Konditeriams ši savaitė – darbymetis. Pardavimai išaugo kelis kartus. Kalėdinius saldumynus užsisako ir gyventojai, ir įmonės.
O kūčiukai esą perkami ne tik sau Lietuvoje, bet ir siunčiami emigravusiems tautiečiams, praneša LTV „Panorama“.
Iki Kalėdų likus vos kelioms dienoms, bendrovės „Saldinta“ kepyklėlėje darbas tiesiog verda. Konditerės sako, kad per dieną pagamina daugiau kaip šimtą tortų, o kiek iškepa pyragų ir sausainių net nesuskaičiuoja.
Anot kepėjų, pirmieji užsakymai iš žmonių ir įmonių pradėjo plaukti prieš porą savaičių.
Įmonės vadovė sako, kad nors šiemet žaliavos brango, jų įmonė saldumynų nebrangino. Esą baiminamasi prarasti pirkėjus, kurių šiemet ir taip nebuvo itin daug.
„Jaučiame, kad mažiau žmonių perka, bet kurie perka, tai tikrai ir sausainį perka, ir pyragaitį. Ypatingai dabar žmonės gal mokyklose, darželiuose, kolektyvuose švenčia Kalėdas iš anksto, tai užsisako“, – sakė Virginija Matikienė, bendrovės „Saldinta“ direktorė.
Kūčiukų kepėjai pirmųjų klientų sulaukė lapkričio pabaigoje. Tiesa, žmonės pradžioje pirko tik po kelis šimtus gramų – paragauti. Tačiau pastarosiomis dienomis parduodami vis didesni kiekiai šio pagrindinio Kūčių patiekalo.
Konditeriai sako, kad žmonės perka įvairiai – nuo vieno iki kelių ar keliolikos kilogramų iš karto. Esą vieni pirkėjai tikina valgysiantys patys, kiti ruošia lauktuves į užsienį uždarbiauti išvykusiems giminaičiams.
Prėskučių kaina panaši į praėjusių metų – vidutiniškai 9 litai už kilogramą. Ir nors klientų netrūkstama, anot verslininkų, sparčiausiai kūčiukai lentynose pradės tirpti likus dienai ar dviem iki Kūčių.
„Dvigubai, trigubai padidės pirkimas. Pačią paskutinę dieną gal truputį būna pamažėjęs, bet prieš dvi, tris dienas, tai būna didelis pirkimas“, – teigė bendrovės „Kalnas“ direktorė Ilona Baristienė.
Konditeriai sako, kad per kitas Kalėdas smaližiams už saldumynus gali tekti mokėti daugiau. Esą ir toliau brangstant žaliavai, gaminių kainas bus priversti kelti ir jie.
Jevgenijus BARDAUSKAS