Pasibaigus vasaros sezonui mitybos specialistai primena, kad vaisiai, uogos ir daržovės yra svarbi mitybos raciono dalis, todėl net ir pasibaigus šviežių uogų bei vaisių sezonui šie produktai neturėtų pradingti nuo kasdienio stalo.
Viena iš galimybių rudenį ir žiemą gauti pakankamai maistinių medžiagų ir vitaminų, kuriais vertingos uogos, vaisiai ir daržovės, tai nauji „VALIO Alma“ jogurtai, turintys net 15-18 proc. natūralių uogų. Įprastų jogurtų sudėtyje jų būna 2-7 proc., rašoma pranešime spaudai.
Šiuo metu tai vieninteliai jogurtai Lietuvoje su tiek daug natūralių braškių, mėlynių ir vyšnių.
“Lietuvos gyventojams uogų, vaisių ir daržovių reiktų valgyti daugiau, kaip rodo tyrimų duomenys. Nes būtent šie produktai turi didžiausią prevencinį poveikį apsisaugant nuo įvairių ligų ir sveikatos sutrikimų“, – sako gydytoja dietologė Edita Gavelienė.
Pasak mitybos specialistės, rekomenduojama uogų, vaisių ir daržovių kasdien suvalgyti ne mažiau nei 500 g.
Uogos, kaip ir vaisiai bei daržovės, žmogaus organizmui naudingos, nes turi bioflavanoidų, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, taip pat fitochemikalų, kurie svarbūs apsisaugant nuo vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų. Taip pat juose gausu vitamino C, ląstelienos bei kitų naudingų medžiagų.
Jogurtas mitybos racione svarbus kaip visaverčių baltymų, kalcio, magnio ir fosforo šaltinis. Taip pat jame yra 20 gyvybiškai būtinų aminorūgščių, daug vitaminų – A, D, E, taip pat B grupės vitaminų. Jogurtą taip pat gali vartoti laktozės netoleruojantys žmonės.
Uogas, vaisius ir daržoves, pasak E.Gavelienės, vertingiausia valgyti šviežius: „Tačiau taip pat svarbu, kad žmogaus mitybos racionas būtų įvairus, todėl jogurtai su natūraliomis uogomis – tikrai geras dalykas, siekiant maitintis sveikai ir visavertiškai“.