Stebėjo visą gamybos procesą
Šią savaitę Lietuvoje naują laidą filmavę „Travel Channel“ žurnalistai dieną praleido ilgiausiai veikiančioje mūsų šalies stripriųjų alkoholinių gėrimų bendrovėje „Stumbras“. Čia buvo rengiamas reportažas apie tradicinę lietuvišką trauktinę „Trejos devynerios“. Jis bus transliuojamas 75 mln. žiūrovų auditorijai visame pasaulyje.
„Stumbro“ vyriausiosios gėrimų ekspertės Aldonos Vokienės lydimi „Travel Channel“ žurnalistai aiškinosi, kaip gaminamos „Trejos devynerios“, bandė išgauti paslaptyje laikomą tikslią jos sudėtį, taip pat ragavo šios trauktinės antpilo. Būsimos laidos žiūrovai sužinos apie „Trejų devynerių“ kilmę, gamybos istoriją, išgirs šios trauktinės pavadinimo kilmės legendą bei pasakojimą apie devyneto reikšmę lietuvių mitologijoje. „Travel Channel“ filmavimo grupę su vienu seniausių lietuviškų gėrimų supažindinusi A. Volkienė pasakojo, kad svečius ypač domino visas „Trejų devynerių“ trauktinės gamybos procesas – nuo ingredientų iki išpilstymo į butelius.
„Jie domėjosi absoliučiai viskuo – kokia yra „Trejų devynerių“ istorija, kaip šis gėrimas buvo gaminamas XV a., kaip „Stumbro“ specialistai atkūrė originalų trauktinės receptą. Net nuvargau viską bepasakodama ir berodydama“, – juokėsi A. Volkienė.
Užuodė migdolus, kurių trauktinėje nėra
„Travel Channel“ žurnalistai taip pat klausinėjo, kiek žmonių žino originalų „Trejų devynerių“ receptą, tačiau „Stumbro“ vyriausioji gėrimų ekspertė visų paslapčių išduoti nebuvo linkusi. „Pasakiau, kad žino visi, kam reikia žinoti ir nė vienu daugiau“, – nukirto A. Volkienė. – Šį receptą mūsų gėrimų technologai labai saugo ir perduoda tik žmonėms, kurie tęs jų darbą“.
Filmavimo grupę po „Stumbro“ gamyklą lydėjusią gėrimų specialistę taip pat nustebino žurnalistų atsiliepimai apie „Trejų devynerių“ skonio savybes. Paragavę antpilo, kurio sudėtyje yra 27 augaliniai ingredientai „Travel Channel“ laidos kūrėjai tikino jaučiantys ir poskonius augalų, kurių trauktinėje iš tiesų visai nėra.
„Filmavimo grupės nariams „Trejų devynerių“ antpilas padarė labai didelį įspūdį. Jie ragavo ir spėliojo, kokių augalų skonį ir aromatą jaučia. Ne vienas filmavimo grupės narys dievagojosi, jog jaučia migdolų aromatą, nors šie riešutai niekuomet nebuvo trauktinės sudėtyje“, – šypsojosi A. Volkienė.
„Travel Channel“ reportažas iš „Stumbro“ gamyklos jau ne pirmas pasaulinių televizijos kanalų pasakojimas apie „Trejas devynerias“. 2008-aisiais apie šią ES saugomą unikalią trauktinę reportažą rengė JAV prodiuserių kompanija „Screaming Flea Productions“, bendradarbiaujanti su tokiais televizijos milžinais kaip “National Geographic“, „The History Channel“ ar „The Discovery Channel“.
Amerikiečių reportažas buvo parodytas populiarioje vienos JAV kabelinių televizijų laidoje „Three sheets“, kurią nuolat stebi milijonai Amerikos žiūrovų.