Vienas iš penkių viščiukų, parduodamų Britanijos supermarketuose, yra užkrėstas pavojingomis bakterijomis, skelbia „Mail Online“.
Maisto standartų agentūros (FSA) atliktas tyrimas atskleidė, kad 18 procentų šviežios paukštienos, parduodamos JK, sudėtyje yra kampilobakterijų.
Kampilobakterijos yra viena iš dažniausių žmonių žarnyno infekcinių ligų priežastis. Daugelyje pasaulio šalių kampilobakterijų sukeltos infekcijos yra dažnesnės nei salmoneliozė ar šigeliozė.
Taip pat 17 procentų vištienos buvo užkrėsta listerijomis, iš jų – 4 procentuose užkrėstumo lygis pripažintas aukštu.
Listerijų sukelta liga listeriozė yra žmonių ir gyvūnų infekcinė liga, pasireiškianti karščiavimu, raumenų skausmais, kartais virškinimo trakto sutrikimais ─ pykinimu, viduriavimu. Jei infekcija išplinta į centrinę nervų sistemą, galimas galvos skausmas, kaklo sustingimas, pusiausvyros sutrikimas, konvulsijos.
Salomonelių – kitų pavojingų maisto bakterijų – buvo rasta 1,5 procento tirtų pavyzdžių.
Kita vertus, šie rezultatai nors ir nemaloniai stebina, tačiau, palyginus su 2009 metų tyrimais yra pastebimai geresni. Tuomet buvo nustatyta, jog užkrėsta yra net 65 procentai parduotuvėse siūlomos paukštienos.
Vartotojai įspėjami pirktą paukštieną prieš valgant gerai išvirti ar iškepti, kadangi dauguma bakterijų žūva prie aukštų temperatūrų.