Valgio gaminimas namuose yra puikus būdas žinoti, kas yra jūsų valgomuose patiekaluose. Juos pagardindami keliais sveikatai naudingais prieskoniais, padarysite naminį maista dar gardesniu. Štai 5 tokie prieskoniai, parinkti naturalsociety.com.
1. Kalendra
Naudojama daugybėje lotyniškų, azijietiškų ir Viduržiemio jūros regiono patiekalų, kalendra siūlo daug skaidulų, vitaminų, mineralų, svarbių aliejų ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su visu sąrašu ligų. 28 gramai kalendros gali suteikti 38 procentus kasdienio rekomenduotino vitamino A ir 109 procentus vitamimo K kiekio. Tai taip pat puikus vitaminų C, B-6 ir tokių mineralų kaip kalis, manganas, kalcis, magnis ir geležis šaltinis. Kalendra yra analgetikas ir afrodiziakas, padeda virškinti ir turi fungicidinių savybių.
2. Imbieras
Imbieras dėl savo puikaus skonio naudojamas ruošiant daugybę patiekalų. Tačiau verta pastebėti, kad jo nauda sveikatai net svarbesnė už puikų skonį. Imbieras gali būti naudojamas kaip deoksikantas ir netgi padėti išvengti ligų nuo patiekalų su prastomis jūrų gėrybėmis. Labiausiai žinomos imbiero antiuždegiminės savybės, kurios padeda sumažinti skausmą ir tinimą, valo kraują. Rytuose jis jau daugelį metų naudojamas įvairiems tikslams - nuo energijos didinimo iki užgultos nosies gydymo.
Jei mėgstate karį, ilgoji ciberžolė gali nuostabiai pagardinti jūsų ryžių patiekalus, daržoves, etc. Šis prieskonis gaminamas iš Indijoje paplitusių augalų šaknų, o jo oranžinė spalva informuoja apie jo medicinines savybes. Ilgoji ciberžolė padeda sumažinti uždegimus ir skausmus geriau nei Ibuprofenas. Taigi, prieskonis yra antiseptikas, antibiotikas ir natūralus skausmo malšintojas. Kinų medicinoje tai medžiaga, naudojama gydyti depresiją, slopinti įvairių formų vėžio vystymąsi, paspartinanti žaizdų gijimą, stabdyti naujų kraujo indų augimą augliuose, etc.
4. Česnakas
Kaip ir imbieras bei ilgoji ciberžolė, česnakas yra labai naudingas. Tai būtinas prieskonis daugelyje virtuvių, kuris yra ne tik natūralus antioksidantas ir leidžia palaikyti gerą sveikatą, suteikia daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų, bet ir gali būti dedamas į augintinio maistą siekiant atbaidyti blusas.
Paskrudinti kedros riešutai ne tik puikiai dera su kepta lašiša ir salotomis, bet ir yra labai naudingi sveikatai. Tai puikus negyvulinės kilmės baltymų, kuriuose gausu magnio, vitaminų D, C ir A, geležies ir liuteino, svarbaus regos, kaulų ir imuniteto stiprinimui, šaltinis.