Kiaušiniuose gausu nepakeičiamųjų amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurios stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų ( B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino, riebaluose tirpių vitaminų – vit. A, D, E, K, seleno, magnio, cinko, kalcio, mangano, kalio ir kitų mikroelementų. Tai mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių šaltinis.
Mitas paneigtas
Pasak Centro poliklinikos gydytoja dietologės Eugenijos Česaitytės, mitas, kad kiaušiniai yra „pavojingi“ sveikatai, dėl juose esančio cholesterolio, yra paneigtas. Nors kiaušinyje jo yra nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, įtakoja ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje, ir ne tik, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo.
Mūsų organizmui reikalingas tam tikras cholesterolio kiekis, nes iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis taip pat svarbus augimui, todėl reikalingas augančiam organizmui.
Kiek suvalgyti?
„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje užtenka 2 kiaušinių per savaitę, kitiems, gali būti kasdien, bet ne daugiau kaip 1 vnt. per dieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir nuo kito persivalgomo maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys yra gerai išvirę“, - tvirtina Centro poliklinikos gydytoja dietologė E. Česaitytė.
Kaip išvengti persivalgymo šventiniu laikotarpiu Pagrindinė taisyklė norint nepersivalgyti per šventes ir jaustis gerai yra SAIKAS. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.
Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto, skatinamas persivalgymas.
Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20-30 kartų) yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.
Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 minučių pertrauką.
Valgykite iš mažesnių lėkščių.
Ruošdami maistą stenkitės riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz. kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.
Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite kuo daugiau daržovių.
Ruošdami patiekalus vietoj druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.
Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.
Ant šventinio stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.
Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais.
Esant apsunkintam virškinimui – gerkite žolelių arbatas, kurios gerina virškinimą (kmynų, pankolių, raudonėlių, ramunėlių ir kt.).
Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma mažiau vartokite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų, nes šie gėrimai labai kaloringi.
Nerekomenduojama valgant žiūrėti televizoriaus. Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Išeikite pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.