• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pienas ir jo produktai yra vieni iš svarbiausių mitybos dalių. Europiečiai jų suvartoja taip pat daug kaip ir lietuviai, tačiau kodėl Lietuvoje natūralios žemdirbystės produktai skinasi kelią ne taip sparčiai kaip Europoje? Europos Sąjungos (ES) šalių  mažmeninėje prekyboje ekologiškų produktų pardavimai per dešimtmetį padidėjo 2,5 karto.

Pienas ir jo produktai yra vieni iš svarbiausių mitybos dalių. Europiečiai jų suvartoja taip pat daug kaip ir lietuviai, tačiau kodėl Lietuvoje natūralios žemdirbystės produktai skinasi kelią ne taip sparčiai kaip Europoje? Europos Sąjungos (ES) šalių  mažmeninėje prekyboje ekologiškų produktų pardavimai per dešimtmetį padidėjo 2,5 karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirkdami maisto produktus visuomet norime įsigyti kokybišką prekę. Tačiau juos perkant Lietuvoje vis dar pastebima, kad ne visi skaito etiketes ar domisi produkto kilme.

REKLAMA

Kaip teigia dietologas Edvardas Grišinas, norint maitintis pilnavertiškai, rekomenduojama vartoti kuo švaresnį ir grynesnį maistą, bei esant galimybei įsigyti natūralius produktus iš ūkininkų, ar pardavėjų, kuriais pasitikite.

„Pieno produktų kokybei didelę įtaką daro karvių auginimo sąlygos. Kaip antai hormonai gali labai lengvai persiduoti su karvės pienu. O nuo to jautresniems žmonėms gali pasireikšti ir alergijų. Pienas yra labai geras kalcio šaltinis. Jo gauname ir valgydami iš pieno pagamintus produktus, pavyzdžiui varškę ar varškės sūrius. Tai jau fermentuotas, probiotinių medžiagų turintis produktas, tad jo nauda dar didesnė“, – sakė dietologas Edvardas Grišinas.

REKLAMA
REKLAMA

Situacija Europoje

Ekologiškų produktų pardavimai mažmeninėje prekyboje ES šalyse per dešimtmetį nuo 2009 m. iki 2019 m. išaugo nuo 18 mlrd. iki 41 mlrd. eurų.

Be to, remiantis 2019 m. „Eurostat“ duomenimis, ekologinio ūkininkavimo plotai, palyginus su visa dirbama žeme, ES šalyse sudaro 8,5 procento. Lietuva nesmarkiai atsilieka nuo ES vidurkio – čia jie sudaro 8,1 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bene sparčiausiai pažengę austrai, kurie ketvirtadalyje dirbamų plotų ūkininkauja organiškai. Siekiama, kad 2030 m. ES ekologinių ūkių plotų vidurkis sieks 25 procentus.

Aukštesni standartai

Apie 80 proc. europiečių mano, jog ekologiški produktai yra palankesni aplinkai, o tai užtikrina ir aukštesnius gyvūnų auginimo standartus.

REKLAMA

Dvaro ūkio išaugintais natūraliais produktais prekiaujančio „Ilzenbergo ūkio“ vadovė Diana Jokimčienė sako, kad natūralus ūkininkavimas reikalauja daug atsakomybės.

„Augindami gyvulius, karves, vištas juos šeriame mūsų ūkyje augintais produktais ar pievose nušienauta žole. Visas procesas yra kruopščiai prižiūrimas, jog augimo sąlygos ir pašaras būtų natūralus“, – sakė D. Jokimčienė.

REKLAMA

Pasak D. Jokimčienės, pieno kokybė priklauso nuo gyvulių gyvenimo gerovės, jų laikymo sąlygų, pašarų. Ilzenbergo ūkyje karvės visuomet turi galimybę išeiti į lauką. Iš viso Ilzenbergo ūkyje laikoma apie 100 karvių, iš kurių pieno gaminami sūriai, sviestas, jogurtas bei kiti pieno produktai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, pirkėjai kuo toliau, tuo dažniau skaito produktų etiketes, domisi sudėtimi ir kilme, tad pastebima ir  tokių  produktų  paklausa. 

„Karantino metu jaučiamas iš ekologiškos žaliavos gaminamų pieno produktų pardavimo augimas. Pas mus visi produktai, tokie kaip kefyras, airanas, sviestas ar sūriai gaminami iš sertifikuoto karvių pieno. Kokybė griežtai reguliuojama ir žmonėms norime pateikti vertingą produktą, kurį galima įsigyti ir internetu“, – sakė D. Jokimčienė.

REKLAMA

Šiuo metu Ilzenbergo ūkyje natūralios žemdirbystės būdu apdirbama per 500 ha žemių bei yra vienintelis Baltijos šalyse atkurtas kaip ištisinis, save išlaikantis ūkis. Jame augalai tręšiami natūraliomis organinėmis trąšomis, galvijai ir paukščiai šeriami  ūkyje užaugintu ir pagamintu pašaru, laukai apsodinami taikant sėjomainą.

REKLAMA

Lyderiai – šveicarai

Užsienio šalyse pastebimas didesnis ekologinių ir natūralių ūkių produktų perkamumas nei Lietuvoje. Didžiausas ekologiškos produkcijos suvartojimas Europoje 2019 m. duomenimis vienam gyventojui buvo Šveicarijoje – 312 Eur per metus. Lyginant su 2018 metais augimas buvo 13 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, tokia šalis kaip Šveicarija gali tai sau leisti. Pačių ekologiškų ūkių Lietuvoje jau yra nemažai, ypač kalbant apie pieno produkciją. Bendrai  Lietuvos ūkininkai jos pagamina daugiau nei reikalinga Lietuvos rinkai, tad kaip nebūtų gaila, didelė dalis Lietuvoje pagamintų produktų eksportuojami į kitas šalis, nes lietuvių perkamoji galia vis dar nėra pakankama, kad visą produkciją būtų galima realizuoti mūsų šalyje“, – sakė  Vytautas Buivydas, Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos pirmininkas.

Pasak jo, jei žiūrėtume kur yra didžiausia ekologiškų produktų rinkos dalis šalyje – tai Europoje pirmauja Danija. Ten ekologiški produktai sudaro 11,5 proc. Tendencijos rodo, kad kuo labiau išsivysčiusios šalys, tuo daugiau dėmesio skiria sveikesniems produktams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų