• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vartotojai vis labiau skundžiasi dėl suprastėjusios mėsos gaminių kokybės, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjai pastebi, kad neišlaikoma aukščiausios rūšies mėsos gaminių (dešrų) konsistencija, be to kartais galima užuosti pašalinį specifinį kvapą.

REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir teritorinių padalinių inspektoriai tikrino mėsos perdirbimo įmones, siekiant nustatyti, ar gamintojai, deklaruodami, kad mėsos gaminiai yra aukščiausios rūšies, laikosi mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo reikalavimų. Nustatyta, kad pusė (7 iš 14 tikrintų įmonių) mėsos produktų gamintojų nesilaiko Lietuvos standarto "Mėsos gaminiai", Lietuvos higienos normos "Maisto produktų ženklinimas" reikalavimų bei patvirtintų gamybos receptūrų.

REKLAMA
REKLAMA

Rasti pažeidimai rodo, kad gamintojai sąmoningai klaidina vartotojus – pirkėjai įsigyja prastesnės kokybės gaminius, nei gamintojai nurodo jų ženklinime, teigiama tarnybos pranešime.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojo Gintauto Čereškos teigimu, gamintojai, ženklindami mėsos gaminius, neteisingai nurodo jų sudėtines dalis, gamybai naudoja subproduktus, kurių nenurodo ženklinime, netinkamai išvardina sudedamąsias dalis pagal eiliškumą, aukščiausios rūšies mėsos gaminių gamybai naudoja mėsos pakaitalus ir pan. Pažymėtina, kad kai kurios žaliavos, pvz. subproduktai, mėsos gaminiuose keičia ne tik jų maistinę vertę, bet ir skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimai buvo atliekami visoje Lietuvoje, pasirenkant mėsos gamybos įmones, gaminančias aukščiausios rūšies gaminius, kurių pavadinimuose yra žodis "servelatas". "Pagal Lietuvos standarto LST 1919 "Mėsos gaminiai" reikalavimus, gaminiai, kurių pavadinime yra žodis "servelatas" ar šio žodžio šaknies darinys (pvz. servelatinis), turi būti tik aukščiausios rūšies, pagaminti nenaudojant mėsos pakaitalų ir užpildų, atitikti nustatytus kokybės rodiklius: mažiausią leistiną mėsos baltymų be kolageno kiekį, didžiausius leistinus riebalų ir drėgmės kiekius. Gamintojai turėtų neklaidinti vartotojo ir ženklinime nurodyti visas gamybai panaudotas žaliavas", - komentavo patikrinime dalyvavusi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė.

REKLAMA

Maisto inspektoriai keturiolikoje mėsos perdirbimo įmonių patikrino gaminamų mėsos gaminių atitiktį teisės aktų reikalavimams, tame tarpe 20 pavadinimų aukščiausios rūšies produkcijos, kurios pavadinime yra žodis "servelatas". Nustatyta, kad 9 atvejais "servelatai" savo tikrąja sudėtimi vienaip ar kitaip klaidino vartotojus.

Tikrinimo metu įmonėse buvo paimti mėsos gaminių mėginiai kokybės rodiklių tyrimams. Gavus tyrimų rezultatus, šių gaminių kokybės klausimai bus papildomai analizuojami, teigiama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų