Prasidėjo nuo gimtadienio torto
Pirmasis puošnus Loretos iškeptas tortas buvo skirtas jos dukrelės gimtadieniui. Kadangi internete pilna saldumynų nuotraukų, ji ėmė ieškoti, kur Šiauliuose galėtų įsigyti, tačiau neradusi, nusprendė pabandyti iškepti pati. Pavyko. Vėliau ėmė kepti draugams.
„Draugai, draugų draugai įsuko taip, kad teko rinktis – arba grįžti į darbą arba pradėti naują verslą. Aš manau, kad turint tikslą, viskas įmanoma. Eini kryptingai, renkiesi informaciją, bandai, darai. Jeigu kažkam išėjo, tai turi ir tau išeiti“, – mano L. Poškevičienė.
Įrengė kepyklėlę
Rizika pomėgį paversti verslu pasiteisino. Po dvejų metų moteris, pasitarusi su specialistais, minimaliomis išlaidomis įrengė kepyklėlę. Loreta kepa biskvitus, pertepa juos, puošia. Nė vieno torto nerasi tokio pat.
„Kiekvienas tortas – iššūkis. Jie nesikartoja, būna individualūs. Prie kiekvieno sėdi ir galvoji, kad patiktų klientui ir svarbiausia – man. Žmonių skoniai – skirtingi, tad visi tortai man negali patikti, tačiau vis tiek stengiuosi padaryti taip, kad ir man būtų miela“, – šypsosi pašnekovė.
Kaprizingiausios klientės – nuotakos
Vienam tortui pagaminti prireikia trijų-keturių valandų priklausomai nuo to, koks būna individualus užsakymas. Rankų darbo torto puošybai prireikia valandos kitos.
Daugiausia laiko atima ir sudėtingiausia išlipdyti būna vaikų pamėgtus animacinius personažus. Ant torto nutūpia Tomas ir Džeris, Maša ir lokys, Kempiniukas ar Žaibas Makvynas. Sudėtinga išraityti ir gėles, kurios atrodo tarsi gyvos.
Pirmiausia savo pageidavimus išsako klientai, o po to tenka fantazuoti, pasitelkti internetą, padeda dailės žinios ir įgūdžiai, įgyti dar vidurinėje mokykloje. Šiaulietė tvirtina, kad reikliausios klientės – nuotakos. Įnoringi būna ir suaugę, ir vaikai.
„Kaprizingų klientų yra ne tik nuotakų. Yra tokių žmonių, kurie sako daryk kaip nori, man visaip gerai. Yra tokių, kurie nežino ko nori. Čia patys sunkiausi klientai. Sunku pataikyti, nes norisi, kad patiktų žmogui“, – klientus vertina šiaulietė.
Klientų ratas – ne tik Šiauliuose
Moteris sako, kad šiemet daugiausia teko kepti keturių aukštų tortų. Populiarūs ir saldūs stalai, ant kurių puikuojasi keksai, desertai, popsai (pyragėliai ant pagaliuko, – red. past.), sausainiai.
„Šį sezoną nuotakos mielai užsisakinėja visą saldų stalą. Man irgi smagu tai daryti. Turi vieną temą. Aišku, kiekvienas daiktas yra skirtingas, tačiau juos vienija viena tema. Smagu. Man tai patinka“, – džiaugiasi Loreta.
Iš pradžių apie tortus žmonės sužinodavo iš lūpų į lūpas, nuotraukas peržiūrėdavo socialiniame tinkle. Po dvejų metų įdirbio Loretos klientų ratas išsiplėtė ir už Šiaulių ribų. Individualių užsakymų ji sulaukia iš visos Lietuvos. Vienetinių rankų darbo tortų pasiimti atvažiuoja žmonės iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei mažesnių miestų.
Ketina plėstis
Šiaulietė įsitikinusi, kad kiekviena namų šeimininkė gali užsiimti širdžiai miela veikla ir netgi bandyti iš to užsidirbti: „Dekretinės atostogos – galimybė surasti savyje kažką naujo. Kai dirbi, darbas yra rutina, o kai sėdi namie, gali daryti tai, ko nepadarytum, kai eini į darbą. Kiekvienas turi atrasti savo pomėgį. Tik reikia galvą pasukti, kas tau patinka, kas miela„.
Ateityje šiaulietė planuoja plėsti savo veiklą, norėtų rasti daugiau pagalbininkių, nes jau dabar darosi sunku aprėpti ir įgyvendinti visus užsakymus, kurių sulaukia.