• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Badaudama celiulito nenusikratysi, tačiau į pagalbą pasitelkusi aktyvų gyvenimo būdą bei keletą mitybos taisyklių, netrukus pastebėsi, kad kūnas palengvėjo, o linijos pagražėjo. Jau tris dešimtmečius grožio, sveiko gyvenimo būdo bei fitneso paslaptis mums išduodantis JAV žurnalas „Shape„ siūlo išbandyti dietą prieš celiulitą – savo srities profesionalai pataria ką, kaip ir kada valgyti, norint atsikratyti „neskanios“ apelsino žievelės.

REKLAMA
REKLAMA

Valgyk reguliariai

„Maitinantis nustatytomis valandomis, organizmas žino, kada tikėtis maisto ir kada  – ne, dėl to tampa mažiau tikėtina jog prisikimši tarp valgymų„, – aiškina Susan B. Roberts, Tufts universiteto profesorė bei knygos „The „I“ Diet„ autorė, – „Būtent neplanuoti užkandžiai ir yra dažniausia riebalų kaupimosi priežastis – toks maistas paprastai būna labai kaloringas bei savo sudėtyje turi daug cukraus“.

REKLAMA

Atsisakyk baltos duonos

Mažiausiai dviejų tyrimų duomenys atskleidė, kad žmonės, vartojantys pilno grūdo produktus turi mažiau riebalų pilvo srityje (celiulitas gali atsirasti ir čia!), nei tie, kurie maitinasi iš skaldytų grūdų pagaminta duona bei makaronais. Pavalgiusi vertingų pilno grūdo maisto produktų, jausiesi soti ilgiau, todėl kurį laiką nereikės kovoti su urzgiančiu skrandžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Prisijaukink sveikus riebalus

Gali skambėti kontraversiškai, bet pasikliauk mumis: kad atsikratytum riebalų, turi įveikti savo riebalų fobiją. Sveikų nesočiųjų riebalų gausūs riešutai, įvairios sėklos, avokadas bei alyvuogių aliejus iš tiesų gali padėti numesti nereikalingus kilogramus ir atsikratyti celiulito. Jie yra skanūs, sotūs bei valgant suteiks pasitenkinimą – tai viskas, ko reikia norint sėkmingai laikytis sveiko maitinimosi plano. „Vartok juos kaip „prieskonį„, o ne kaip pagrindinį patiekalą“, – pataria Delia Hammock, sveikos mitybos konsultantė iš Niujorko. Pagardink priešpiečių sumuštinį trinto avokado šaukštu arba įberk arbatinį šaukštelį saulėgrąžų į salotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukčiauk tinkamai

Viena poilsinė diena nuo dietų per savaitę gali tapti tikru Achilo kulnu daugelyje mitybos planų. Diena, kai gali kimšti viską, ko tik užsimanai gali pridėti tūkstančius (taip, tūkstančius!) nepageidaujamų kalorijų. Taip pat dėl tokio „sukčiavimo„ kitą dieną gali būti sunku vėl sugrįžti prie dietinės mitybos, kadangi smegenys tvarkysis su šokoladinio torto „pagiriomis“. Knygos „The Portion Teller Plan„ autorė Lisa Young vietoje visos dienos siūlo apsiriboti tik vienu „sukčiaus“ patiekalu per savaitę: „Planuok jį ir mėgaukis valgydama. Jei tokį patiekalą valgysi tik kartą per savaitę, tai tikrai nepakenks tavo dietai".

REKLAMA

Vienas patiekalas - vienas skonis

Per daug skirtingų skonių ir aromatų viename patiekale gali sužadinti apetitą bei alkį, todėl gali lengvai persivalgyti visiškai to nepastebėdama. Tebūnie patiekalų skonis paprastas, bet stiprus: smulkinti raudonieji pipirai, paprika, čili milteliai, kuriuose esantis aktyvusis komponentas, vadinamasis kapsaicinas, neseniai atliktų „International Journal of Obesity" tyrimų duomenimis, sukeliantis sotumo jausmą ir padedantis suvalgyti mažiau. Nesi didelė itin aštraus maisto gerbėja? Išmėgink tokius prieskonius kaip kuminas, ciberžolės bei kalendra.

REKLAMA

Vieną dieną per savaitę tapk vegane

„International Journal of Obesity" tyrimo metu paaiškėjo jog žmonės, kurie vartoja daugiausiai mėsos yra 27% labiau linkę į nutukimą ir 33% į būtent pilvinį nutukimą (kuris yra pavojingas sveikatai, nes padidina širdies ligų riziką) nei žmonės, vartojantys mažiausiai mėsos. Pastarieji taip pat suvartoja vidutiniškai 700-ais kalorijų mažiau nei mėsaėdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugdyk valią

Kartojimas – mokslų motina. Tas galioja ir sveikai mitybai. „Kaskart, kai atsisakai kažko, kas nėra naudinga tavo figūrai, stiprini savo „atsispyrimo pagundai raumenį„. Su laiku atsisakyti šiukšliamaisčio bus vis lengviau ir lengviau“, – pataria Judith S. Beck, knygos „The Beck Diet Solution“ autorė.

REKLAMA

Užkandžiauk

Tyrimai parodė jog žmonės, kurie užkandžiauja prieš pietus bei priešpiečius, suvalgo mažesnes porcijas. Pasirink vieną iš mūsų siūlomų 100 kcal užkandžių, tokių kaip ant garų ruoštų žirnelių su ryžių actu; agurkų salotų su alyvuogių aliejumi bei raudonojo vyno actu; natūralų jogurtą su uogomis; lęšių sriubos su pomidorais; pilno grūdo duonos sumuštinį su lašiša, sūriu, agurku bei krapais ar ant garų ruoštų brokolių su parmezano sūriu. Tuomet valgyk pagrindinį patiekalą tokia tvarka: pirmiausia daržoves (jos turi užimti pusę lėkštės), tada baltymus ir galiausiai pilno grūdo produktų angliavandenius. „Pradėdama nuo daržovių, patenkini savo skrandį bei smegenis",  – aiškina Young.

REKLAMA

„Skaidulų gausiomis daržovėmis numalšinsi alkį, beje, akys mato didelę porciją, todėl smegenys gauna signalą jog suvalgai daugiau. Kol pasieksi angliavandenių – daugeliui žmonių pavojingą – zoną, būsi kaip reikiant prisivalgiusi ir pasiruošusi sustoti".

 

Straipsnio autorė Elena Zimarina

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų