite druskos, aitriųjų paprikų dribsnių, pipirus, sudėkite supjaustytus pomidorus, įberkite džiovintus bazilikus ir troškinkite ant labai lėtos ugnies 15 – 20 min.
Pabaigoje suberkite pjaustytus žalumynus.
Dar vienas populiarus variantas – vištieną apvolioti miltuose ir po to troškinti.
„Charčo“ (Charčo)
(Gruziniška jautienos sriuba)
Produktai:
• 500 g jautienos krūtinkaulio
• 2 svogūnų galvos
• 2-3 česnako skiltelės
• (2 valgomi šaukštai pomidorų tyrės arba 100 g pomidorų) paprastai kaukaziečiai nededa pomidorų į charčo, jei yra slyvos.
• ½ puodelio ryžių
• ½ puodelio rūgščių slyvų ( 5 – 7 mažos geltonos slyvaitės)
• Druskos, pipirų, lauro lapų, aitriosios paprikos (dribsniai)
• Smulkintų kalendrų, petražolių arba krapų
• Chmeli-suneli prieskonių
• Kelios šafranų purkelės
Gaminimas:
Nuplaukite ir supjaustykite mėsą taip, kad porcijai tektų 3-4 gabaliukai. Užpilkite šaltu vandeniu, dėkite virti ir nugriebkite. Virkite ant mažos ugnies apie 1,5-2 val.
Galiausiai sudėkite susmulkintus svogūnus ir ryžius. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų, aitriąją papriką, lauro lapų.
Išimkite slyvaičių kauliukus ir sudėkite slyvas į sriubą.
Virkite ant lėtos ugnies dar 25 min. Suberkite chmeli-suneli, šafraną, sutrintus česnakus ir virkite dar 5-10 min.
Patiekite lėkštėje su žiupsneliu smulkintos kalendros, petražolės arba krapų (pagal skonį).
„Chachapuri“ (Chačapuiri)
Produktai:
• 2 stiklinės miltų (gali būti šiek tiek daugiau)
• 2/3 stiklinės rūgpienio/jogurto/kefyro
• ½ šaukštelio druskos
• Pageidautina ½ šaukštelio kepimo miltelių (bet nebūtinai)
• Įdarui geriau sumaišyti įvairius sūrius: mozzarela, feta (bryndza), Rokiškio
• 1 kiaušinis
• Pageidautina žalumynų: petražolių, krapų
• Sviesto patepimui (paprasto, ne lydyto)
Gaminimas:
Užminkykite tešlą, palikite ją pusvalandžiui išbrinkti.
Visus sūrius susmulkinkite ir sumaišykite su kiaušiniu ir žalumynais. Įdaras turi būti sūrokas, tad jeigu sūriai švelnesni (mozzarela, rokiškio), tuomet reikėtų dar įberti druskos.Tešlą padalinkite į 4 didesnes dalis arba į 8 mažesnes.
Didesnes dalis iškočiokite į apskritimus, į viduriuką į dėkite įdaro ir kraštus surinkite (kaip chinkali)ir sujunkite.
Iškočiokite maždaug 0,7 cm storio paplotėlį ir kepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje po 1,5 – 2 min. iš kiekvienos pusės.
Iškepusį paplotėlį patepkite sviestu ir uždenkite lėkšte. Paplotėlius dėkite vieną ant kito.
Jei padalinsite į 8 dalis, įdarą reikės dėti tarp dviejų iškočiotų paplotėlių, kraštus gerai sujungti (galima patepti kiaušinio baltymu).
Skanaus!!!