Norint būti sveikam sunku apsieiti be aliejaus – jame gausu įvairų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Aliejus ne tik gali apsaugoti nuo ligų, bet ir gydyti. Mitybos specialistai pataria kasdien suvartoti iki 50 g nesočiųjų rūgščių, kad racionas būtų subalansuotas.
Bet reikia nepamiršti, kad kai kurių rūšių aliejus kaitinamas praranda gerąsias savybes ir netgi gali tapti pavojingas sveikatai. Dėl karščio kai kuriuose aliejuose susidaro kenksmingų medžiagų, joms neutralizuoti organizmas išeikvoja labai daug energijos, sutrinka kepenų veikla. Be to, negalima patiekalams vartoti tą patį aliejų kelis kartus – jame atsiranda kancerogeninių medžiagų, sukeliančių onkologines ligas.
Įvairovė
Kiekvienas aliejus pasižymi tik jam būdingomis savybėmis, taigi vartojant skirtingas jo rūšis mitybą galima padaryti įvairesnę ir sveikesnę. Kai kurios iš jų padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, kai kurios mažina kraujospūdį, be to, tinka vartoti kepiniams vietoj sviesto.
Kokosų aliejus turtingas laurino rūgšties, skatinančios metabolizmą. Jame yra net 90 proc. riebiųjų rūgščių, todėl šis aliejus labai kaloringas. Nepraranda naudingųjų savybių net smarkiai kaitinamas. Ypač rekomenduotinas kepant konditerijos gaminius.
Žemės riešutų aliejus mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Rafinuotas aliejus atsparus karščio poveikiui, todėl jame galima kepti ir virti įvairius produktus. Pasižymi maloniu aromatu.
Alyvuogių aliejus gerina širdies veiklą. Vertingiausias šaltai spaustas. Tai idealus salotų uždaras. Kepant maistą gali būti kaitinamas ne daugiau kaip iki 180 laipsnių.
Moliūgų sėklų aliejus didina kraujyje „gerojo“ cholesterolio kiekį. Jame daug cinko, didinančio organizmo atsparumą. Tinka ruošti užkandžius, mėsos padažus, bet kaitinti jo nerekomenduojama. Moliūgų sėklų aliejaus į patiekalą reikėtų pilti baigiant virti arba kepti.
Linų sėklų aliejus – riebiųjų omega 3 rūgščių šaltinis. Šios rūgštys labai naudingos širdžiai ir kraujagyslėms, gerina inkstų veiklą, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Vartojamas ruošiant padažus, pagardinti salotoms.
Ryžių aliejus ypač turtingas vitamino E, jame yra natūralių antioksidantų tokoferolio, tokotrienolio ir orinazolio, stabdančių senėjimo procesą. Su ryžių aliejumi ruošiamas maistas būna ne toks riebus. Kaitinti galima iki 250 laipsnių, nes dėl aukštesnės temperatūros praranda vertingąsias savybes.
Sezamo sėklų aliejus dėl jame esančio vitamino E saugo širdies kraujagysles ir stiprina imunitetą. Salotoms ir marinatams suteikia originalų skonį. Greitai ima svilti, todėl į ruošiamus ant ugnies patiekalus jo pilama virimo pabaigoje.
Vynuogių kauliukų aliejuje daug vitaminų, mineralinių medžiagų ir raugų. Saugo nuo aterosklerozės. Tinka vartoti kaip salotų užpilą, darant marinatus. Atsparus didelei temperatūrai, dėl jos nepakinta nei skonis, nei kvapas.
Saulėgrąžų aliejus – pagrindinis vitamino E, stabdančio aterosklerozės vystimąsi, šaltinis. Aliejuje yra ir būtino kepenims bei kraujagyslėms vitamino F. Tinka kepti, troškinti, pagardinti salotas.
Triufelių aliejus gaminamas ne spaudžiant, o laikant triufelius alyvuogių arba vynuogių kauliukų aliejuje. Šis aliejus suteikia patiekalams išskirtinį kvapą, vartojamas ruošiant ryžių, makaronų valgius. Jo kaitinti nerekomenduojama.
Kedrų riešutų aliejus pasižymi riebiųjų rūgščių, vitaminų, mikroelementų ir makroelementų, aminorūgščių gausumu. Vartojamas sergant tuberkulioze, ateroskleroze, hipertonija, varginant skrandžio veiklos sutrikimams. Labiausiai tinka ruošti padažus.
Graikinių riešutų aliejus turtingas vitaminų A, E, C ir V, mikroelementų (cinko, vario, jodo, kalcio, magnio, geležies, fosforo). Vartotinas ruošiant marinatus, salotų, žuvies užpilus. Šio aliejaus turėtų netrūkti senų žmonių mityboje.
Parengė A. Gotautaitė.