Šalti orai tebesilaiko. Renkantis patiekalus tenka derintis prie klimato. Norisi “kažko tokio” gomuriui pakasyti.
Kilus tokiam norui, prie įvairių sūrių, liesos mėsos, keptos ar virtos žuvies labai tiks įvairios aštrios salotos. Žalių salotų receptus šiais laikais turbūt nepadoru dalyti - visi žino, ką su kuo maišyti, kaip ir kuo žoles gardinti. O kuo paįvairinti įprastą žalėsių meniu? Būdų yra labai daug. Pavyzdžiui, pamėginkite pasigaminti baklažanų salotas, kurios valgomos ir karštos, ir šaltos.
Nusipirkite kelis vidutinio dydžio baklažanus, žalių petražolių (jos tiesiog prašyte prašosi baklažanams į draugiją). Dar jums reikės česnako, vyno acto, alyvuogių aliejaus, druskos, juodųjų maltų pipirų, taip pat, jei mėgstate, kmynų, skanu užberti ir kalendros lapelių (Lietuvoje jie vadinami kaip Gruzijoje - kinza, tad jeigu prašysite turguje kalendros lapų, jūsų niekas nesupras).
Baklažanų galus nupjaukite, pačius baklažanus supjaustykite kubiukais, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir ant mažos ugnies virkite 10-15 minučių. Kol baklažanai verda, pasigaminkite padažą iš acto, aliejaus, prieskonių (nepamirškite sukapotų petražolių!), druskos. Viską išmaišykite, įspauskite česnako ir išplakite šakute. Baklažanus nukošti, sudėti į pusdubenį ir palaistyti padažu. Jūsų garnyras paruoštas!
Jeigu baklažanai su česnakais jums kelia įtarimą arba jūsų šeimos narių uoslė baidosi pietietiškų kvapų, galite išmėginti cukinijų patiekalą.
Jums reikės cukinijų, česnako (tik vienos skiltelės!), citrinos, sultinio kubelio, cukraus, druskos, sviesto. Galite gaminti ir didesnį kiekį, nes patiekalas skanus ir karštas, ir šaltas.
Cukinijas sutarkuokite (jei jos ūgtelėjusios ir oda sukietėjusi, ją, žinoma, reikės nulupti) ir maišydami kepkite ant sviesto didelėje keptuvėje aukštais kraštais. Įspauskite česnaką. Kai cukinijos išskirs sultis, įmeskite į kepamą masę sultinio kubiuką (priklausomai nuo cukinijų kiekio - jei cukinijų nedaug, viso kubiuko nemeskite, atlaužkite gabaliuką). Skysčiui nugaravus, įspauskite citriną, įberkite truputį cukraus. Išmaišykite ir paragaukite. Jei reikia, pagardinkite druska ir cukrumi. Išjunkite liepsną, kai cukinijos suminkštės, o skysčio liks visai nebedaug. Jas galima valgyti ir kaip atskirą patiekalą, ir kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies. Ypač tinka troškinta vištiena.