Išskirtinė verslo idėja gimė netikėtai
Vos prasidėjus pokalbiui, Greta Budreikė atskleidžia, kad visuomet mėgo iššūkius, norėjo gyventi su polėkiu, todėl natūraliai atsirado ir išskirtinė verslo idėja – svirplių ūkis.
„Niekada nemėgome užsisėdėti vienoje vietoje. Svirpliai pas mus atėjo staiga, labai netikėtai, bet tvirtai. Suradome žinutę viešojoje erdvėje apie ateities maistą ir panorome patys tą ateitį kurti. Sveika mityba, taisyklės, tendencijos, produktų derinimas visuomet buvo mums artima ir labai įdomu. Pažinus svirplius, jų paragavus ir surinkus daugiau informacijos apie jų maistinę naudą, jokių dvejonių neliko“, – sako G. Budreikė.
Žinoma, tokia netikėta ir išskirtinė verslo idėja nepaliko abejingų ir aplinkinių. „Tastik“ bedraįkūrėja pasakoja, kad aplinkiniai buvo nustebę: „Sprendimas kurti svirplių ūkį buvo netikėtas visiems. Tačiau, kuo daugiau nuostabos – tuo didesnis aplinkinių įsitraukimas. Prireikė metų – išnaudojome karantino sąstingį, kol pilnai įsirengėme patalpas, gavome leidimus veiklai vykdyti, užauginome pirmąsias vadas, atlikome būtinuosius maistingumo tyrimus. O tuomet jau prasidėjo smalsumo žadinimas ir skatinimas paragauti. Tikrai suprantame, jog valgyti vabzdį psichologiškai daugeliui mūsų yra nepriimtina. Bet čia nededame taško, o visuomet siekiame praplėsti mintį. Kam nepriimtini traškūs džiovinti svirpliai, siūlome rinktis alternatyvą – juos maltus arba aibę kitų gaminių, kuriuose svirpliai yra tik sudėtinė dalis.“
Bendradarbiauja su mokslininkais
Svirplių ūkio priežiūra ir plėtra skiriasi nuo kitų gyvūnų ūkių, o ir galutinis produktas iš pradžių nebuvo įprastas Lietuvos rinkai, tačiau G. Budreikė sako, kad tai jų neišgąsdino, o priešingai – paskatino siekti daugiau. Pasak svirplių ūkio bendraįkūrėjos, „Tastik“ produktų gamyba išsiskiria draugiškumu gamtai ir tvarumu: „Visa svirplių auginimo technologija paremta ekologiškais sprendimais, orientuojantis į tvarumą, gamtos tausojimą, išteklių saugojimą. Dalis visuomenės tam jau pasiryžusi, pritaria ir eina išvien. Kitai daliai turime padėti, drauge – edukuojant, paaiškinant privalumus.“
Norėdami sukurti dėmesio vertą, išskirtinai kokybišką ir skanią produkciją, „Tastik“ bendradarbiauja su mokslininkais – KTU Maisto institutu. Pastarieji teikia rekomendacijas bei vertina kokybę.
„Vyksta nuolatinis dalijimasis informacija, moksliniais straipsniais, rekomendacijomis. Jaučiame didžiulį palaikymą ir paskatinimą. Kuomet apie svirplius atsiliepiama ne tik kaip apie skanų ar egzotikos prieskoniais apipintą produktą, bet ir jo nauda grindžiama moksliniais tyrimais, supranti, jog eini teisingu keliu. Bendradarbiavimą su mokslininkais norime tik stiprinti. Aktyviai ieškome finansavimo galimybių, kad drauge galėtume kurti ne tik inovatyvius, pilnaverčius maisto produktus, bet ir visuomenei išsamiai pristatyti jų naudą žmogaus organizmui“, – entuziazmo neslepia G. Budreikė.
Siekia nuolatinio tobulėjimo
2022 metai buvo kupini pokyčių. Suvalkijos Svirpliai stipriai išplėtė savo veiklą – pakeitė ne tik juridinį įmonės pavadinimą, bet sukūrė ir visą gaminių liniją – „Tastik“ skonių kolekciją. Paklausta, kas įkvėpė tokiems pokyčiams, G. Budreikė atvira – jie nori kurti mėgavimosi maistu kultūrą.
„Pokyčiams mus labiausiai įkvėpė smalsumas, pažinimas ir įsiklausymas. Kuriame naują mėgavimosi maistu kultūrą, atrandame kokybiško gyvenimo pajautimą ir jį puoselėjame. Kiekviena svirplių rūšis turi savo unikalų svirpimą – svirpliai gyvena šeimomis, nuostabius garsus jie skleidžia kartu tartum didelis orkestras. Garsų dinamika sudaro taktą ir ritmiką, sukuria išskirtinę emociją, kuri atvaizduojama svirplių gaminiuose, skirtinguose skoniuose. Būtent dėl to, kai norėsite paragauti džiovintų svirplių, jums bus pasiūlytas itin skambus asortimentas: Classy Fortepiano, Spicy Guitar, Golden Drumms, Rhyming Bass ir kt.“, – šypsosi pašnekovė.
Atsinaujino ne tik „Tastik“ skonis, bet ir pakuotės. „Pakuotėms suteikti ne tik skambūs pavadinimai, bet ir visa informacija pateikta trimis kalbomis: lietuvių, anglų bei vokiečių. Vis daugėjant užklausų produkciją siųsti į užsienio šalis, buvo iš esmės atnaujinta interneto svetainė tastik.lt bei elektroninė parduotuvė joje, informaciją pateikiant dviem kalbomis ir sudarant visas sąlygas patogiai pirkti ir atsisiųsti gaminius į bet kurį pasaulio kampelį. Pastebėjome malonią tendenciją, jog svirpliais domisi lietuviai emigrantai“, – pastebi G. Budreikė.
Nauji metai – naujos vizijos ir išskirtinis kvietimas
Prasidėjus naujiems metams, „Tastik“ pabaigė dar vieną projektą – pastatė svirplių namus. „Pasistatėme svirplių namus – juokaudami taip vadiname naujas erdvias gamybines patalpas Marijampolės rajone, kurios mūsų šeimos verslui yra didelė paskata judėti toliau, plėsti gamybą, plėstis geografiškai. Čia ne tik kursime ir gaminsime, tai bus puiki susitikimų erdvė edukacijoms“, – sako G. Budreikė.
„Tastik“ šeimos verslas orientuotas į bendrystę, atvirus pokalbius ir bendradarbiavimą, todėl naujosiose patalpose G. Budreikė siūlo išbandyti edukacines paslaugas: „Matome, jog žmonės smalsūs, domisi, kas tie naminiai svirpliai. Matome nišą, tad visiems teikiame pasiūlymą – susitikime susipažinti. Organizuojame edukacinius-degustacinius renginius, taip pat integruojame kūrybinius sprendimus į asmenines šventes, įmonių vakarėlius, sąskrydžius, kitus motyvacinius renginius. Kiekvienas susitikimas kupinas įspūdžių ir gerų emocijų. Visuomet sakome – jei tau artimos mūsų vertybės, domiesi tvariomis idėjomis, sveika gyvensena, subalansuota mityba, vadinasi, mums pakeliui!“