Didžiosios Britanijos mokslininkas teigia atradęs idealų būdą paruošti skrebutį su džemu. Apie specialisto iš Mančesterio maisto produktų tyrimų centro darbą rašo britų dienraštis „The Daily Telegraph“.
Darbo autorius, vienas iš minėto centro vadovų ir Česterio (Chester) universiteto profesorius Kristoferis Smitas (Christopher Smith), atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo savanoriai, ragavę įvairiai paruoštų skrebučių ir apibūdinę juos valgant patirtą malonumą. Iš viso buvo atlikta maždaug 60 bandymų.
Mokslininkas nustatė, jog skirtingai nuo tradicinio paruošimo būdo, skrebutis turi būti atšalęs, kad kontrastas tarp traškios duonos ir marmelado būtų didžiausias. Jo teigimu, optimalus skrebučio paruošimo būdas yra toks: duoną reikia skrudinti skrudintuve arba orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C, vieną minutę, o vėliau atvėsinti gerai vėdinamoje patalpoje.
K. Smitas taip pat nurodė, koks turi būti sviesto ir džemo santykis bei duonos storis. Idealus skrebutis yra iš devynių milimetrų storio būtinai baltos duonos riekelės, ant kurios reikia užtepti 7,1 gramo sviesto, kurį būtina paskleisti tolygiu plonu sluoksniu. O ant sviesto reikia užtepti 11,2 gramo geros kokybės džemo, kurio sluoksnio storis gali svyruoti nuo 1,5 iki 4 milimetrų.
Mokslininkas tvirtina, kad būtent taip paruoštas skrebutis yra idealiausias, nes jį valgant išsiskiria maksimalus kiekis endorfinų.