Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VVMVT) pareigūnai dėl grubių maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimų sustabdė net trijų sostinės kavinių veiklą.
Tirdami vartotojo skundą, VVMVT pareigūnai patikrino UAB „CHFT“ priklausančią kiniškų patiekalų kavinę (Birželio 23-iosios g. 10) ir konstatavo, kad kavinės patalpos ir naudojamas inventorius netvarkingi ir nešvarūs, nesilaikoma savikontrolės sistemos reikalavimų, maisto produktai laikomi netinkamoje temperatūroje, o gaminant patiekalus sudaromos galimybės kryžminei taršai. Rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, ne visi patiekalai buvo gaminami pagal receptūras bei technologinius aprašymus. Kavinėje nebuvo dezinfekcinių priemonių patalpų paviršiams bei inventoriui dezinfekuoti.
Patikrinimo metu buvo atrinkti įvairių maisto produktų (kiaušinių, raugintų kopūstų, pjaustytos vištienos, šaldytos žuvies) bei nuoplovų nuo gamybinio inventoriaus ir darbuotojų rankų mėginiai. Ištyrus mėginius Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, daugumoje nuoplovų mėginių nustatyta tarša Salmonella enteritidis (salmonelės), Staphylococcus aureus (auksinis stafilokokas), Escherichia coli (žarninė lazdelė). Pjaustytoje vištienoje ir šaldytoje žuvyje nustatyta Salmonella enteritidis.
Pagal kito vartotojo informaciją patikrintos Žirmūnų, Verkių ir Galvydžio/Žygio gatvėse veikiančias UAB „Gedimino smuklė“ priklausančios kavinės. Nors patikrinimų metu visose trijose kavinėse grubių pažeidimų nenustatyta, Žirmūnų gatvėje veikiančioje kavinėje (Žirmūnų g.139) nuo virėjų rankų, stalo indų bei gamybos inventoriaus paimtuose nuoplovų mėginiuose nustatyta tarša Escherichia coli bakterijomis.
Dar vienas patikrinimas atliktas gavus pranešimą iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro dėl infekcijos, galimai paplitusios per maistą, protrūkio. Operatyviai patikrinus UAB „Restoranų grupė Fortas“ priklausantį restoraną „Forto dvaras“ (Priegliaus g. 1) nustatyta, kad čia tvarkant maistą neišvengiama kryžminės taršos, nesilaikoma patalpų ir inventoriaus priežiūros reikalavimų. Nors virtuvės personalas pastebėdavo ir užregistruodavo, kad patiekalų gaminimo (kepimo, virimo) temperatūros neatitinka nustatytų kritinių ribų, korekcijos priemonių, galinčių garantuoti gaminamo maisto saugą, netaikė. Ištyrus nuo gamybos inventoriaus paimtus nuoplovų mėginius nustatyta Salmonella enteritidis.
Restorano „Forto dvaras“ (Priegliaus g. 1) ir „Gedimino smuklė“ kavinės (Žirmūnų g.139) veikla Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimu laikinai sustabdyta, nurodyta išplauti ir dezinfekuoti maisto tvarkymo patalpas. UAB CHFT kiniškų patiekalų kavinei dėl nuolat pasikartojančių pažeidimų uždrausta teikti viešojo maitinimo paslaugas. Visų maitinimo įstaigų atsakingiems asmenims paskirtos baudos.
Į Lietuvą įvežta E. coli galėjusių sukelti sėklų
Pavojinga bakterija tyko naujų aukų
A. Laiškonis: E.coli infekcija – pamoka manantiems, kad bakterijos išnyko