Šiandien norėčiau pasiūlyti burokėlių ir svogūnų piurė (gal būtų taisyklingiau rašyti tyrė, bet skanų patiekalą vadinti tokiu žodžiu liežuvis nesiverčia) receptus. Mūsų virtuvėje piurė apskritai nėra labai paplitusios, o įvairūs jų receptai gali praversti įvairiais gyvenimo atvejais.
Garnyrai tinka pavargusiam skrandžiui pailsinti ir vaišių stalui praturtinti (pirmiausia kaip garnyras prie mėsos patiekalų). Be to, trintos daržovės ir atrodo gana gražiai, ir gaminti jas nesudėtinga, ir valgyti sveika. Žinoma, visada galima gelbėtis bulvių koše, bet kartais norisi kažko naujo, įvairesnio. Pamėginkite, gal patiks.
Keturioms porcijoms burokėlių piurė reikės 800 g raudonųjų burokėlių, 2 rūgščių obuolių, 60 g lašinių, pusės citrinos, nubraukto šaukšto miltų, 2 šaukštų grietinės, cukraus, druskos.
Burokėlius ir obuolius nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Lašinukus smulkiai supjaustykite ir kepinkite puodo dugne. Kai lašinukai išskirs riebalus, sudėkite tarkuotus burokėlius ir obuolius, įspauskite citrinos puselę, įberkite druskos ir cukraus pagal skonį. Troškinkite masę prižiūrėdami, kad nepradėtų kibti prie puodo dugno, ant lėtos ugnies apie pusvalandį. Paskui į daržoves sudėkite su miltais sumaišytą grietinę ir patroškinkite dar maždaug 10 minučių. Pabaigoje galite pagardinti patiekalą šaukštu vyšnių uogienės. Burokėlių piurė ypač tinka prie jautienos patiekalų.
Svogūnų piurė labai prancūziškas patiekalas. Efektinga, paprasta, pigu, bet prieš vaišindami svečius, pasitreniruokite artimųjų ratelyje. Patiekalui (4 žmonėms) reikės 500 g svogūnų, 3 šaukštų sviesto, valgomojo šaukšto miltų, 250 ml pieno, šaukštelio cukraus, druskos, pipirų.
Svogūnus nulupkite, supjaustykite, suberkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 15 minučių. Kai jie suminkštės, nusunkite ir pertrinkite. Iš šaukšto sviesto, miltų ir pieno pagaminkite bešamelį (žr. gegužės mėnesio receptus: svieste pakepinkite miltus, gautą masę maišydami lėtai atskieskite pienu ir pavirkite, kol sutirštės). Svogūnus sumaišykite su padažu, pagardinkite druska, cukrumi, juodais maltais pipirais ir troškinkite apie 10 minučių.
Svogūnų piurė tinka prie keptų žalios mėsos dešrelių, avienos ir jautienos patiekalų.