• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto gamintojai ir pardavėjai privalo atitikti griežtus kokybės reikalavimus. Ar jie nepažeisti, tikrina ir įmonių atstovai, ir valstybės tarnybos.

Maisto gamintojai ir pardavėjai privalo atitikti griežtus kokybės reikalavimus. Ar jie nepažeisti, tikrina ir įmonių atstovai, ir valstybės tarnybos.

REKLAMA

Tačiau retkarčiais vis tiek pasitaiko, kad netinkami vartoti maisto produktai patenka į prekybą ir į pirkėjų krepšelį.

Tai pastebėjus, nesaugios prekės iš prekybos išimamos, o pirkėjams grąžinami pinigai.

Prašo mėsą grąžinti, o pinigus atiduos

Šį kartą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša apie nesaugią mėsą, kurią pirkėjai galėjo nusipirkti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse.

Pasak VMVT pranešimo, jose parduodamose kalakutų šlaunelėse iš Lenkijos aptikta patogeninių mikroorganizmų, tai yra salmonella fillmore. Tokie mikroorganizmai gali sukelti per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, salmoneliozę.

Komentuodami situaciją „Rimi“ atstovai pripažino, kad nesaugi mėsa išimama iš apyvartos.

„Keliame aukštus standartus maisto saugai ir kokybei. Kai VMVT informavo bendrovę, kad prekė galėjo neatitikti tokių reikalavimų, nedelsdami informavome pirkėjus VMVT nustatytais būdais apie prekės atšaukimą ir jos susigrąžinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar vykdomas galimai nesaugaus produkto susigrąžinimas iš pirkėjų. Jei pirkėjai įsigijo minėtą produktą, prašome jį grąžinti į „Rimi“ prekybos centrą. Grąžinus prekę, pinigai už produktą bus grąžinti“, – naujienų portalui tv3.lt pranešė tinklo atstovai.

REKLAMA

Turės sunaikinti

Kaip nurodo VMVT, nustačius nesaugų produktą, įmonė pagal savo savikontrolės sistemos procedūrą turi susigrąžinti jį iš rinkos ir saugiai sunaikinti.

Gavus informaciją apie nesaugų produktą, atliekamas tyrimas, vertinami dokumentai, vykdomas pilnas produkto atsekamumas (nuo gamybos iki išplatinimo).

Surinkus informaciją, ūkio subjektui duodami nurodymai: paskelbti informaciją, susigrąžinti produktą iš rinkos, sunaikinti ir pateikti informaciją VMVT.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriais atvejais inspektoriai taip pat dalyvauja naikinimo procese. Surašomas maisto įstatymo pažeidimo protokolas.

Priklausomai nuo situacijos (jei produktas išplatintas ir kitose šalyse), paskelbtas pranešimas siunčiamas ir Europos Komisijai.

Sveikatai pavojingos bakterijos

Salmonelių bakterijos sukelia salmoneliozę – ūmią infekcinė žarnyno ligą, primena Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra 20–40 °C. Jos greitai suyra aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje. Bakterijos jautrios daugeliui dezinfekcinių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Salmoneliozė paplitusi visame pasaulyje. Sergama šia liga nepriklausomai nuo amžiaus, tačiau kūdikiams, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar silpną imunitetą turintiems asmenims yra didelė rizika susirgti sunkesne ligos forma. 

Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Infekcijos šaltinis gali būti ir salmonelioze sergantis ar užsikrėtęs žmogus.

REKLAMA

Salmonelioze galima užsikrėsti nuo įvairių gyvūnų fekalijomis arba salmonelioze sergančio žmogaus užkrėstų maisto produktų, kurie atrodo ir kvepia įprastai. Tačiau dažniausiai užsikrečiama per gyvūninį maistą – paukštieną, kiaulieną, jautieną, kiaušinius ar pieną.

Bakterijos dažniausiai randamos neapdorotoje žaliavoje, bet tinkamai termiškai ją apdorojus – žūsta. Maistą gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudoję tualetu.

REKLAMA

Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo užkrėsta žaliava, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir liečiasi su žaliu, salmoneliozės bakterijomis užkrėstu maistu.

Kadangi salmonelių gali būti naminių gyvūnų (kačių, šunų, reptilijų), ypatingai viduriuojančių, išmatose, užsikrėsti galima nenusiplovus rankų po sąlyčio su jais.

tv3.lt

Atrodo, kad galima prekiauti visokiu mėšlu, o jei pagaus, tereikia paskelbti, kad grąžintų. Ir durniui aišku, kad maistą žmogus perka, kad suvalgyti. Ir niekas nelaukia padidėjęs tam atvejui, o gal pasirodys straipsnis kad neškit atgal
O kam žmonėms lakstyti dar papildomai į parduotuves, tegul gražina pinigus į lojalumo korteles tiems kas pirko netikusį produktą
advokatas pataria :)
advokatas pataria :)
Tuomet pareik parduotuvei įrodymus - į maišelius surinktą trydą. Socialiai atsakinga parduotuvė ne tik grąžins pinigus, bet ir pagal grąžinto turinio apimtį nemokamai išduos kitų maisto produktų. :)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų