Šiuo metu maisto gamybai pasaulyje jau yra naudojama net 70 proc. derlingos žemės. Žuvų vandenynuose taip pat likę mažiau nei bet kada, o gamtos užterštumas ir vis ryškėjanti klimato kaita prognozuoja prastą ateitį grūdų derliams.
Pasaulyje dabar nuolat badauja beveik žmonių, o tie, kurie turi maisto daugiau nei pakankamai ž jį švaisto. Dėl to panašu, jog ateityje turėsime tik vieną pasirinkimą alkio malšinimui – vabzdžius.
Daugumai likimo išlepintų žmonių šis perspektyva džiaugsmingų minčių nekelia. Bet net ir dabar apytiksliai 2 mln. žmonių nevengia maitintis vabzdžiais. Patys populiariausi iš jų - vikšrai, bitės, vapsvos ir skruzdėlės.
Jungtinė Maisto ir Agrikultūros Organizacija neseniai parengė išsamią ataskaitą apie valgomus vabzdžius.
1. Nepastebimai jau metų metus valgome vabzdžius
Mėgstate alų? Ką gi, kaskart išgėrę 10 gr. šio gėrimo kartu pasisavinate maistinių medžiagų iš 2500 vabalų. Būtent toks vabzdžių užkrato limitas yra nustatytas alaus gamybai naudojamiems apyniams. Štai sulčių pakelyje būna įtrintos bent 4 lervos, o kario prieskonių gamybai leidžiama panaudoti per 100 vabzdžių kūnelių dalių. Sąrašas iš tiesų labai ilgas, o maisto skonis dėl to nepablogėja.
2. Vabzdžiai – sveikuoliškas užkandis
Gal vabzdžių užkandis ir neatrodo patraukliai, tačiau jame, kaip ir žuvyje ar mėsoje, labai daug maistingų medžiagų – riebalų, proteinų, vitaminų, ląstelienos ir mineralų.
3. Vabzdžiai – aplinkai „draugiškas“ maistas.
Vabalai - šaltakraujai gyviai. Dėl šios priežasties jiems reikia labai mažai energijos kūno temperatūrai palaikyti. Tai reiškia, jog vabzdžiai, priešingai nei gyvuliai, savo kūno masę sugeba palaikyti vartodami bet kokį maistą.
4. Nauda ekonomikai ir gyvenimui
Vabzdžių rinkimas, auginimas, perdirbimas ir pardavimas – puiki išeitis vargingų šalių gyventojams. Tai ne tik puikus mitybos šaltinis, bet ir galimybė žmonėms sukurti daugiau darbo vietų ir taip gauti pajamų savo šaliai. Ši veikla nereikalauja patirties ar sudėtingos įrangos, todėl ja galėtų užsiimti nuosavos žemės neturintys žmonės.
5. Koks vabalų skonis?
Anot „Nacional Geographic“ specialistų, vabalai gali nemaloniai kvepėti, tačiau jų skonis prilygsta obuoliams. Medžiuose gyvenančių kirminų skonis panašus į kiaulių odos, o raudonosiose agavose randami labai aštrūs skonio vabalai. Paruošus vabzdžius atitinkamame padaže galima išgauti unikalių skonių.