Kasmet pasaulyje išmetama trečdalis pagaminto maisto, o išeikvojamo vandens kiekis, skirtas išmetamo maisto derliui užauginti, galėtų užtikrinti visų šalių vartotojų poreikį namų ūkio reikmėms. Šie ir kiti didelį susirūpinimą keliantys faktai, susiję su žemės ūkio ir maisto pramone, paaiškėjo praėjusią savaitę Bukarešte (Rumunija) įvykusioje Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) 29-ojoje Europos regiono konferencijoje. Apskritojo stalo diskusijoje dalyvavo ir dėl siūlomų veiksmų planų tarptautiniu, nacionaliniu ir regioniniu lygmeniu diskutavo ES žemės ūkio komisaras Dacianas Čiolosas, FAO generalinis direktorius José Grazianas da Silva, 48 Europos valstybių aukšti žemės ūkio institucijų pareigūnai, ambasadų atstovai ir kt.
Daugelio valstybių surinkta analitinė informacija rodo, kad vienas europietis išmeta iki 76 kg maisto per metus. Maisto produktai išmetami visoje jų gamybos grandinėje: neatsakingai planuojant augalų auginimą, brokuojant gaminius, pakuojant, pervežant iki prekybos vietos, prekiaujant. Apskaičiuota, kad, sumažinus išmetamo maisto kiekį bent 20 proc., būtų galima išmaitinti viso pasaulio badaujančius žmones. Net 28 proc. (1,4 mlrd. ha) pasaulio dirbamos žemės ploto, kurio dydis kaip kartu sudėtų Kinijos, Mongolijos ir Kazachstano, naudojama maistui, kuris vėliau bus išmestas, pagaminti. Dėl didinamų plotų žemės ūkio gamybai ir neefektyviai naudojamų natūraliųjų išteklių kenčia laukinių gyvūnų, miško augalų, jūros gyvūnų įvairovė.
Konferencijos dalyviai sutarė, kad ši informacija ir mokslininkų atlikti tyrimai reikalauja skubaus tarptautinio pripažinimo ir prevencijos veiksmų plano. FAO mano, kad būtina imtis aktyvių priemonių visose žemės ūkio sektoriaus srityse, įpareigojant atsakingų veiksmų imtis maisto produktų gamintojus, didmeninės ir mažmeninės prekybos maisto produktais atstovus, valstybės politikos formuotojus ir vartotojus. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad valstybėms ekonomiškai naudingiau perdirbti negu išmesti. Pavyzdžiui, Turkijos žemės ūkio ministerijai 2013 m. sausio mėn. pradėjus vykdyti sudžiūvusios duonos perdirbimo kampaniją – akciją „Nemėtykime savo duonos“, per metus sutaupyta net 1,3 mln. JAV dolerių.
Šalims FAO rekomenduoja palaikyti atsakingai plėtojamą žemės ūkį, remti nesuvartoto maisto perdirbimo ir ilgalaikius viešinimo projektus, efektyvinti maisto logistikos grandį, vykdyti išmetamo maisto prevenciją mokyklose ir viešojo maitinimo įstaigose, vyriausybės lygiu remti maisto surinkimą labiausiai pažeidžiamiems visuomenės sluoksniams ir kt. ŽŪM inf.