Tad suskaičiavau kiek kainuoja vieną darbo savaitę pietauti Vilniaus mieste, o kitą gaminti maistą pietums namuose.
Atsiėjo beveik 40 eurų
Pirmąją savaitę pietavau ir namuose, ir užsisakiau maistą į namus. Taigi pirmadienio dienos pietūs – sriuba ir žuvies maltinis kavinėje „Čili pica“atsiėjo 5,49 euro. Dar papildomai 0,49 euro kainavo bandelė prie sriubos. Taigi iš viso pietūs atsiėjo 5,98.
Antradienį ir trečiadienį pietus užsisakiau per maisto į namus pristatymo programėlę kavinėje „iLunch“. Antradienio pietūs – pagrindinis patiekalas su sriuba kainavo 7,4 euro, dar papildomai 0,6 euro kainavo mažo krepšelio mokestis ir 0,65 euro maisto atvežimas į namus. Iš viso mano antradienio pietūs atsiėjo 8,65 euro.
Trečiadienio pietus užsisakiau iš kavinės „Pietausim“. Pietūs atsiėjo 7 eurus, tačiau mažo krepšelio mokestis jau siekė 1 eurą, o maisto atvežimas – 0,7 euro. Iš viso už trečiadienio dienos pietus sumokėjau 8,7 euro.
Ketvirtadienį ir penktadienį vėl nusprendžiau pietauti kavinėje „Mo bistro“. Tad ketvirtadienio pietūs kainavo 7,3 euro, o penktadienį – 8,1 euro.
Iš viso visos savaitės dienos pietūs atsiėjo 38, 73 euro.
Pietūs namuose
Kitą savaitę nusprendžiau pietus gaminti namuose. Tad pirmiausia nuėjau į prekybos centrus „Maxima“, „Lidl“ ir nusipirkau reikalingus maisto produktų – morkų, cukinijų, saldžiųjų buvlių, virtų burokėlių, šviežių agurkų ir pomidorų, Iceberg salotą, avokadą, raudonųjų ryžių, konservuotų pomidorų, saulėje džiovintų pomidorų, vištienos.
Visi šie produktai man kainavo 12,99 euro.
Suplanavau ir savaitės meniu, tris dienas nusprendžiau valgyti vištienos kepsnelius su skirtingais garnyrais, o likusias dvi – vištienos troškinį. Sriubos nusprendžiau nevirti.
Taigi pirmadienio pietums buvo vištienos kepsnys su troškintomis morkomis ir saldžiosiomis bulvėmis, antradieniui taip pat vištienos kepsnys su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis. Trečiadienį vėl pietums valgiau vištienos kepsnį su ryžiais, keptomis daržovėmis ir šviežiomis daržovėmis.
Ketvirtadieniui ir penktadieniui gaminau vištienos troškinį su daržovėmis ir vieną dieną jį valgiau su ryžiais, o kitą su bulvėmis.
Pietums išleidžia apie 7 eurus
Restoranų tinklo „iLunch“ vykdomasis direktorius Donatas Vaitasius pasakojo, kad pietums gyventojai dažniausiai renkasi vištienos patiekalus, šonkaulius bei tradicinisu lietuviškus patiekalus – cepelinus ir šaltibarščius.
„Jeigu gyventojai renkasi tik antrąjį patiekalą jiems dienos pietūs atsieina apie 5 eurus. Jeigu dar renkasi ir sriubą iš viso dienos pietūs kainuoja jau 7 eurus. Infliacija daro didžiulę įtaką maisto produktų žaliavinės produkcijos savikainai, naudojamiems energetiniams resursams – elektrai ir šilumai.
Nepaisant to dedame visas pastangas, kad patiekalų brangimas butu kaip įmanoma mažesnis, nes mes orientuojamės į srautą. Todėl gebame išlaikyti konkurencingas kainas“, – komentavo restoranų tinklo vadovas.
Pasak D. Vaitasiaus, žmonės pietauja, tiek restoranuose, tiek užsisako maistą į biurą ar namus.
„Skaičiuojame, kad 6 iš 10 mūsų klientų pietauti užsuka į restoranus. Likę žmonės pietus užsisako į namus. Mūsų klientai lojalūs, paprastai jie kasdien pietauja mūsų restoranuose“, – pastebėjo restoranų tinklo vadovas.
Dienos pietūs parduotuvėse – nuo 1 euro iki 10 eurų
Prekybos tinklo „Iki“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sakė, kad kulinarijos, pietų rinkinių paklausa pastaraisiais metais itin auga.
„Nemažai ir mes į tai investuojame. Du kartus į metus pristatome kulinarijos naujienas. Stengiamės įtikti įvairiems skoniams – nuo Azijos, Italijos, Amerikos ir kitų užsienio šalių patiekalų mėgėjų iki tradicinio maisto gerbėjų. Taip pat nemažai kulinarinių patiekalų pristatome ir sveikuoliams.
Vieni populiariausių yra pietų rinkiniai, kur vienoje pakuotėje supakuotas karštas patiekalas su garnyru. Tai įvairūs troškiniai, kotletukai, makaronai ir pan. Dažniausiai žmonės perka Kijevo kotletus, kiaulienos šnicelius su bulvių koše, makaronus su mocarelos sūriu. Pietų rinkinių kainos svyruoja nuo 2,29 iki 3,99 euro“, – vardijo V. Budrienė.
Ji pastebėjo, kad pietų rinkinius gyventojai perka ne tik pietums, bet ir vakarienei, kai nėra laiko gaminti, reikia pasirūpinti kitais šeimos nariais.
„Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakojo, kad formuojant maisto, skirto išsinešti, asortimentą atsižvelgiama į kintančius pirkėjų poreikius.
„Kasmet papildome naujienomis. Nors pastebime, kad klasikiniai patiekalai išlaiko savo populiarumą. Šiemet populiariausias pirkėjų pasirinkimas yra sumuštinas „Submarinas“ su keptu vištienos kebabu už 1,51 euro, antroje vietoje – fasuotos naminės salotos (1,19 Eur), trečioje – lietuviška mišrainė (1,15 Eur).
Tarp kelių dešimčių dažniausiai perkamų prekių galima išskirti ir kibinus, čeburekus, itališkas apkepėles, taip pat – keptus vaikiškus varškėtukus ir keptus žemaičių blynus su mėsos įdaru. Tarp TOP20 populiariausių prekių net pusė – salotos ir mišrainės. Daugiausia maisto išsinešti darbo dienomis nuperkama tarp 12 ir 13 val.“ – komentavo prekybos tinklo atstovė.
Anot E. Dapkienės patiekalų asortimentas ir kainos skiriasi.
„Suprantame, kad ir žmonių skoniai skiriasi, kasdien gali norėtis vis kito patiekalo, pavyzdžiui, pietų metu perkami tiek cepelinai, bulviniai rageliai ar lietiniai, tiek sušiai, rytietiški makaronai ar patiekalai su jūros gėrybėmis. O prekių kainos gali svyruoti nuo maždaug vieno euro (salotos, bulviniai rageliai, varškėčiai ir pan.) iki 10 eurų už, pavyzdžiui, skirtingus sušių rinkinius“, – vardijo prekybos tinklo atstovė.