„Bulvės – viena dažniausių prekių pirkėjų krepšeliuose, o šviežias jų derlius lentynose ilgai neužsibūna. Nors jau kurį laiką prekiaujame šiltesniuose kraštuose užaugintomis šviežiomis bulvėmis, lietuviškosios yra ypač pirkėjų mėgstamos, mat į parduotuves pristatomos jau kitą dieną po nukasimo. Tesėdami pažadą siūlyti patrauklias kainas, šiemet pirmasis derlius bus ir daugiau nei dešimtadaliu pigesnis nei pernai – kilogramas šviežių bulvių kainuoja 1,29 Eur“, – pažymi V. Budrienė.
Bulves teko gelbėti nuo šalnų
Išvakarėse imamą ankstyvųjų bulvių derlių kitądien į „Iki“ parduotuves tiekiančios bendrovės „Bulvių namai“ direktorius R. Grumčius sako, kad šis pavasaris augintojams nebuvo lengvas. Iššūkių kėlė šalnos, tačiau ilgametė patirtis ir žinios leido bulves kasti įprastu metu, pirmosiomis birželio dienomis.
„Pats pirmasis bulviakasis mums sako, kad derlius šiemet bus gana vidutiniškas arba net šiek tiek prastesnis. Kol kas dar sunku daryti išvadas, tačiau ankstyvosioms bulvėms daug įtakos darė pavasarinės šalnos. Nuo sušalimo nepakanka jų saugoti tik plėvele – teko intensyviai laistyti. Tokia per ilgus metus atidirbta technologija leido pasirūpinti, kad bulvės išgyveno šalnas ir jau keliauja pas pirkėjus“, – pasakoja pašnekovas.
Anot R. Grumčiaus, šiemet bulvių derlius yra ir kiek kitoks – buvo primegzta mažiau gumbų, tad bulvių kol kas yra mažiau vienetų, tačiau jos yra stambesnės. Visgi būtent tokios ir yra pamėgtos pirkėjų – lietuviai, jo teigimu, dar neprisijaukinę mažesnių bulvyčių ir mieliau renkasi didesnes.
Patarimai perkantiems šviežias bulves
Devynis ilgametę bulvių auginimo patirtį turinčius ūkius vienijanti bendrovė „Bulvių namai“ per metus parduoda apie 14 tūkst. tonų šių daržovių.
„Auginame įvairias bulvių veisles, tačiau ankstyvosios yra dvi – „Solist“ ir „Colomba“. Pirkėjui šios bulvės patrauklios ne tik skoniu, bet ir išvaizda. Būtent į pastarąją ir reikia kreipti dėmesį parduotuvėje – žiūrėti, kaip bulvė atrodo, ar nėra pavytusi, ar nėra užsistovėjusi lentynoje“, – pataria R. Grumčius.
Parsinešus jas namo, bulvių taip pat nereikėtų dėti bet kur. Žinovas rekomenduoja jas laikyti tamsioje ir kuo vėsesnėje (apie 10 laipsnių temperatūros) patalpoje – pavyzdžiui, rūsyje. Svarbu paslėpti jas nuo saulės, nes ankstyvosios bulvės labai jautriai reaguoja į šviesą.
„Šviežios ankstyvosios bulvės ilgai nestovi, jų galiojimo laikas yra trumpesnis. Taip yra dėl to, kad nėra susiformavusi luobelė, apsauganti daržovę nuo aplinkos veiksnių, – pasakoja R. Grumčius. –Todėl esminė taisyklė norint mėgautis šviežiomis bulvėmis – neprisipirkti jų per daug. Dabar netinka tas variantas kaip rudenį, kai galima nusipirkti kelis maišus ir laikyti juos ilgai – šiuo metu geriau įsigyti mažiau, bet dažniau.“
Beje, ir cepelinų iš ankstyvųjų bulvių geriau dar nevirti. Pats R. Grumčius sako, kad jam skaniausi deriniai – šviežios virtos bulvės su kastiniu, su padažu arba su nenukarūnuojamais vasaros karaliais – šaltibarščiais.
Vienas žingsnis – ir orkaitėje keptos šviežios bulvės bus dar traškesnės
Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad bulvės yra viena labiausiai lietuvių mėgstamų daržovių, todėl kartais atrodo, kad jomis nustebinti gali būti sunku. Tačiau kadangi jos yra nebrangios ir ypač universalios, virtuvėje galima drąsiai leistis į eksperimentus.
„Pavyzdžiui, įprastą bulvių košę galima nuspalvinti žaliai – pusę bulvių pakeisti žirneliais, Briuselio kopūstais arba brokoliais. Taip pat galima į košę įmaišyti sutrintų špinatų. Praturtinsite mitybą daržovių įvairove, o įprastas patiekalas atrodys dar patraukliau“, – pataria V. Juodkazienė.
Ji siūlo išmėginti ir triuką su stikline, nusprendus šviežias bulves paskrudinti orkaitėje. Kruopščiai nuplautas ir gerai nušveistas šviežias bulves išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusausinkite ir perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kiekvieną bulvę lengvai paspauskite stikline, kad daržovės perplyštų. Pabarstykite jas druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais, tarkuotu sūriu ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Tokios traiškytos bulvės bus dar traškesnės ir labiau apskrudusios.