Gegužės 12-18 dienomis Jungtinėje Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalystėje vyko tarptautinės šalių sąjungininkių ir partnerių kariuomenių virėjų varžybos „Army Sustainer 2024“.
Iš viso varžėsi 20 įvairių šalių komandų, o tarp jų – ir Lietuvos kariuomenės, kurią sudarė komanda iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono bei Lietuvos kariuomenės logistikos valdybos įgulų aptarnavimo tarnybos kariai ir darbuotojai. Jų pagrindinė sritis yra maisto gaminimas.
Pasiruošimas prasidėjo dar kovo mėnesį, o prie Lietuvos komandos prisijungė ir savo patirtimi dalinosi gerai visiems pažįstamas virtuvės šefas Gian Luca Demarco, kuris yra ir Šaulių sąjungos atstovas bei didelis kariuomenės rėmėjas.
Per 8 dienas trukusį renginį komanda varžėsi keturiose rungtyse pagal 4 skirtingus scenarijus. Naujienų portalui tv3.lt Gian Luca papasakojo, kaip sekėsi.
„Laimėjome vieną 1-ąją vietą, vieną 2-ąją vietą, vieną 3-ąją vietą ir vieną 4-ąją.
Rungtys buvo įvairios. Pavyzdžiui, „Open cook and serve“ rungtyje iškovojome pirmą vietą. Turėjome iš anksto suruošti ypatingą meniu su dviem patiekalais, serviravome fine-dining stiliumi, aukščiausiu lygiu. Darėme šaltibarščius, o kitas patiekalas buvo menkė su žolelių ir žirnelių kremu apačioje, o ant viršaus – lazdyno riešutų, petražolių ir česnakų kremas. Komanda viską padarė ypatingai.
Antrąją vietą laimėjome su antienos patiekalu, o trečiąją – už nacionalinių patiekalų iš „mystery box“ produktų kūrimą. Turėjome 20 minučių, kad sukurtume meniu, o viską pagaminti reikėjo per dvi su puse valandos. Viskas vyko karinėje laukinėje virtuvėje.
Paskutinioji rungtis, kurioje likome ketvirti, pareikalavo daugiausiai jėgų. Jos metu komandos turėjo išsiskleisti savo virtuvės įrangą, o situacija buvo imituojami tarsi jie dirbtų arti kovos lauko.
Turėjome ruošti maistą mūsų kariams neparodydami, kur esame. Mes stengėmės, kad nesimatytų ugnies, iš didelio metalinio kibiro padarėme orkaitę, iš grotelių – paprastą grilių. Taisyklė yra ta, kad reikia išnaudoti visus produktus iš dėžės, kad nieko neliktų“, – išsamiai naujienų portalui tv3.lt kalbėjo Gian Luca.
Norėjo ne tik laimėti, bet ir susidraugauti su kitais
Tai – didelis rezultatas. Tačiau tikslas, anot pašnekovo, buvo ne tik laimėti, bet ir užmegzti ryšius.
„Mūsų tikslas buvo draugauti, susipažinti, pažiūrėti, kaip kitose šalyse vyksta maisto gamyba. Iš tikrųjų, tai buvo kaip diplomatinė kelionė. Lietuvos komanda išties nuostabi ir pasirodė įspūdingai“, – tikino jis.
Kariai ir darbuotojai po įnirtingų varžybų ir pasirodymų galutinėje lentelėje užėmė įspūdingą 4-ąją vietą.
Gian Luca neslepia didelio džiaugsmo. Jis labai didžiuojasi lietuviais.
„Emocijos tai neįtikėtinos. Dirbu savo versle, televizijoje, o turėti tokią galimybę atstovauti Lietuvos kariuomenei ir Lietuvai buvo didelė pagarba. Net negalvojau, kad galiu nusipelnyti tokių dalykų.
Antra, kad komanda buvo nuostabi, visaip stengėsi, mūsų virtuvė buvo vienintelė ta, kurios nesimatė, kurios ugnys buvo paslėptos. Lietuviai tikrai parodė, kad yra ypatinga tauta. Visi šefai buvo labai kieti, net kietesni už mane, tai čia yra fantastika“, – pasakojo TV3 laidų vedėjas.