Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorių grupė gegužės mėnesį atliko „Maxima“, „Norfa“, „IKI“ bei „Rimi“ didžiųjų prekybos centrų kompleksinį maisto saugos ir kokybės patikrinimą. Remiantis atlikto patikrinimo išvadomis, mažiausiai pažeidimų nustatyta „Norfa“, kiek daugiau „Maxima“, daugiausiai - ir „IKI“ „Rimi“ prekybos centruose. Tikrinimo rezultatai buvo aptarti su prekybos centrų vadovais.
Tarnybos valstybinių veterinarijos inspektorių grupė Vilniaus, Kauno ir Panevėžio didžiuosiuose prekybos centruose tikrino mėsos paruošimo, kulinarijos gaminių gamybos ir prekybos sąlygas, ypatingą dėmesį skyrė žaliavų ir produktų priėmimui, sandėliavimui, vykdomiems gamybos procesams, savikontrolės sistemoms, produktų prekybai, laikymo sąlygoms, ženklinimui, atsekamumui bei kulinarijos gaminių gamybos ir prekybos sąlygoms.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko teigimu, būtent mėsos kokybė šiandien kelia daugiausia rūpesčių, be to patikrinimas atliktas prieš prasidedant karštajam vasaros laikotarpiui, kai šviežios mėsos ir kulinarijos gaminių kokybės klausimai būna ypatingai aktualūs. „Deja, visuose tikrintuose didžiuosiuose prekybos centruose nustatyta nemažai pažeidimų”, - sakė VMVT direktorius Kazimieras Lukauskas. “Įmonės įpareigotos nedelsiant pašalinti pažeidimus, įvertinus riziką, sumažinti gaminamos produkcijos asortimentą bei kiekius. Tikimės, kad pažeidimai nesikartos ir Lietuvos pirkėjai galės įsigyti tik saugius ir kokybiškus maisto produktus“.
Po inspektorių atliktų patikrinimų buvo laikinai sustabdyta dviejų „Rimi“ prekybos centrų kulinarijos cechų veikla, kuri atnaujinta tik pašalinus nustatytus grubius higienos pažeidimus bei atlikus patalpų ir įrangos paviršių mėginių laboratorinius tyrimus. Prekybos centrams uždrausta realizuoti virš 1300 kg nesaugių ir nekokybiškų maisto produktų, skirtos administracinės nuobaudos.
Prekybos centruose nustatyta daugiausia produktų tinkamumo vartoti terminų, higienos reikalavimų laikymosi bei produktų ženklinimo pažeidimų. Netinkamas patalpų bei gamybinės įrangos išdėstymas, nešvarus gamybinis inventorius sudaro sąlygas užkrėsti produktus mikrobiologiniais teršalais.
Įmonėse įdiegtos savikontrolės sistemos veikia neefektyviai – neužtikrinamas arba tik iš dalies užtikrinamas produktų bei žaliavų atsekamumas. Pavyzdžiui „Maxima“ prekybos centre Panevėžyje sveriamų kulinarijos gaminių skyriuose sumaišomos parduodamų gaminių partijos, ženklinimo etiketėse neteisingai nurodomi tinkamumo vartoti terminai.
Maisto produktai, pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminams, per ilgai kaupiami prekybos įmonėse, netinkamai tvarkomi utilizavimui skirti produktai, jie laikomi bendruose šaldytuvuose su prekybai skirtais maisto produktais. Pavyzdžiui patikrinus „Rimi“ prekybos centrus Kaune, inspektoriai rado 980 kg netinkamos vartoti mėsos, Vilniuje „IKI“ prekybos centre – 120 kg neaiškios kilmės, be ženklinimo, kiekį ir kokybę patvirtinančių dokumentų šaldytų lašinių.
„Maximos“, „IKI“ ir „Rimi“ parduotuvėse vartotojai klaidinami dėl parduodamų maisto produktų kilmės – pavyzdžiui, iš Lenkijos gauta kiauliena ar paukštiena prekybos vitrinoje “tampa” lietuviška.
„Kad “Norfos” parduotuvėse surasta mažiausiai pažeidimų, didele dalimi nulėmė tai, jog šio tinklo parduotuvėms kulinarijos gaminiai centralizuotai tiekiami iš vieno, ES veterinarinį patvirtinimą turinčio ir reikalavimus atitinkančio kulinarijos gaminių cecho. Kiti – „Maxima“, „IKI“ ir „Rimi“ prekybos centrai kulinarijos gaminius gamina tiesiog parduotuvėse įrengtose gamybinėse patalpose, kurios per ankštos pagal gaminamos produkcijos kiekį ir asortimentą“, - sakė darbo grupės vadovė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Švelnienė.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko teigimu, valstybinė maisto kontrolė atliekama atsižvelgiant į maisto produktų saugos rizikos analizę. Prekybos centrų kulinarijos cechai yra priskiriami prie padidintos rizikos maisto gamybos įmonių, kurios griežčiau kontroliuojamos, joms keliami aukštesni reikalavimai. „Šiandienos situacija prekybos centruose išties nėra pati geriausia, todėl ateityje planuojame išplėsti valstybinių veterinarijos ir higienos inspektorių darbo grupę, kurie atlikinės kompleksinius maisto saugos ir kokybės patikrinimus prekybos centruose. Taip bus sumažintas patikrų dažnumas, bet leis apimti daugiau tikrinimo objektų, maisto produktų grupių. Patikros, kurias atlieka ne pavieniai asmenys, o inspektorių grupės, pasiteisina, - vienu metu galima kompleksiškai ir plačiai patikrinti tiek gamybos, tiek produktų saugojimo sąlygas“ – sakė K.Lukauskas.
Patikrinimo metu ekspertų grupę konsultavo Lietuvoje viešėjęs Vokietijos federalinės maisto grandinės rizikos vertinimo instituto prezidentas, veterinarijos mokslų daktaras, profesorius Andreas Henzelis, kuris akcentavo, jog Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dirba kryptingai. Profesoriaus nuomone, labai svarbu užtikrinti saugą visose maisto grandyse, tačiau ypatingai svarbi prekybos grandis, nes prekybininkai - tarpininkai tarp gamintojo ir vartotojo. Jie privalo kontroliuoti savo tiekėjus, stebėti žaliavų laikymo sąlygas, turi daug investuoti į personalo mokymus higienos klausimais. Atsakingi prekybos darbuotojai turėtų suvokti, kad pagrindinis jų uždavinys – jausti atsakomybę prieš vartotoją.